My Twitter Feed

7 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επεξεργασία λυματολάσπης 7,8 εκ. -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Νοσοκομειακοί: Μας εμπαίζουν -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Δήμος Κιλκίς: Γιορτές για όλους -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Παραστατίδης για τα “κόκκινα δάνεια” -

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι -

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

“X” του ΓΑΣΚ στο ντέρμπι παραμονής -

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Φουκογιάμα, Αντουανέττα…

Σαράντης Δημητριάδης

…και σούσι με μέλι.

Του Σαράντη Δημητριάδη (Ομότιμος καθηγητής γεωλογίας ΑΠΘ)

Η παρακολούθηση από το κανάλι της Βουλής της συζήτησης της 7-12-12 επί της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μεταλλείων στη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς, και η ανάγνωση των σχετικών πρακτικών, προσφέρει ένα πλήθος θεμάτων για σχολιασμό, όχι μόνον όμως, αλλά και για αναθεώρηση των μέχρι τώρα απόψεων ημών των αντίχρυσων, των αντιδρώντων δηλαδή στις επενδύσεις των χρυσοθήρων.

Θα μείνω σήμερα μόνο σε κάποια λίγα σημεία που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση και ήταν η αιτία να αλλάξω γνώμη επί του θέματος.

Είχα την εντύπωση οτι σε θέματα όπως αυτά της μεταλλευτικής δράσης στις τρεις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να βάζουμε στη ζυγαριά την ανάπτυξη σε σχέση με την περιβαλλοντική ευθύνη. Διαβάζοντας τα πρακτικά της παραπάνω συζήτησης διαπίστωσα όμως ότι η εντύπωσή μου αυτή πρέπει να είναι εντελώς λανθασμένη (το ίδιο έπαθα διαβάζοντας τον Φουκογιάμα, που με έβγαλε από την πλάνη ότι η ιστορία συνεχίζεται). Είπε λοιπόν ο αρμόδιος υφυπουργός κατά την αγόρευσή του:

«Η εποχή που έπρεπε να βάλουμε στη ζυγαριά την ανάπτυξη σε σχέση με την περιβαλλοντική ευθύνη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η εποχή που έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χιλιάδες θέσεις εργασίας ή στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος μας έχει προσπεράσει. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια πραγματικότητα και όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό, ή δεν έχει μελετήσει την εξέλιξη του μεταλλευτικού κλάδου ή εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».

Λοιπόν, ομολογώ τώρα πως με εμένα θα πρέπει να συμβαίνει ένα από τα δύο τελευταία, μιας και μου φαίνεται ακόμα σωστό πως η ανάπτυξη και η περιβαλλοντική ευθύνη χρειάζεται ακόμα να μπαίνουν στους δύο δίσκους μιας ζυγαριάς -για να δούμε που γέρνει η πλάστιγγα.

Η άλλη μου φοβερή πλάνη, από την οποία βγήκα διαβάζοντας τα πρακτικά, είναι πως στη Χαλκιδική, και προφανώς και στο Κιλκίς και στη Θράκη, ο γυναικείος πληθυσμός δεν απαρτίζεται πια από ελληνοπούλες με κόκκινα μαγουλάκια που έχουν το καλαθάκι τους και κυνηγάνε μέλισσες. Άσε πια που νόμιζα ότι τις μέλισσες δεν τις κυνηγάνε να τις βάλλουν στο καλαθάκι!

Και το φοβερότερο απ’ όλα είναι πως ανακάλυψα ότι δεν συνηθίζεται πια καθόλου από τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, ως συστατικό της Μεσογειακής τους διατροφής, το μέλι με σούσι.

Πράγματι ζούσα σε μια φοβερή πλάνη.

Από antigoldgreece

Σχόλια
2 Σχόλια to “Φουκογιάμα, Αντουανέττα…”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Δεν ξέρω ποιός πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από ποιόν, αλλά από λάθος του antigoldgreece ενσωματώθηκε στο σχόλιό μου το video με την ομιλία της βουλευτού κ. ΙΓΓΛΕΣΗ. Εγώ άλλη Αντουανέττα εννοούσα. Oποιος παρακολουθήσει τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή εκείνη την ημέρα θα δεί ποιά είναι η Αντουανέττα που μας αποτρέπει να τρώμε μόνο ψάρι (σούσι) με μέλι. Ποτέ δεν είδα την κ. Ιγκλέση ως Αντουανέττα. Αν γίνεται βγάλτε το ενσωματωμένο video. Ευχαριστώ.

  2. Ο/Η Θείος Αδάμ λέει:

    http://www.youtube.com/watch?v=f1oW43tPn7k

    Δηλώνω ερεθισμένος με την τοποθέτηση της κυρίας Ασιμακοπούλου. Volcano κανονικό. Έχει να δώσει πολλά. Πάντως την φαντάζομαι κοκκινοσκουφίτσα να τριγυρνά στον Κάκαβο. Προσβάλετε μόνο και μόνο επειδή είναι γονέας. Και λέει για όλους εμάς χωρίς να μας προσβάλει «Θεσμικές στρεβλώσεις οι οποίες επιτρέπουν σε μια μειοψηφία η οποία φωνασκεί, η οποία φωνασκεί με επίσης χωρίς αγνά κίνητρα…δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο . Η ποιότητα λοιπόν ζωής το πρώτο πράγμα πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωση και αυτό θέλει εργασία και ειπώθηκε πως η ανεργία σε αυτές τις περιοχές είναι πάνω από τον εθνικό μέσω όρο.» Ξέρει και αν έχουμε αγνά κίνητρα…ΟΛΟΙ

    Πόσο θα ήθελα να ήμουν ο κακός λύκος. Σούργελα ε σούργελα μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι? Όχι, απλά σας βολεύει να το λέτε για να μηδενίζετε την προσπάθεια της ‘’μειοψηφίας’’. Κάντε δημοψήφισμα να δείτε τι σημαίνει ‘’μειοψηφία’’.

Σχολιάστε