My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φλωρίδης: Να ενωθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας

*Συνέντευξη στο “Έθνος της Κυριακής”.

Τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα από τις δυνάμεις του ήδη πολυδιασπασμένου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου προωθεί ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος παρουσιάζει το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που απαντά στο ερώτημα με ποιους (και σε ποια κατεύθυνση) ετοιμάζει ένα νέο κόμμα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει ανίκανο το σημερινό πολιτικό σύστημα, εκτιμώντας ότι το μόνο κλειδί για την αντιστροφή της κατάστασης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. «Είναι η ώρα να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση», υπογραμμίζει βάζοντας όρια απέναντι στον συντηρητισμό και στη «λαϊκιστική – κομμουνιστική αριστερά». Απορρίπτει το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης του χώρου υπό την ίδια στέγη του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνείται κάθε σύνδεση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας αντιπαράθεση. Δεν λέει το ίδιο για τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι χρειάζεται «προσανατολισμός πάνω σ’ ένα νέο πρότυπο πολιτικής, χωρίς άσκοπη πόλωση».

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Φλωρίδη, από το ξέσπασμα της κρίσης τα επώδυνα μέτρα συνεχίζονται αμείωτα. Υπάρχει ελπίδα και προοπτική ανάκαμψης;

Πιστεύω πως υπάρχει μόνον ένα σημείο-κλειδί για την αντιστροφή της κατάστασης, και αυτό δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Επί τρία χρόνια, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του επέλεξε και ακολούθησε την τακτική του αποπροσανατολισμού. Αντί να δούμε κατάματα το δικό μας διαρθρωτικό πρόβλημα, επιδοθήκαμε σε έναν δήθεν «ανεξαρτησιακό» και «αντιμνημονιακό» αγώνα. Ολοι, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, είναι μαζικά κατά των επώδυνων μέτρων, με βάση τη θεωρία ότι «αυτά τα επιβάλλουν πιεστικά κάποιοι άλλοι, χωρίς ίσως να χρειάζονται ή χωρίς να μας αφορούν». Οι μισοί μιλούν για μέτρα που τελικά θα ψηφίσουν «παρά τη θέλησή τους» και οι άλλοι μισοί για μέτρα που θα καταψηφίσουν τώρα για να τα ψηφίσουν αργότερα, εάν γίνουν κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτική λογική που επικρατεί στη χώρα πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά – και μαζί της η πολιτική ατζέντα. Ακόμα περισσότερο πρέπει να σταματήσει ο εύκολος «αντι-μετρολογικός συνδικαλισμός» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς σχέδιο και πρόταση. Η κρίση έχει ωριμάσει την κοινωνία, αλλά το πολιτικό σύστημα υστερεί.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Χρειάζεται να προχωρήσουμε στην κατάθεση συνολικών πολιτικών σχεδίων που θα αντιμετωπίζουν αυτόνομα αλλά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της χώρας. Σχεδίων που να εντάσσουν τα αναγκαία μέτρα σε πλαίσιο πραγματικής ανάταξης, συνδυάζοντας την περιστολή με την ανάπτυξη, την αποτελεσματικότητα με την αναλογικότητα των βαρών.Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε Εθνικά Σχέδια από όλο το πολιτικό φάσμα που να συζητηθούν γόνιμα και να παρουσιάσουν τους προτεινόμενους δρόμους της επώδυνης ανασυγκρότησης. Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει αυτόνομη πυξίδα. Αγεται και φέρεται από ένα ανίκανο πολιτικό σύστημα. Χρειάζεται να πραγματοποιηθούν ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, σε νοοτροπία, θεσμούς και πρακτικές.

Παρότι παραιτηθήκατε από το βουλευτικό αξίωμα, αναπτύσσετε συστηματική πολιτική δραστηριότητα. Τον τελευταίο καιρό συζητείται ευρέως ότι μαζί με άλλα προβεβλημένα στελέχη (π.χ. τον Α. Λοβέρδο) ετοιμάζετε ένα νέο κόμμα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Τι ακριβώς θα κάνετε;

Οπως έχω ξαναπεί, ο ήδη πολυδιασπασμένος δημοκρατικός σοσιαλιστικός χώρος, ο χώρος του ριζοσπαστικου κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, δεν χρειάζεται κανένα νέο κόμμα ή κομματίδιο. Αντίθετα, χρειάζεται διαδικασίες ενοποίησης, με καταληκτικό στόχο μια ισχυρή συμμαχία για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση και ουσιαστικό διάλογο. Απαιτεί άνοιγμα στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Οι μεγαλύτερες δυνάμεις, οι μικρότερες οργανώσεις και κινήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των ανένταχτων πολιτών και πρόσωπα της πολιτικής και της διανόησης πρέπει να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του μεγάλου χώρου κι όχι διαφόρων μικροχώρων. Είναι ώρα να τελειώσουμε με τα σχίσματα και τις αιρέσεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση στην κατεύθυνση της ενότητας.

Ποιες θεωρείτε σήμερα ότι είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπει αυτός ο χώρος σε νέα τροχιά;

Οι παρατάξεις αποκτούν ιστορικό αντίκρισμα όταν, σε καθοριστικές στιγμές, συμβάλλουν στην πρόοδο της χώρας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου προτεραιότητα του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου είναι η επεξεργασία και η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για τη δημοκρατική, παραγωγική και κοινωνική Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Το μείζον είναι το Εθνικό Σχέδιο της πολιτικής και παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν επίσης τα μεγάλα θέματα αυτονομίας της δημοκρατικής σοσιαλιστικής ταυτότητας, που πρέπει να οριοθετηθεί, με σύγχρονους όρους, τόσο απέναντι στον συντηρητισμό, όσο και απέναντι στη λαϊκιστική-κομμουνιστική αριστερά.Τέλος, υπάρχει το ζήτημα της ενοποίησης του χώρου σε μια νέα αντίληψη συλλογικής ηγεσίας, όχι στη λογική αναπαραγωγής μιας προσωποπαγούς ηγεσίας. Συζητώ καθημερινά με πολύ κόσμο και πρέπει να σας πω πως κανείς πλέον δεν στηρίζει προσωποπαγείς πολιτικούς σχηματισμούς ή πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να στεγάσουν προσωπικές αγωνίες.

Αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα από τα υπαρκτά σχήματα του χώρου, π.χ. μέσα από το ΠΑΣΟΚ;

Οι κομματικές ταυτότητες έχουν πλέον αποδυναμωθεί και μαζί τους φθίνει ο κομματικός πατριωτισμός. Ολα τα επιμέρους κόμματα και κομμάτια του χώρου θεωρούνται ανεπαρκή και υπό αυτήν την έννοια οι ενδοκομματικές διεργασίες έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνολική πορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ οργανωμένων και ανένταχτων. Αυτή η λογική έχει ξεπεραστεί προ πολλού.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στον ευρύτερο χώρο στον οποίο κι εσείς αναφέρεστε. Συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση;

Πιστεύω ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τα ζητήματα που αφορούν την ηγεσία και το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από εκείνα της κοινωνικής του βάσης. Ο ιδεολογικός-πολιτικός λόγος και οι ηγετικές εξαγγελίες και πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν μια κλασική περίπτωση παραδοσιακού αριστερού αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, με πρότυπο την επιστροφή σε μια αριστερή κρατικίστικη διαχείριση του χρεοκοπημένου μεταπολιτευτικού μοντέλου. Αυτή η ταυτότητα είναι αταίριαστη με τη δημοκρατική σοσιαλιστική πρακτική – κυρίως ως μετεξέλιξη της κομμουνιστογενούς αριστεράς. Από αυτήν χρειάζεται σαφής ιδεολογική και πολιτική διαφοροποίηση και αντιπαράθεση.

Αντίθετα, η κοινωνικοπολιτική βάση του κόμματος διακρίνεται από μεγάλη πολιτική και κοινωνική πολυμορφία. Είναι ένα μετωπικό αντιμνημονιακό σύνολο που διαμορφώθηκε συγκυριακά υπό την απειλή της πτώχευσης. Για παράδειγμα, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός διχάζει την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτικά και κοινωνικά ετερόκλητη βάση του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται προσανατολισμός πάνω σ’ ένα νέο πρότυπο πολιτικής και παραγωγικής βιωσιμότητας, χωρίς άσκοπη πόλωση.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Σχόλια
2 Σχόλια to “Φλωρίδης: Να ενωθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Απο τη μιά μεριά ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται οτι δεν χρειάζεται ένα νέο κόμμα, αλλα η ενότητα του πολυδιασπασμένου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου(που πρέπει πρώτα να ταυτοποιηθεί ιδεολογικά και πολιτικά), σ΄ ένα ενιαίο φορέα( με άγνωστη οργανωτική δομή, ωστε να διεκδικήσει την ψήφο του λαού) και με συλλογική ηγεσία(άγνωστο απο ποιούς και με ποιές αρμοδιότητες) και απο την άλλη μέμφεται ως ετερόκλητη πολιτικά και κοινωνικά την βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή μας παρουσιάζει ως ελκυστική λύση όλη αυτήν την ιδέα, χωρίς να προσδιορίζει χρονικά πότε θα γίνουν και άν θα γίνουν, την στιγμή που ο κόσμος καίγεται απο τις φωτιές που η τριμερής κυβέρνηση βάζει στην κοινωνία σε πολλά μέτωπα σαν τον εγκληματία εμπρηστή. Ενώ δηλαδή καίγονται τα σπίτια μας τώρα, ο πρώην υπουργός μας αναπτύσει θεωρίες για το πώς θα έπρεπε να γίνει ο συντονισμός των πυροσβεστικών οχημάτων χωρίς κάν να βάζει κάποιους επικεφαλής, ούτε βέβαια για το πότε θα γίνει αυτό. Προφανώς αφού καούν τα περισσότερα σπίτια!!!

  2. Ο/Η ανα-ποδος λέει:

    Δεν νομίζω ότι δεν εχει την αίσθηση του χρόνου ο κ. Φλωρίδης. Απλά γνωρίζει πολύ καλά ότι ζει και κινείται σε μία χώρα δεμένη χειροπόδαρα και ξεπουλημένη στους νταβατζήδες μεγαλοεπιχειρηματίες και τα τσιράκια τους (πολιτικοί δεξιοί, αριστεροί ,κεντρώοι και “ακραίοι”). Άρα να ξεκινήσει τι και με ποια προοπτική.;Θα πρέπει να αλλάξουν κάποια δεδομένα, πιθανότατα όχι εντός αλλά εκτός συνόρων ,ώστε να έρθουν οι προσδοκόμενες αλλαγές που θα δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για το επόμενο βήμα, αν αυτό γίνει ποτέ.

Σχολιάστε