My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φαρμακοποιοί Κιλκίς: Είμαστε σε απόγνωση

*Και απάντηση στα “ψέμματα του MEGA”

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ΚΙΛΚΙΣ συμπαρατάσσεται με την απόφαση του Πανελλήνιου Φ.Σ. (που πάρθηκε στις 25 Αυγούστου) για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από την 1η  Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του Κιλκίς, οι λόγοι που τους οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση είναι:
– Η απόγνωση των συναδέλφων μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο για την επιβίωσή τους, ως μονάδες υγείας και ως οικογενειάρχες.
– Ο διασυρμός του κλάδου, που ως επαίτης κάθε μήνα θα πρέπει να παρακαλάει του αρμοδίους για την τήρηση των  συμβατικών τους υποχρεώσεων.
– Οι επιπτώσεις από το σφράγισμα επιταγών, τον “Τειρεσία”, τα γραμμάτεια και τις κατασχέσεις.
– Το οφθαλμοφανές οικονομικό αδιέξοδο του ΕΟΠΥΥ και η έλλειψη της τακτικής του επιχορήγησης από τις εισφορές των ασφαλισμένων και του κρατικού προϋπολογισμού.

Με απόφαση της συνέλευσης, ο Φ.Σ. Κιλκίς συμφωνεί επίσης με το πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου τα οποία συνοπτικά είναι:

– Η σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη του Ελληνικού Λαού.
– η Αποπληρωμή των μηνών Μαϊου (για τους 38 συλλόγους, πληρωμή μέσω ΔΙΑΣ) και Ιουνίου για όλη την Ελλάδα.
– Η ρητή δέσμευση για την αποπληρωμή του Ιουλίου.
– Η εξόφληση των παλαιών χρεών ή ο συμψηφισμός τους με τα χρέη προς το δημόσιο.

“Αγωνιζόμαστε, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους της χώρας για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος και την υγειονομική περίθαλψη του 85% του Ελληνικού Λαού.Εμείς είμαστε το σύμπτωμα της κατάρευσης του συστήματος υγείας και όχι η αιτία. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάρρευσης θα είναι τραγικές για μεγάλη μερίδα ασθενών, ιδίως των βαρέων πασχόντων.
Οι ωμοί εκβιασμοί των τελευταίων ημερών δείχνουν τις προθέσεις των υπευθύνων και η απάντηση πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την δικαίωση του αγώνα μας”, τονίζεται στο ψήφισμα – απόφαση της συνέλευσης.

“Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ MEGA”

Απ` τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ  ΣΥΛΛΟΓΟ  ΚΙΛΚΙΣ λάβαμε την εξής επιστολή:

ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ  ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ MEGA , ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΠΟΧΕΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑ.
Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.

Στις 28/8 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA-CHANNELπαρουσιάστηκε ένα έγγραφο από το Κέντρο Μηχανογραφικού Ελέγχου Συνταγών (Κ.Μ.Ε.Σ.), με στοιχεία για δήθεν μεικτά κέρδη των φαρμακοποιών ύψους περίπου 300.000.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Επειδή νούμερα που παρουσιάζονται χωρίς επεξηγήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα, θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τα ίδια στοιχεία για να δείξουμε ότι όχι μονάχα δεν έχουμε βγάλει αυτά τα χρήματα εμείς οι φαρμακοποιοί, αλλά, αντίθετα, έχουμε διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό από την τσέπη μας, με συνέπεια σήμερα να βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως και να εξαναγκαζόστε, ως ύστατη άμυνα, να σταματήσουμε να πιστώνουμε το σύστημα που μας χρεωκόπησε.

Κάτι που ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολύ πιο μπροστά, αν σκεφτόμασταν ψυχρά ως επιχειρηματίες κι όχι με την ευαισθησία ενός λειτουργού υγείας. Την οποία ευαισθησία, βέβαια, δε δείχνουν στο ελάχιστο οι προμηθευτές μας εφόσον αυτοί έχουν προβεί απέναντί μας σε ανεπίσημη άρση πίστωσης εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Καταρχάς, στο έγγραφο δεν αναφέρεται το rebate που έχουμε ήδη πληρώσει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και το οποίο υπολογίζεται περίπου σε 5.500.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι από εκεί και έπειτα δεν κρατήθηκε rebate καθώς όλες οι πληρωμές ήσαν εκπρόθεσμες.
Επιπλέον, το έγγραφο παρουσιάζει κέρδη για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, μήνες που δεν  έχουν εξοφληθεί, παρά ο μεν Μάιος μερικώς, ο δε Ιούνιος καθόλου! Κέρδη αποκομίζει κανείς, όχι όταν πουλάει κάτι στα χαρτιά, αλλά όταν το πληρώνεται! Να θυμίσουμε ότι μας οφείλονται 67 εκατ από το Μάιο και 145 εκατ από τον Ιούνιο, μήνες για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει κέρδη.
Την ίδια στιγμή έχουμε πληρώσει όλη την αξία των φαρμάκων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, καθώς φυσικά και τα φάρμακα του ΟΠΑΔ και των άλλων ταμείων που μας οφείλονται από το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012. Τα χρήματα αυτά είναι περίπου 350.000.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε αξία χονδρικής περίπου 320.000.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που έχουμε πληρώσει στους προμηθευτές μας για τα φάρμακα που χορηγήσαμε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για όλο το 2012, καθώς και για τα απλήρωτα φάρμακα των υπολοίπων ταμείων ανέρχεται στο 1,83 δις περίπου. Από αυτά έχουμε μέχρι στιγμής εισπράξει 1,15 δις περίπου από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα 335 εκατ. περίπου απευθείας από τους ασφαλισμένους ως συμμετοχές.
Η συνολική διαφορά ανέρχεται στα ~341 εκατ ευρώ. Ποσό το οποίο έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας. Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων για το 2012 (ενοίκια, μισθοδοσία, λογαριασμοί, δάνεια) που υπολογίζονται με μια μετριοπαθή εκτίμηση στα 242 εκατ. ευρώ, το φόρο εισοδηματος που έχουμε πληρώσει για τα ποσά του 2011 που ΔΕΝ έχουμε εισπράξει (υπολογίζουμε μόνο αυτά), και ο οποίος υπολογίζεται περίπου στα 112 εκατ ευρώ, προσθέσουμε επιπλέον τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φτάνουμε σε μια συνολική αφαίμαξη των φαρμακείων προς το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Ή περίπου 70.000 ευρώ ανά Φαρμακείο.
Δεν υπολογίζεται σε αυτά τα χρήματα και το κόστος ζωής των φαρμακοποιών και των οικογενειών τους, αφού σε όλα τα παραπάνω παραδεχόμαστε ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του για προσωπική του χρήση.
Από τα παραπάνω εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα γιατί τα Φαρμακεία έχουν φτάσει στο χείλος της καταστροφής, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, τον φόρο τους, και οι φαρμακοποιοί οι ίδιοι ακόμα τις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες τους. Γιατί δεν μπορούν, παρά την όποια θέληση και διάθεση δείχνουν, να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα πληρώνοντάς τα οι ίδιοι.
Οι αριθμοί δυστυχώς είναι αμείλικτοι. Και είναι θλιβερό να αποκρύπτονται ή να υποβαθμίζονται σημαντικά δεδομένα στην περιγραφή της οικονομικής εικόνας των Φαρμακείων, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και παραπλανώντας την κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.
Τερζής Αναστάσιος, Φαρμακοποιός, M.Sc., MBA, Αντιπρόεδρος Φ.Σ. Έβρου
Δαγρές Ιωάννης, Φαρμακοποιός, Μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Αττικής
Ζαρογουλίδης Παναγιώτης, Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος Φ.Σ. Πέλλας
Σχολιάστε