My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Υπό κατάρρευση οι δήμοι μετά τις νέες περικοπές

Σε… νευρική κρίση έχουν περιέλθει πλέον οι δήμαρχοι της χώρας, μετά και το νέο κύμα περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ, η οποία αγγίζει το 60%.

Για πρώτη φορά οι αιρετοί εμφανίζονται ενωμένοι μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των δήμων, αν περάσουν τα μέτρα, ενώ απειλούν με ομαδική παραίτηση από το αξίωμά τους. Μάλιστα προαναγγέλλουν «λουκέτα» επ’ αόριστον στους δήμους, κατάληψη του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων, ακόμα και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με αίτημα να σταματήσει το ψαλίδισμα των κονδυλίων στους ΟΤΑ.

Το δρόμο της παραίτησης μάλιστα προτίθενται να ακολουθήσουν και οι 7.000 δημοτικοί σύμβουλοι της χώρας, σε ένδειξη συμπαράστασης των δημάρχων, καθώς διαπιστώνουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δήμοι, που αδυνατούν να καταβάλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Οι αιρετοί οδηγούνται πλέον σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ οι επιχορηγήσεις προς τους 325 δήμους της χώρας κατά το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να περιοριστούν σε μόλις 70 εκατ. ευρώ τον μήνα, από 135 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πάντως η μορφή των κινητοποιήσεων πρόκειται να οριστικοποιηθεί στο έκτακτο παναυτοδιοικητικό συνέδριο που συγκαλεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 30 Αυγούστου, με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ.

Νωρίτερα, στις 23 Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη θα συνέλθει η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας με μοναδικό θέμα συζήτησης τα οικονομικά των δήμων, πολλοί από τους οποίους προειδοποιούν με στάση πληρωμών προμηθευτών, ακόμα και υπαλλήλων. Ήδη όμως η ΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας για τις νέες περικοπές, οι οποίες από 35% πριν από δύο χρόνια φτάνουν σήμερα το 60%.

«Δεν βρισκόμαστε απλώς σε νευρική κρίση, αλλά σε πλήρη απόγνωση. Οι περικοπές που σχεδιάζονται δεν θα επιτρέψουν στους περισσότερους δήμους να πληρώσουν ούτε τη μισθοδοσία, πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν βασικές υπηρεσίες και κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα στα οποία στηρίζονται χιλιάδες πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.

Μία από τις πρώτες κινήσεις διαμαρτυρίας που σχεδιάζουν οι δήμαρχοι και θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι το κλείσιμο των δήμων για ένα τριήμερο, ενώ σκέφτονται να προβούν και σε επ’ αόριστον κλείσιμο των δημαρχείων. Προσανατολίζονται ακόμα σε ομαδικές παραιτήσεις από το αξίωμά τους, κίνηση που θα ακολουθήσουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας, και σε καταλήψεις τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Μάλιστα στο συνέδριο θα συζητηθεί και η πρόταση να μεταβεί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι δήμοι.
Αν μάλιστα η πρόταση περάσει, οι δήμαρχοι θα καταθέσουν πλήρη φάκελο στην ΕΕ με τα οικονομικά στοιχεία για τους ΟΤΑ στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν σαφές ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης. «Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο φτωχός συγγενής στην Ελλάδα και ότι με τα κοινωνικά προγράμματα που προωθεί, βοηθώντας χιλιάδες πολίτες, παρότι έχει πλέον περιορισμένα έσοδα, δεν επιβαρύνει το κράτος ούτε με ένα ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
Ακόμα, οι δήμαρχοι πρόκειται να εξετάσουν και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να σταματήσουν οι προαναγγελθείσες μειώσεις χρηματοδοτήσεων των δήμων για τη διετία 2013-2014.
Πηγή: makthes.gr
Σχολιάστε