My Twitter Feed

2 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία των αγροτών μας -

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Υπόμνημα κτηνοτρόφων Κιλκίς

Στις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στους αγροκτηνοτρόφους “η καταιγίδα των ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων ρυθμίσεων που νομοθετούνται ή πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα”, αναφέρονται ο Σύλλογος Αιγοπροβατοτρόφων κι ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κιλκίς σε κοινό τους υπόμνημα που υπογράφουν ο πρόεδρος του πρώτου, Σολομωνίδης Χρήστος κι ο αντιπρόεδρος του δεύτερου Σημαιοφορίδης Αλέξανδρος.

Παράλληλα, την συμπαράστασή τους στους γεωργοκτηνοτρόφους του νομού μας εκδράζουν με δικό τους κοινό υπόμνημα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε.Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης (αντιπεριφερειάρχης), Παύλος Θωμαϊδης και Κώστας Γιαννόπουλος.

agelades-ktinotrofiaΟι αγροτοκτηνοτρόφοι

Στο κοινό υπόμνημα των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Ν. Κιλκίς για τις νέες ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμοι Κύριοι

Με το παρόν κοινό υπόμνημα των συλλόγων μας επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στον κλάδο μας η καταιγίδα των ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων ρυθμίσεων που νομοθετούνται ή πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα. Συγκεκριμένα :

• Το σύνολο των μέτρων είτε αυτό που ισχύει άμεσα (π.χ Φ.Π.Α γεωργικών εφοδίων), είτε θα ισχύσει από το επόμενο έτος (π.χ νέο φορολογικό για τους αγρότες), έχει καθαρό αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό χαρακτήρα, ενώ το ανταγωνιστικό περιβάλλον των χωρών που μας περιβάλλουν, αλλά και των άλλων χωρών της Ε.Ε, είναι σαφώς ευνοϊκότερο για τους συναδέλφους των χωρών αυτών.

• Η αναμενόμενη συρρίκνωση του κλάδου των γεωργών και κτηνοτρόφων θα είναι τόσο μεγάλη που φοβόμαστε ότι θα συγκρίνεται με την εγκατάλειψη της υπαίθρου των δεκαετιών του ’50 και ’60. Εάν λάβετε υπόψη ότι ακόμη και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της τελευταίας δεκαετίας ουσιαστικά έχουν εξαπατηθεί, καθώς με άλλες προϋποθέσεις εισήλθαν στο επάγγελμα και άλλες θα συναντήσουν άμεσα , αντιλαμβάνεστε ότι η έξοδος από αυτά τα ΄΄ προγράμματα΄΄ (Νέοι Αγρότες , Σχέδια Βελτίωσης, κ.λ.π) θα είναι μαζική με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, την απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κ.ο.κ.

• Η προαναφερόμενη εγκατάλειψη της υπαίθρου θα έχει ως συνέπεια τη δραματική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας, την επιβάρυνση του ήδη ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Πολύ φοβόμαστε ότι εθνικοί στόχοι της πατρίδας μας άλλων εποχών – όπως η επιδίωξης της σιτάρκειας στα χρόνια του μεσοπολέμου – σύντομα θα γίνουν ξανά επίκαιροι με τον πλέον δραματικό τρόπο.

• Προσθετικά όλα τα ληφθέντα μέτρα ή αυτά που πρόκειται να ληφθούν άμεσα ( Φ.Π.Α γεωργικών εφοδίων στο 23%, τριπλασιασμός εισφορών Ο.Γ..Α, φορολόγηση επιδοτήσεων, κατάργηση επιστροφής φόρου αγροτικού πετρελαίου, αύξηση κόστους αγροτικού ρεύματος, κ.λ.π) θα επιφέρουν, σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς , τετραπλασιασμό της πραγματικής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας. Τέτοια φορολογική λαίλαπα κανένας κλάδος δεν υπέστη ποτέ και σε καμία ανεπτυγμένη χώρα. Είναι τόσο τρομακτικό αυτό που συμβαίνει που αφενός ομοιάζει με εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε ένα ολόκληρο κλάδο, αφετέρου καταντά ύποπτο ως κατευθυνόμενη ενέργεια με σκοπό την εξόντωση του κλάδου μας. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η χρηματοδοτική ασφυξία που υπάρχει στην τραπεζική αγορά, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αμέσως επόμενη παραγωγική περίοδος θα βρει πολλά κοπάδια υποσιτισμένα και δραματικά μειωμένα και ένα μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων άσπαρτα.

Αξιότιμοι Κύριοι

Κατόπιν όλων των ανωτέρω αναφερθέντων, τα οποία σας τονίζουμε ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο υπερβολής ή δραματοποίησης, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να κάνετε, στο μέτρο που στο αξίωμα και στη θέση σας αναλογεί, το καλύτερο δυνατόν ώστε είτε να ανασχεθούν τα δυσμενή μέτρα είτε να μετριαστούν, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβίωση του κλάδου μας επ ΄ ωφελεία της εθνικής οικονομίας. Ως Έλληνες πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να φυγομαχήσουμε και να μη συνεισφέρουμε και εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας και να μη βάλουμε ΄΄ πλάτη΄΄. Αυτό όμως διαφέρει από την άσκοπη θυσία μας, ως άλλες ΄΄ Ιφιγένειες ΄΄ , αφού όπως αναφέραμε ήδη μόνο οικονομικά δεινά θα επιφέρει στην εθνική οικονομία.”

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Στο δικό τους υπόμνημα οι περιφ. σύμβουλοι της Π.Ε.Κιλκίς αναφέρουν:

Με το παρόν, θα θέλαμε να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας απέναντι στους γεωργοκτηνοτρόφους της Περιφερειακής μας Ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στον κλάδο τους η καταιγίδα των ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων ρυθμίσεων που επίκεινται.

Το σύνολο των μέτρων όπως για παράδειγμα η αύξηση του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ/ΕΛΓΑ) και το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, έχει υφεσιακό χαρακτήρα.

Τα μέτρα θα επιφέρουν, σχεδόν τετραπλασιασμό της πραγματικής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των γεωργοκτηνοτρόφων της χώρας, που θα έχει ως άμεσο επακόλουθο την εξόντωση του κλάδου τους.

Η αναμενόμενη συρρίκνωση του κλάδου των γεωργών και κτηνοτρόφων θα είναι μεγάλη. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου θα έχει ως συνέπεια τη δραματική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αντίθετοι στην δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στην κατεύθυνση ότι δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Στην δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας, η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή είναι αυτή που θα λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας μας, θα διατηρήσει το αγροτικό και το επιστημονικό δυναμικό στην ύπαιθρο για να υπάρχουν και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθίσταται επιτακτική η προσέγγιση με την μέγιστη δυνατή επιείκεια του φλέγοντος ζητήματος, της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των γεωργοκτηνοτρόφων, ώστε να ανασχεθούν τα δυσμενή μέτρα και να καταστεί δυνατή η επιβίωση του κλάδου τους.”

Σχολιάστε