My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση ζωής ή θανάτου!

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 20.000 θανάτους από την πανδημία και έχοντας το θλιβερό προνόμιο να έχουμε διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά πληθυσμό από τον μέσο όρο της Ενωμένης Ευρώπης, οδεύουμε προς το 5ο κύμα της πανδημίας χωρίς καμία περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και χωρίς καμία νέα επένδυση σε υποδομές και εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

Με δεδομένο το συμπέρασμα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, η οποία ήταν γνωστή από τον Μάιο στην κυβέρνηση, ότι το 38,5% των θανάτων που έχουν συμβεί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχαν περισσότερες ΜΕΘ, είναι απορίας άξιο ότι δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση γιατί στον προϋπολογισμό του 2022 μειώθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία.

Μετά τη θλιβερή πρωτιά στους θανάτους από την πανδημία στην Ευρώπη, έχουμε τώρα και τη θλιβερή πρωτιά να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μείωσε τις δαπάνες για την Υγεία, εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για μια αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και για μια σειρά ολέθριων λαθών που προκάλεσαν εκατόμβες θανάτων.

Λάθος πρώτο και μοιραίο επειδή υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ήταν η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι η πανδημία θα τελείωνε από τον Φεβρουάριο ακόμη. Ήταν τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι βρισκόμασταν στο… τελευταίο μίλι της πανδημίας, σκορπίζοντας μια αδικαιολόγητη και γι’ αυτό επιζήμια για την εξέλιξη της πανδημίας, ευφορία σε κυβέρνηση και πολίτες.

Αυτό το τελευταίο μίλι κόστισε στη χώρα και συνεχίζει ακόμη να κοστίζει, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Με την κυβέρνηση δέσμια μιας εσφαλμένης πρόβλεψης, να παρακολουθεί άβουλη και άπραγη πρώτα την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα και τώρα και της Όμικρον.

Λάθος δεύτερο και εξ ίσου ολέθριο και μοιραίο, υπήρξε η μείωση των δαπανών για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2022. Η οποία στηρίχθηκε στην καταφανώς εσφαλμένη εκτίμηση ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2022. Εντωμεταξύ, η παγκόσμια κοινότητα, με αισθήματα φόβου περιμένει την έλευση του 5ου κύματος της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Λάθος τρίτο, με σοβαρές συνέπειες στη μεγάλη μετάδοση της νόσου, η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων. Μια εκτίμηση εκ του αποτελέσματος εσφαλμένη, αφού οι εμβολιασμένοι αποδείχθηκε ότι και μεταδίδουν τον ιό και ασθενούν από αυτόν και νοσηλεύονται και σε κάποιες περιπτώσεις, σε πολύ μικρότερα ποσοστά από τους ανεμβολίαστους πάντως, φτάνουν και μέχρι τον θάνατο.

Τη λάθος αυτήν εκτίμηση τρέχουν τώρα να τη μαζέψουν, εξαγγέλλοντας μέτρα προστασίας και για τους εμβολιασμένους.

Λάθος τέταρτο και μοιραίο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, η εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα παρείχε πλήρη ελευθερία κινήσεων στους εμβολιασμένους. Ονόμασαν, μάλιστα, την εμβολιαστική εκστρατεία σαν εκστρατεία ελευθερίας.

Σήμερα, βέβαια, είναι πια σε όλους γνωστό ότι αυτό που παρέχει το εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι των συνεπειών της νόσου και όχι η πλήρης ελευθερία κινήσεων των εμβολιασμένων.

Τα δύο τελευταία λάθη στη διαχείριση της πανδημίας είναι υπεύθυνα για τον χαμηλό βαθμό εμβολιασμού στη χώρα, καθώς σε αυτά οφείλεται η απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης στα μάτια ενός τμήματος της κοινωνίας που είτε φοβάται, είτε δυσπιστεί, είτε είναι θρησκόληπτο και προσκολλημένο σε προκαταλήψεις, είτε και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει από μόνο του όσα συμβαίνουν.

Λάθος πέμπτο, με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην απώλεια χιλιάδων ζωών, ήταν οι ψευδείς πληροφορίες, (fake news), που διέδιδαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης για να δικαιολογήσουν τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Από τα πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ, μέχρι τις ΜΕΘ που αν αυξάνονταν, δήθεν θα αυξάνονταν και οι θάνατοι και μέχρι τις ανοησίες περί «ΕΣΥ πολυτελείας», όλα αυτά τα fake news είχαν εγκληματικές συνέπειες, που ευθύνονται για χιλιάδες χαμένες ζωές.

Και τέλος, τελευταίο και εγκληματικό λάθος, που κόστισε και θα συνεχίσει να κοστίζει σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, είναι η επιμονή της κυβέρνησης, ακόμη και σήμερα που αναμένεται το 5ο κύμα της πανδημίας, να μην ενισχύει το ΕΣΥ, να μην εξοπλίζει και να μη στελεχώνει τα νοσοκομεία.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μελέτες που ήταν γνωστές στην κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε καλύτερη στελέχωση και εξοπλισμός των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 1.400 ΜΕΘ. Ακόμη κι αν ήταν έτσι, εφόσον τα προηγούμενα κύματα ξεπέρασαν τις αντοχές του ΕΣΥ, με την πληρότητα των ΜΕΘ να αναγκάζει σε εκατοντάδες διασωληνώσεις καθημερινά σε διαδρόμους και σε κοινούς θαλάμους, το νούμερο των ΜΕΘ που δίνουν αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα ανεπαρκές και χρήζει άμεσης ενίσχυσης.

Χώρια που δεν υπάρχουν 1.400 ΜΕΘ στελεχωμένες και ενεργές, όπως ισχυρίζονται. Αφού εξόπλισαν ΜΕΘ, τις οποίες όμως δεν στελέχωσαν. Κι ακόμη, πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν η κυβέρνηση μιλά για 1.400 ΜΕΘ δεν εννοεί αυτές που εξυπηρετούν μόνο την πανδημία, αλλά και τις υπόλοιπες ασθένειες. Μια πραγματικότητα που κάνει τις ΜΕΘ, όταν οι διασωληνωμένοι λόγω πανδημίας ξεπερνούν τους 700, να είναι υπερπλήρεις και να έχουμε εκατοντάδες διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την πανδημία προς όφελος της δημόσιας υγείας και της ζωής μας.

Ένας συνδυασμός διαχειριστικής ανεπάρκειας, πολιτικής ανικανότητας και λάθος εκτιμήσεων από τη μια και ιδεοληπτικής εμμονής στη μη ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων από την άλλη, προκειμένου αυτά να ιδιωτικοποιηθούν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ, στέρησε το ΕΣΥ από την ενίσχυση σε εξοπλισμό και στελέχωση που θα έπρεπε να έχει εν μέσω πανδημίας. Οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και κάνοντας τη χώρα μας ουραγό στις αξιολογήσεις ως προς τους θανάτους από την πανδημία τόσο στον κόσμο, όσο και στην Ευρώπη.

Επειδή η πανδημία δεν τελείωσε και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσει είναι η αποτυχημένη διαχείρισή της.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία η ανάγκη για πολιτική αλλαγή στη χώρα δεν ήταν τόσο άμεση, τόσο επείγουσα και τόσο υψηλής προτεραιότητας, όσο είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση δοκιμάστηκε και απέτυχε. Οι πολιτικές ευθύνες της για χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί είναι εγκληματικές.

Και το χειρότερο είναι ότι ακόμη και τώρα, με δεδομένη την παταγώδη αποτυχία και με χιλιάδες θανάτους στο λαιμό της, η κυβέρνηση συνεχίζει με την ίδια ακριβώς ανεύθυνη και εγκληματική πολιτική.

Το αίτημα για απομάκρυνση της ένοχης κυβέρνησης και για άμεση διενέργεια εκλογών, το αίτημα δηλαδή για πολιτική αλλαγή, ποτέ δεν ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό και τόσο κυριολεκτικά υπόθεση ζωής και θανάτου, όσο είναι σήμερα.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε