My Twitter Feed

3 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΔΕΥΑΚ: Συμβασιοποίηση έργων -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ενθουσιώδης υποδοχή σε Τσίπρα -

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Στάση εργασίας για την Υγεία -

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

“Όχι στο τερατούργημα για Υγεία” -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Διήμερο για τη βία κατά γυναικών -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Στο νομό ο Τσίπρας τη Παρασκευή -

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2022

ΚΚΕ: Για τις απολύσεις σε ALUMIL -

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2022

Υποτονικό κλίμα στις φοιτητικές εκλογές

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ΔΑΠ παρέμενε στην πρώτη θέση, η ΠΑΣΠ έχανε μέρος των δυνάμεών της, καθώς έχει διασπαστεί. Η προσκείμενη στον ΣΥΝ παράταξη σημείωνε άνοδο, ενώ η προσκείμενη στο ΚΚΕ διατηρούσε τις δυνάμεις της

Υποτονικό κλίμα στις φοιτητικές εκλογές

Χαμηλές προσδοκίες για τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν στις εκλογές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ είχαν χθες εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι παρατάξεις της Αριστεράς εκτιμούσαν ότι θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους.

Το κλίμα στις χθεσινές εκλογές ήταν το πιο υποτονικό των τελευταίων ετών με την αποχή να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Μόνο τα τραπεζάκια των παρατάξεων και οι αφίσες υπενθύμιζαν σε όσους έμπαιναν χθες στις σχολές ότι διεξάγονταν εκλογές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα επιτελεία των παρατάξεων, έδειχναν ότι η ΔΑΠ παρέμενε στην πρώτη θέση, η ΠΑΣΠ έχανε μέρος των δυνάμεών της καθώς έχει διασπαστεί, και σε ορισμένες σχολές «κατέβηκε» και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Οι αριστερές παρατάξεις (Αριστερή Ενότητα και ΕΑΑΚ) φαίνεται πως σημειώνουν άνοδο, ενώ η ΠΚΣ (ΚΚΕ) διατηρεί τις δυνάμεις της. Αναφορικά με την Αριστερή Ενότητα που πρόσκειται στον ΣΥΝ, δεν φαίνεται βάσει των πρώτων στοιχείων, να καρπώνεται την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, καθώς η αύξηση που εμφανίζει είναι μικρή.

Τα μέλη των δύο μεγάλων παρατάξεων κρατούσαν χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος των φοιτητών θα επηρεαστεί και από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Άλλοι απέδιδαν την έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγάλη μερίδα των φοιτητών στο γεγονός ότι με το να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές θεώρησαν ότι έκαναν το χρέος τους και έστειλαν το μήνυμα που έπρεπε.

Εκπρόσωποι αριστερών παρατάξεων, πάντως, έλεγαν πως οι φοιτητικές εκλογές θα δώσουν άλλο ένα χτύπημα στον δικομματισμό.

Οι παρατάξεις, ωστόσο, κάνουν και την αυτοκριτική τους αναγνωρίζοντας ότι πολλοί φοιτητές τούς έχουν γυρίσει την πλάτη καθώς είναι δυσαρεστημένοι με τη στάση τους απέναντι σε κεντρικά ζητήματα των ιδρυμάτων αλλά και εξαιτίας της ταύτισής τους με τα κόμματα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια
One Response to “Υποτονικό κλίμα στις φοιτητικές εκλογές”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Νομίζω πως η τελευταία εκτίμηση ως αιτία της αποχής των φοιτητών απο τις εκλογές τους, αντικατροπτίζει σε γενικές γραμμές την πραγματικότητα. Εδώ και πολλά χρόνια στις φοιτητικές εκλογές ψηφίζουν σχεδόν μόνον οι οπαδοί των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων. Αυτοί που απέχουν δεν είναι οτι δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των σχολών τους και της ανώτατης παιδείας γενικότερα, αλλά θεωρούν πως αυτά δεν μπορούν να λυθούν απο παρατάξεις που ταυτίζονται με τα συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και που στην ουσία είναι παραρτήματά τους στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές λοιπόν που απέχουν το επιλέγουν συνειδητά, γνωρίζοντας οτι αφού έτσι κι’ αλλιώς η φοίτησή τους είναι περιορισμένου χρόνου, δεν έχει νόημα να εμπλακούν σε οργάνωση αυτόνομων σχημάτων-παρατάξεων διεκδίκησης αιτημάτων, απο τα οποία σχετικά σύντομα θα αποχωρήσουν μετά το πτυχίο τους και έτσι προτιμούν πολλοί απο αυτούς να εκφράζονται πολιτικά με την ψήφο τους μόνον στις εθνικές εκλογές. Εξάλλου η ενασχόληση με τέτοιου είδους αυτόνομες οργανώσεις σίγουρα σε κάποιο βαθμό θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις επιδόσεις τους, αλλά και στον χρόνο παραμονής τους στο πανεπιστήμιο, πράγμα που το μοντέλο της εντατικοποίησης των σπουδών που έχει επιβληθεί απο χρόνια, δεν το επιτρέπει.

Σχολιάστε