My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τώρα είναι η σειρά μας…

…να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε.

Της Ειρήνης Αγαθοπούλου.


Ένα σημαντικό βήμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νέα εποχή αποτελεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόσκλησης και πλαισίωσης νέων μελών isyriza.gr η οποία τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες μέρες. Και πράγματι, μέσω της πλατφόρμας, οι εγγραφές μελών αγγίζουν τις δεκάδες χιλιάδες γεγονός που αναδεικνύει αφενός την επιτυχία του εγχειρήματος και αφετέρου τις στέρεες βάσεις που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα στην κοινωνία. Κυρίως κι αυτό είναι το σημαντικό αναδεικνύει και την διάθεση συσπείρωσης του προοδευτικού κόσμου που ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μπορεί να εγγυηθεί στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στο οποίο μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Εκτός των άλλων, η πλατφόρμα αυτή έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην άμεση πληροφόρηση των μελών και να καταπολεμήσει το “εμπάργκο” των συστημικών μέσων ενημέρωσης στο ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές του θέσεις.

Το πολιτικό πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης περιόδου τέθηκε στη συνεδρίαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής. Έγινε ξεκάθαρο το τί κόμμα θέλουμε, πώς θα το πετύχουμε και τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει η διακήρυξη: Σε μια ιστορική συγκυρία, που ο παγκόσμιος καπιταλισμός, στην πιο επιθετική, παγκοσμιοποιημένη, νεοφιλελεύθερη, απάνθρωπη μορφή του, θέλει να εμφανίζεται ως το επιστέγασμα του ανθρώπινου πολιτισμού, το όραμα μιας διαφορετικής, δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας, κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Η Ευρώπη ακολουθεί σήμερα μια αδιέξοδη πορεία. Απειλούνται οι κατακτήσεις και η διεθνής της θέση, η ίδια της η επιβίωση, ακόμη και οι δημοκρατίες μας. Οι κυρίαρχες δυνάμεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση. Η ευρωπαϊκή οικονομία αγκομαχά, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανασφάλεια, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η υψηλή ανεργία στον Νότο, πλήττουν καίρια το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε αυτό το φόντο, εκτρέφεται η Ακροδεξιά και οι ιδέες της, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, ο ευρωσκεπτικισμός. Για όλα αυτά, είναι αναγκαία και επείγει μια προοδευτική στροφή.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα. Πάλεψε για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, για την έξοδο από την κρίση, για την κατοχύρωση σύγχρονων κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το ίδιο καλείται να κάνει και από εδώ και πέρα, στις νέες συνθήκες, σε συνθήκες μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης στην Ελλάδα, που καταπατά κάθε εργασιακό, κοινωνικό δικαίωμα.

Απέναντι στην μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τη βία κατά των γυναικών, την οικολογική καταστροφή, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ασύδοτη εξουσία των αγορών, υπάρχει άλλος δρόμος!

Αν θέλουμε να πρωτοπορήσουμε στον αγώνα αυτό, οφείλουμε να δούμε τα λάθη του παρελθόντος και να τα διορθώνουμε. Οφείλουμε να κάνουμε ξανά ελκυστική – αλλά και ανθρώπινη – την πολιτική, να εμπνεύσουμε τη νεολαία μας και τα παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας μας.

Στοιχείο της κρίσης αποτέλεσε και η κρίση των πολιτικών κομμάτων. Μια διαρκής τάση απαξίωσης, απομαζικοποίησης των πολιτικών οργανώσεων και υποχώρησης συνολικά της συμμετοχής στα κοινά. Οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες και οι ανατροπές των τελευταίων χρόνων επαναφέρουν όμως διαρκώς το ζήτημα της πολιτικής οργάνωσης. Και σε αυτή τη συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Και σε αυτό το στοίχημα πρέπει να ανταποκριθεί εάν πραγματικά επιθυμεί να κερδίσει το στοίχημα της κοινωνικής αλλαγής.

Γι’ αυτό, στη συνεδρίαση της τελευταίας κεντρικής επιτροπής, αποφασίστηκε το κάλεσμα όλων των Δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.

Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται σε όλες και όλους τους πολίτες που πιστεύουμε στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Όλες και όλους εμάς, ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Όλοι και όλες μαζί για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.

Για ένα κόμμα που θα είναι δύναμη δημιουργίας, τομών και ρήξεων. Που μέσα από τον συνδυασμό της κυβερνητικής ευθύνης και της ζωντανής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια χώρα με ισότητα και αλληλεγγύη.

Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός. Να αλλάξει όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί έναν συλλογικό διανοούμενο, ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, ένα επιτελείο της κοινωνικής πλειοψηφίας της εποχής του. Να αλλάξει γνωρίζοντας ότι ριζοσπαστικό είναι να μπορείς να μετασχηματίζεις τις κοινωνικές σχέσεις με βάση το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα ανοιχτό που να αφουγκράζεται τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν στον πολιτισμό, τις πρωτοβουλίες από νέους και γυναίκες. Ένα κόμμα που θέλει να δώσει χώρο. Ένα κόμμα στο οποίο βλέπουν λόγο να ενταχτούν όσες και όσοι βρέθηκαν με μειωμένα κοινωνικά δικαιώματα και χωρίς κοινωνική προστασία, οι γυναίκες που υπέστησαν όλες τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνική ζωή. Οι νέοι που αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με χαμηλότερους μισθούς, επισφάλεια, με χαμηλότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ένα κόμμα στο οποίο η ένταξη έχει πραγματικό νόημα. Γιατί οι αποφάσεις του θα λαμβάνονται συλλογικά. Και συλλογικά θα μάχεται από κάθε θέση για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

(Σ.σ.) Οι διεργασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής αφορούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστεράς, Οικολογίας και Σοσιαλδημοκρατίας, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία του. Εκεί συζητήθηκαν οι προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας για τις προοδευτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και οι τρόποι συνεργασίας και τα επίδικα της επόμενης περιόδου. Οι φωτογραφίες είναι από το Φόρουμ και συγκεκριμένα από την ελληνική αντιπροσωπεία και από τη φεμινιστική συνέλευση.

Σχολιάστε