My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις

*Περικοπές στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ με περικοπές αμοιβών που θα φθάσουν μέχρι και το 50%

*Βαρύς ο πέλεκυς και για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών που ζητούν άμεσα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα περιθώρια αποφυγής νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις χαρακτηρίζονται εξαιρετικά περιορισμένα. 

«Τσεκούρι» αναμένεται να πέσει σε κοινωνικά επιδόματα και προνοιακές παροχές, καθώς περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι πλήττονται από τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι η μείωση των συντάξεων πάνω από 700 ευρώ, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η μείωση της δεύτερης σύνταξης, καθώς και η μείωση των εφάπαξ.

Επιπλέον η κυβέρνηση ετοιμάζει «μαχαίρι» για το μισθολόγιο των ΔΕΚΟ, με περικοπές αμοιβών που θα φθάσουν μέχρι και το 50% και ενδεχομένως αναδρομικά, ενώ θα καταργηθούν επιδόματα και έκτακτες παροχές και θα επιβληθεί πλαφόν 2.200 ευρώ στις συνολικές αποδοχές

Ένα από τα μέτρα που όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει είναι η εφεδρεία 45.000 δημόσιων υπαλλήλων για τρία χρόνια με το 70% των βασικών τους αποδοχών.

Όλα αυτά αναμένεται όχι μόνο να συμφωνηθούν από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Σετέμβριο.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ καλείται να συνεισφέρει στο πακέτο των 11,5 δισ. τουπουργείο Εργασίας. Τα μέτρα που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν «κλείσει» είναι η κλιμακωτή περικοπή κύριων συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια ή ακόμη και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο υπουργείο όμως ασκούνται πιέσεις να προχωρήσει σε ακόμα πιο γενναίες περικοπές, με μείωση για παράδειγμα 3% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ, 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Παράλληλα εξετάζει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια, προκειμένου να μην αυξήσει το γενικό όριο.

«Χτύπημα» και στους χαμηλοσυνταξιούχους

Από τα επώδυνα μέτρα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος περιλαμβάνονται ακόμη καιμειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται «ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις και διασταυρώσεις για την τήρηση των πλαφόν που ισχύουν πριν από τη λήψη τυχόν απόφασης για τη μείωση των σχετικών ορίων.

Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (στα 330 ευρώ, από 360 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ σχεδιάζεται κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές, οι οποίες θα πληγούν και με την επιβολή πλαφόν το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.

newsbomb.gr

Σχολιάστε