My Twitter Feed

29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η θλίψη για τους διασωληνωμένους -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣτΕ: Όχι διόδια στο Πολύκαστρο -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Αύξηση “εισαγόμενων” εργατών -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Επίσκεψη στον ΔΕΔΔΗΕ -

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Στα ύψη κι η τιμή των καυσόξυλων -

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο Γεωργαντάς για τα βιολογικά προϊόντα -

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

50 κενά εκπαιδευτικών σε Ν. Κιλκίς -

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

“Θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι” -

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Το 5ο Δημοτικό Κιλκίς στην Ελασσόνα

Στο κλείσιμο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Τα μονοπάτια της εξερεύνησης», που υλοποιούμε με την Ε’ τάξη για το εθνικό θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Μαρώνειας «Ευρωπαϊκά ορειβατικά μονοπάτια», παρακολουθήσαμε 3ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΚΠΕ Ελασσόνας με τίτλο «Όλυμπος: Ιστορία – Οικολογία».

5o-dimotiko-kilkis-elassona-001Την Πέμπτη 26/5, πρώτη μέρα του προγράμματος επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό χωριό Κοκκινοπηλός, στους πρόποδες του Ολύμπου, απ’ όπου περνάει το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Βαδίσαμε ένα τμήμα του μονοπατιού, που διέσχιζε το χωριό και σκαρφάλωνε το βουνό και άπειρες μυρωδιές του βουνού, ήχοι της φύσης, νερά και μοναδικής ομορφιάς τοπίο συνόδευαν το κάθε μας βήμα. Οι αισθήσεις μας υπερλειτουργούσαν! Τα παιδιά δε χόρταιναν ν’ ακούν, να ρωτάνε, ν’ αγγίζουν και να μυρίζουν… Η πρώτη μέρα μας ήταν μαγευτική…

Την Παρασκευή 27/5 ανεβήκαμε το πρωί στο μοναστήρι Σπαρμού Αγ. Τριάδας, βυζαντινό του 13ου αιώνα με μοναδικές τοιχογραφίες και ιερά κειμήλια. Ο ηγούμενος, που μας ξενάγησε συζήτησε για πολλή ώρα με τα παιδιά και θαύμασε τις γνώσεις τους και τη συμπεριφορά τους! Περπατήσαμε στο μονοπάτι πίσω από το μοναστήρι. Διαφορετικό τοπίο τώρα, πιο πολλά δέντρα, υπέροχη θέα, ήχοι και φως. Εξερευνήσαμε την περιοχή, σημειώσαμε ομοιότητες και διαφορές με μέρη που ήδη γνωρίζαμε, τα είδη των φυτών της περιοχής και τον προσανατολισμό αυτής της πλαγιάς. Η επόμενη στάση μας ήταν το πανέμορφο Πλατανόδασος χαμηλότερα.

Το απόγευμα σκαρφαλώσαμε ως το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, για να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα και να μάθουμε την ιστορία του βυζαντινού ναού, της μονής, από τον 12ο αι.

Το πρωί του Σαββάτου, 28/5, επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό χωριό της Τσαριτσάνης, όπου, εκτός από την υπέροχη φύση, σώζονται και μερικά αρχοντικά, δείγματα της άνθησης που γνώρισε η κωμόπολη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο επίλογος παίχτηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ελασσόνας – Κισσάβου, όπου μας ενημέρωσαν για τις δράσεις και τα προγράμματα του ΚΠΕ και κατασκευάσαμε με πηλό φωλιές πουλιών, τις οποίες πήραμε μαζί σαν ενθύμιο.

Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα εμπειρία, με τόσα διαφορετικά πράγματα να δούμε και να επεξεργαστούμε, που διεύρυναν τους ορίζοντές μας και μας γέμισαν με την ενέργεια της φύσης. Φύγαμε με μια αίσθηση ότι θα θέλαμε και λίγο ακόμη και με πολλά θέματα να συζητήσουμε στην αποτίμηση της δράσης.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Αφροδίτη Ντίνου (υπεύθυνη προγράμματος) και Κατερίνα Μπόσκου (δασκάλα της Ε2, συνεργάτρια στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

Οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μας πηγαίνουν στον υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελασσόνας – Κισσάβου, κο Ανδρέα Γκανάτσιο, για την φροντίδα, την καθοδήγηση και το ενδιαφέρον του σε κάθε βήμα της 3ήμερης επίσκεψής μας.

Δελτίο τύπου 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς

Σχολιάστε