My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Μια μεγάλη γιορτή κινηματογράφου και πολιτισμού θα στηθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (22-29/8/2021) και θα κάνει για ακόμη μία φορά το Καστελλόριζο σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί πλέον ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς κατατέθηκαν προς κρίση – παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνέχισε να δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού – περισσότερες από 569 υποψηφιότητες από 50 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή, αποτελούμενη από διεθνώς καταξιωμένους σκηνοθέτες, επέλεξε τα καλύτερα 27 ντοκιμαντέρ (11 ταινίες μεγάλου μήκους, 5 μεσαίου μήκους και 11 μικρού μήκους) από 17 διαφορετικές χώρες.

Φέτος όπως και κάθε χρονιά θα απονεμηθούν τα βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ  -αμφότερα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων- το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,  καθώς και το Ειδικό Βραβείο του «Οδυσσέα», με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού.

Τη δύσκολη διαδικασία απονομής των βραβείων αναλαμβάνουν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, με προεδρεύων της κριτικής επιτροπής τον Κλάους Έντερ – Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου. Την σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρώσουν η Μαριάννα Οικονόμου -πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και καταξιωμένη σκηνοθέτιδα- ο Ζάν Κριστόφ Καρόν από το κανάλι PHOENIX της Γερμανίας, ο Μπρούνο Σατελέν -συντονιστής φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως- και η Μάρω Αναστοπούλου, διακεκριμένη σκηνοθέτιδα.

Για την αξιέπαινη και μακρόχρονη συμβολή του στην υποστήριξη και προβολή έμπειρων κινηματογραφιστών θα βραβευτεί ως Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα το Ινστιτούτο Ντοκιμαντέρ Πράγας της Τσεχίας. Το Φεστιβάλ επίσης θα βραβεύσει ως Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων που προάγει τον Κοινοβουλευτισμό και τον Πολιτισμό. Τέλος, για πρώτη φορά φέτος καθιερώνεται και η βράβευση Τιμώμενου Φεστιβάλ, με το βραβείο να παραλαμβάνει το φεστιβάλ ‘’Movies That Matter”, από την Ολλανδία, που υποστηρίζει ταινίες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αφιερωμένη στην 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα είναι η Τελετή Έναρξης, στην οποία οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία του Πάνου Α. Θωμαΐδη «Σπέτσες ‘21, Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας» η οποία προσφέρει μια πρωτότυπη

ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης, με πρωταγωνιστές τους απόγονους αγωνιστών του 1821, αλλά και απλούς κατοίκους του νησιού. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το μουσικό αφιέρωμα «Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα» (Οδυσσέας Ελύτης) με πρωταγωνιστές τη σπουδαία ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη και τον συνθέτη-πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλο. Φέτος, τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων έχει αναλάβει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών το οποίο αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία των Michel Noll και David ForbesThe Cradock Murders”. Η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία από το μουσικό σύνολο Αργοναύτες με κεντρικό ερμηνευτή τον σπουδαίο Βασίλη Γισδάκη, έναν από τους τελευταίους συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι.

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα του «Πανοράματος» του Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκτός διαγωνισμού 15 ντοκιμαντέρ που ιχνηλατούν και αναδεικνύουν τη συνέχεια, το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα τρία επιμορφωτικά σεμινάρια (Masterclasses) με εισηγητές την αρχισυντάκτρια του Storyville, BBC και πρέσβειρα του Φεστιβάλ, Μάντι Τσανγκ, τον Κλάους Έντερ, πρόεδρο της φετινής Κριτικής Επιτροπής και την καλλιτεχνική διευθύντρια φεστιβάλ των ταινιών «Movies that Matter», Μάρτζι ντε Κόνινγκ, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον πλούτο των γνώσεών τους αναφορικά με την δημιουργία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, την κριτική ταινιών και στρατηγικές χρηματοδότησης και οργάνωσης ενός πετυχημένου ντοκιμαντέρ καθοδηγώντας νέους ανερχόμενους κινηματογραφιστές. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις (Pitching Lab: Από την Ιδέα στην Ταινία) με βασικό στόχο τους να προσφέρουν σε νέους/νέες δημιουργούς την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους για ένα ντοκιμαντέρ σε μια επιτροπή έμπειρων παραγωγών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών φορέων της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ντοκιμαντέρ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης, θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου “Το Αιγαίο στις Φλόγες”. Πρόκειται για μια έκθεση με αναπαραγωγές από τις συλλογές και το αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του Μουσείου, με θέμα τον ναυτικό Αγώνα των Ελλήνων. Παράλληλα, οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής του «αγίου» του νησιού Αλέξανδρου Ζυγούρη.

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση βιβλίου του Θεμιστοκλή Λ. Χρυσανθόπουλου, Πρέσβεως ε. τ., με τίτλο: «Στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας-Υπουργείο Εξωτερικών 1945-1980» από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίασή του από τους πρέσβεις ε. τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο και Γιώργο Βέη και από τους δημοσιογράφους Βασίλη Λωλίδη και Γιάννη Μανδαλίδη.

Στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου θα λάβει χώρα για πρώτη φορά ένα θεατρικό αναλόγιο από την ηθοποιό, Γεωργία Ανέστη και συγγραφέα, Carol Drinkwater με θέμα την άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η διοργάνωση και για τους μικρούς Καστελλοριζιούς καθώς σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ως πρότυπα προσωπογραφίες και χαρακτικά με μορφές και σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Παράλληλα μέσα από τα “Παραμυθένια Μουσικά Ταξίδια” της Λιλή Τέγου και της Νίκης Γκουντούμη, θα γνωρίσουν την έννοια της ελευθερίας και θα ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της. Οι μεγαλύτερες ηλικίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το επαγγελματικό σεμινάριο φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσικούδη “Αγαπάω τη φωτογραφία”.

Στο πέρας του σεμιναρίου, θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών, στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης. Ο Θίασος Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού θα χαρίσει άφθονο γέλιο στους μικρούς μας φίλους, ενώ ο Κλόουν/Μάγος Μότζο Τζότζο θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε νέες μαγικές περιπέτειες.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση όλων των εικαστικών δρωμένων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι). Έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Παρακαλούμε βρείτε το Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: http://beyondborders.gr/wp-content/uploads/2021/08/programma.pdf

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 6ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2021 στο https://www.youtube.com/watch?v=hhNX8yzMs18 και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/ZWDvx-7VMEE

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr

Σχολιάστε