My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Το “πολύφερνο” Ποτάμι

floridis panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Το 1974 η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα. Η παραδοσιακή τριπλέτα Δεξιά-Αριστερά-Κέντρο, έσπαγε και από τότε τίποτε δεν έμελλε να είναι ίδιο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το νεοσύστατο  Κίνημα γρήγορα απορρόφησε το σύνολο του Κέντρου καταφέροντας παράλληλα σοβαρά «πλήγματα» στα εκλογικά σώματα Δεξιάς και Αριστεράς.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την 3η Σεπτέμβρη  διοργάνωση του νέου εγχειρήματος, όρισε την μονολεκτική κατεύθυνση: «Αυτοοργανωθείτε». Με δεδομένη την κομματική προέλευση των ενθουσιωδών πολιτών που το πλαισίωναν, το Κίνημα. παρουσίασε σε χρόνο ρεκόρ μια εντυπωσιακή ομοιομορφία σε όλη τη χώρα. Με πρωταγωνιστές φυσικά τους ανθρώπους της Αριστεράς που ήξεραν από Οργανώσεις. Τοπικές Οργανώσεις, Επαρχιακά Γραφεία, Προσωρινές Νομαρχιακές Οργανώσεις, αποτέλεσαν τον ιστό απ’ όπου προήλθαν σε χρόνο ρεκόρ η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο. Με προτάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών στελεχώθηκαν τα πρώτα ψηφοδέλτια του 1974 και το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο δρόμο που γρήγορα το έφερε στην κυριαρχία της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Αυτή η 40χρονη περίοδος για πολλούς έχει λήξει πρόσφατα. Ασχετα αν τα πρόσωπα που κυριαρχούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, θυμίζουν άμεσα όχι μόνο το 1974 αλλά και το 1964, το 1954 και ίσως και πιο πίσω.

Κάθε ανατολή μιας νέας πολιτικής περιόδου, φέρνει και κάτι καινούργιο. Από σοβαρό έως γραφικό, από ωφέλιμο έως επιβλαβές, έως καταστροφικό. Η γραφικότητα όμως δεν απουσιάζει ποτέ. Η οποία όταν αποτυπώνεται σε εκλογικά ποσοστά, ή σε πρόθεση ψήφου από τα υπεύθυνα ή κατευθυνόμενα γκάλοπ, προκαλεί απορίες, ανησυχίες, σκεπτικισμό.

Πριν λίγες μέρες στα γραφεία των τοπικών εφημερίδων όλης της χώρας, κατέφθασε ένα πρωτόγνωρο e-mail. Προέλευση τα κεντρικά του «Ποταμιού». Η πρώτη αντίδραση των εκδοτών-συντακτών ήταν η μεταξύ τους επικοινωνία. ανά τη χώρα. Το ερώτημα ένα και κοινό: μήπως πρόκειται για φάρσα; Το τρίτο σε κόμμα σύμφωνα με τα γκάλοπ  κόμμα (Ποτάμι) εξέδωσε αγγελία με την οποία ζητεί υποψηφίους βουλευτές σε κάθε νομό. Στο νομό Κιλκίς ζητούνται τρεις υποψήφιοι (γιατί όχι πέντε;). Για του λόγου το αληθές βέβαια το κείμενο της «αγγελίας» δημοσιεύεται αυτούσιο στο σημερινό φύλλο. Ως πολύφερνος νύφη ή γαμπρός, το «Ποτάμι» ζητεί υποψηφίους βουλευτές. Είναι φαίνεται το νέο που κομίζει στη νέα εποχή ένα νέο Κίνημα. Φυσιολογικός τρόπος, θα πει κανείς, αφού μέχρι στιγμής το «Ποτάμι» εξαντλείται σε εντυπωσιασμούς με σακίδια, φυλλάδια, επισκέψεις σε παραλίες και γενικόλογες διακηρύξεις επί παντός του επιστητού. Στο εύλογο ερώτημα ποιος θα αξιολογήσει τις αυτοπροτάσεις που θα κατατεθούν, δύσκολο να βρεθεί η απάντηση. Είναι σίγουρο ότι θα καταγραφούν απίστευτες υποψηφιότητες οι οποίες θα προκαλέσουν απείρως μεγαλύτερες δυσκολίες στην ηγεσία του κόμματος απ’ όσες προκάλεσε το Opengov του Γ. Παπανδρέου για την επιλογή Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και Διοικητών Οργανισμών. Με τη γνωστή κατάληξη-αλαλούμ.

Οι κωμικές καταστάσεις που θα προκληθούν είναι καλές για το Λαζόπουλο και κυρίως για εποχές κοινωνικής αισιοδοξίας και οικονομικής άνεσης. Σήμερα όμως που ο κάθε απελπισμένος ψάχνει μια πολιτική ελπίδα, τέτοια φαινόμενα μάλλον είναι αδόκιμα.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε