My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το ΟΧΙ των εμπόρων για Κυριακές

agora-580x316Ενώ η μεθεπόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 θα είναι η μία από τις επτά, συνολικά, του έτους, που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα, «όχι» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα αυτή, λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς, μαζί με άλλους μεταξύ με δεκάδες άλλους στη χώρα.

Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους στις 3 Νοέμβριου. Μάλιστα, μεγάλος είναι και ο αριθμός εκείνων των μικρομεσαίων εμπόρων που λένε ότι δεν θα κάνουν χρήση των επιπλέον Κυριακών που δίνει ο νόμος, εκτός από την καθιερωμένη τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Στον αντίποδα βρίσκονται, πάντως, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, που, όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωση του συνδέσμου τους (ΣΕΛΠΕ), θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρει ο νόμος.

Στο ερώτημα, σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις υπόλοιπες 6 Κυριακές, που επιτρέπεται με βάση τη νέα νομοθεσία, προκύπτει και πάλι διχογνωμία, αφού ξεκάθαρα οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα δηλώνουν ότι θα λειτουργούν, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου. Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 1 Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, σύνολο 4, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Όσο για το επιτρεπόμενο ωράριο της Κυριακής, είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Επίσης, με αιτιολογημένη απόφαση των κατά τόπους αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ορίζονται οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές το χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τμ, να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

 

Σχολιάστε