My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το “ΟΧΙ” διώχνει τους Καναδούς;

Μετά το ομόφωνο «όχι»  στην εξόρυξη  χρυσού που είπαν οι κάτοικοι του Δήμου Γευγελής της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, ο δήμος δεν πρόκειται να εκδώσει άδειες για δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα είναι έγκυρο γιατί πήρε μέρος μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πράγματι, την Κυριακή ψήφιασαν 13.350 άτομα σε σύνολο 19.324 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (69% συμμετοχή), και κατά των μεταλλείων χρυσού ψήφισαν οι 13.069 (99%)!

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 όταν ευαισθητοποιημένοι πολίτες άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες γύρω από την κυάνωση και τις επιπτώσεις των ανοιχτών εξορύξεων στο περιβάλλον παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσουν δημοψήφισμα έτσι ώστε να τοποθετηθούν οι κάτοικοι σχετικά με την άδεια εκμετάλλευσης στην περιοχή τους.

Ο δήμαρχος της Γευγελής αποφάσισε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και σε διάστημα τριών εβδομάδων ενημερώθηκαν όλοι οι πολίτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων, παρά τις πιέσεις που ασκούσε η καναδική εταιρεία διαδίδοντας ότι οι αυτές δεν θα είναι ανοιχτού τύπου.

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα στην χώρα που καταλήγει κατά των εξορύξεων χρυσού και το 3ο σε όλο τον κόσμο που με την δημοκρατική αυτή διαδικασία σταματάει την διαδικασία της έναρξης εξορύξεων.

Εκτός από τη περιοχή της Γευγελής, άδειες σε καναδικές εταιρείες για επιφανειακές εξορύξεις χρυσού έχουν εκδοθεί και σε Στρώμνιτσα και Βαλάντοβο, λίγο βορειότερα. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το πρότζεκτ Ilovitza-Shtuka της επίσης Καναδικής Euromax Resources. Πρόκειται για την ίδια γεωλογική ζώνη με αυτής της Βάθης – Γερακαριού – Ποντοκερασιάς στο νομό Κιλκίς.

 

 

Σχολιάστε