Το ουρανιο σε Βαθη και Αξιουπολη
Πέρα απ` τα ορυκτά όπως ο χρυσός, το ασήμι, ο ψευδάργυρος κα, που βεβαιωμένα υπάρχουν στο υπέδαφος του νομού μας (περιοχές Κρουσίων και Σκρά), έχει εντοπισθεί εδώ και δεκαετίες η ύπαρξη ουρανίου, ενός πολύτιμου “στρατηγικού υλικού”. Τέτοια υλικά θεωρούνται εκείνα που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια μιας χώρας.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλειος Παπαγεωργίου, σε άρθρο του στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ απ` τον Σεπτέμβριο του 2000, είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν προκειμένου μια ορυκτή πρώτη ύλη να θεωρηθεί ως στρατηγικό ορυκτό. Όπως, πχ, η χρησιμοποίησή του για στρατιωτικούς σκοπούς, η σπανιότητά του, η έλλειψη υποκατάστατων κλπ.
Η πιστοποίηση ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στον ελλαδικό χώρο είναι αδιαμφισβήτητη. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι εκμεταλλεύσιμα και βέβαια ποιο είναι το μέγεθος των αποθεμάτων, διότι οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει από τον Αμερικανό πυρηνικό Smith, παραμένουν μέχρι σήμερα εμπιστευτικές.
Μεταξύ των περιοχών της χώρας που έχουν εντοπισθεί ουρανιούχα ορυκτα συμπεριλαμβάνονται, η Βάθη και η Αξιούπολη. Στην πρώτη υπάρχει το ουρανιούχο ορυκτό κονορβερνίτης μέσα σε αποσαθρωμένο ηφαιστίτη, ενώ στη περιοχή της δεύτερης εντοπίστηκε ροδόχρωμος γραφίτης, ο οποίος παρουσιάζει σε μερικά σημεία αυξημένη ραδιενέργεια, γιατί μέσα σε αυτόν υπάρχει ουρανιούχος οπάλλιος.
Όπως σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου, οι έρευνες για ουράνιο και πετρέλαιο στην Ελλάδα άρχισαν και τελείωσαν κατά τη διάρκεια της δικτατορικής διακυβέρνησης της Ελλάδας και συγκεκριμένα την περίοδο 1969 – 1974.