My Twitter Feed

8 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επεξεργασία λυματολάσπης 7,8 εκ. -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Νοσοκομειακοί: Μας εμπαίζουν -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Δήμος Κιλκίς: Γιορτές για όλους -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Παραστατίδης για τα “κόκκινα δάνεια” -

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι -

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

“X” του ΓΑΣΚ στο ντέρμπι παραμονής -

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Το Μουσείο – ταξίδι στο χρόνο!

kentro provolis lofou1Το Μουσείο και Κέντρο Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, με σύμμαχο μοναδικά ανά τον κόσμο παλαιοντολογικά ευρήματα από οστά ζώων.

Απολιθωμένα οστά ελαφιού αλλά και μεγάκερου -γιγαντιαίου ελαφιού-, στικτής ύαινας των σπηλαίων και γιγαντιαίας νυφίτσας, πρωτόγονου βοδιού, άγριου αλόγου και άγριου ημίονου αφηγούνται μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τα τελευταία 30.000 χρόνια της περιοχής του Κιλκίς -όταν ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών- στους επισκέπτες του Μουσείου και Κέντρου Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά μας ξεναγεί στα εκθέματα του κέντρου, που λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες και προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στις 26 του μήνα μαζί με την ομάδα της θα δώσουν σχετική διάλεξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ).

Το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς -από τα λίγα αξιοποιημένα της Ελλάδας- είναι διάσημο για τα μοναδικά σπηλαιοθέματα, το μικροκλίμα και τα χιλιάδες απολιθωμένα οστά και δόντια (χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων, μέχρι 30.000 πριν), που ανήκαν σε ζώα τα οποία έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη λόγω κλιματικών αλλαγών, εξηγεί η κ. Τσουκαλά: «Ήδη από τη δεκατία του ’60, εκατοντάδες απολιθωμένα οστά και δόντια είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο από τον Βασίλη Μακρίδη. Η επιστημονική μελέτη ανέδειξε μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equus hydruntinus -τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Από το 1986, το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό με ξεναγήσεις που γίνονται από τον κ. Μακρίδη και μέχρι σήμερα μετρά πάνω από 80.000 επισκέπτες. Δυστυχώς, όμως, η συλλογή των οστών δεν ήταν διαθέσιμη για το κοινό μέχρι πριν από τέσσερις μήνες».

Τα εκθέματα

Ο όροφος του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο σπήλαιο, ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, όταν ο λόφος ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών, πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Ωστόσο, η έκθεση δεν είναι μόνο μια απλή συλλογή απολιθωμένων οστών, αλλά μια δίγλωσση έκθεση με μοντέρνο σχεδιασμό, και για τη δουλειά των σπηλαιολόγων και των παλαιοντολόγων.

Ο επισκέπτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μ’ ένα σπηλαιολόγο σε δράση, με τα διάσημα κοράλλια του σπηλαίου, ένα μοντέλο της ύαινας σε φυσικό μέγεθος (με πραγματική γούνα, τοποθετημένο σε διαδραστικό, εκπαιδευτικό τραπέζι), οστά της ύαινας, του γιγαντιαίου και κόκκινου ελαφιού, του πρωτόγονου βοδιού και φυσικά ένα σχεδόν ολόκληρο σκελετό του ευρωπαϊκού άγριου ημίονου, ο οποίος είναι μοναδικός στον κόσμο. Επιπλέον, ο επισκέπτης θα θαυμάσει διάφορα ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα από τη Β. Ελλάδα, όπως επίσης και μια συλλογή της σύγχρονης χλωρίδα του Λόφου Αγίου Γεωργίου που επιμελήθηκε ο Βασίλης Ιωαννίδης, ενώ ο σχεδιασμός των γραφικών έγινε από το γεωλόγο Ευάγγελο Βλάχο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό παλαιοντολόγο Ντικ Μολ, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία της έκθεσης, «το Κιλκίς κατέχει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ: τη μεγαλύτερη συλλογή άγριου ημίονου στον κόσμο. Έναν πραγματικό θησαυρό για τους παλαιοντολόγους και η δημιουργία μιας τέτοιας έκθεσης στο Κιλκίς είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς το σπήλαιο και τα απολιθώματά του είναι παγκοσμίως γνωστά από τις έρευνες της κ. Τσουκαλά».

Η είσοδος είναι ελεύθερη Δευτέρα – Παρασκευή, κατόπιν ραντεβού, ενώ το Σαββατοκύριακο 10.00-14.00. Πληροφορίες στο τηλ. 23413/52.103.

Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 

Σχόλια
One Response to “Το Μουσείο – ταξίδι στο χρόνο!”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Aν νομίζετε οτι η εικονιζόμενη ύαινα είναι το μοναδικό εύρημα-έκθεμα ανα την επικράτεια ασφαλώς και κάνετε λάθος. Στις μέρες μας πολλές ανθρωπόμορφες ύαινες με κουστούμια και γραβάτες κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου και είναι οι πιό επικίνδυνες όλων των εποχών. Εχουν ήδη καταβροχθήσει πάνω απο 3000 ανθρώπους και κυκλοφορούν ελεύθερες και ανενόχλητες με την ανοχή και δειλία των υπόλοιπων ανθρώπων. Οι ύαινες που υπήρχαν στην περιοχή μας δεν έχουν ιστορικό ανθρωποφαγίας επομένως ισχύει το “άλλος έχει τ’ όνομα κι’ άλλος έχει τη χάρη”. Οσο για τις σημερινές ανθρωπόμορφες ύαινες, όταν περάσουν τα χρόνια και εξαφανιστούν απο προσώπου γής κανείς παλαιοντολόγος δεν θα ενδιαφερθεί να τις ξεθάψει και να τις αναπαραστήσει. Τόση απέχθεια προκαλούν.

Σχολιάστε