My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το Μακρύ Χέρι του Παρακράτους

dolofonia_lampraki1Πενήντα χρόνια μετά την πιο σημαντική πολιτική δολοφονία στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, ανέκδοτες μαρτυρίες και ντοκουμέντα ρίχνουν νέο φως στην πολύκροτη υπόθεση. Δείτε το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για την υπόθεση Λαμπράκη, σήμερα στις 12:00 τα μεσάνυχτα, στη ΝΕΤ!

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης μετά την ομιλία τους στην «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη», στη Θεσσαλονίκη, δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με λοστό από τους επιβαίνοντες ενός τρικύκλου που εμφανίστηκε από το πουθενά στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Σε λιγότερο από 100 ώρες θα αφήσει την τελευταία του πνοή. 

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ανοίγει τον «φάκελο Λαμπράκη» και μιλά με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. «Εάν δειλιάσετε και κηρύξετε αθώους τους κατηγορουμένους να έχετε υπ’ όψιν σας ότι ο Λαμπράκης από κει που βρίσκεται θα ευγνωμονεί τους δολοφόνους του που τον έστειλαν στον άλλο κόσμο και δε βγήκε σε μια κοινωνία που οι δικαστές, έχουν χάσει το περί δικαίου αίσθημα», θυμάται ο δικαστής στην πολύκροτη δίκη Βασίλης Λαμπρίδης, τον εισαγγελέας Παύλο Δελαπόρτα να λέει κατά την αγόρευση του.

Το μυστικό σχέδιο πίσω από τη δολοφονία. «Τους χαλούσε τη σούπα, γιατί μέχρι τότε λέγαν ότι στην ΕΔΑ είναι όλοι οι κομμουνιστές και ότι η ΕΔΑ είναι ένα κόμμα που δε δικαιούται να είναι στη νομιμότητα. Ξαφνικά βλέπουν να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της και να εκλέγεται βουλευτής ένας αστός, του ευρέως δημοκρατικού φάσματος με μία καλή φήμη από την προηγούμενη του δραστηριότητα, πολύ έξω από τα σύνορα της χώρας. Αυτό τους αφαιρούσε ένα μεγάλο επιχείρημα», θα πει η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά, ο οποίος προπηλακίστηκε από παρακρατικούς λίγο πριν τη δολοφονία Λαμπράκη για να υποκύψει λίγα χρόνια αργότερα στα χέρια των βασανιστών της Χούντας.

Η πρόβα τζενεράλε, το τρίκυκλο και η Χούντα.

Στο φακό του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα μιλούν σε αποκλειστικές συνεντεύξεις ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Λαμπράκη Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης καθώς και ο Αλέξανδρος Γιοσμάς, γιος του κατηγορούμενου για ηθική αυτουργία και γνωστού για το δοσιλογικό παρελθόν του, Ξενοφώντα Γιοσμά. Τους φακέλους τους ανοίγουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Μπέρτσος και Γιώργος Ρωμαίος που με την έρευνα τους αποκάλυψαν το σκοτεινό παρακράτος που δρούσε στην Άνω Τούμπα στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αλλά και ιστορικοί που έχουν μελετήσει την υπόθεση όπως ο Στράτος Δορδανάς. Τη δράση των πλοκαμιών του παρακράτους σκιαγραφούν στελέχη της νεολαίας της ΕΔΑ αλλά και οι επικεφαλής της ΕΡΕΝ και της ΕΚΟΦ. Ακόμη μιλούν οι Μανώλης Γλέζος, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Μιχάλης Περιστεράκης, κα.

Υπόθεση Λαμπράκη. Το μακρύ χερι του παρακράτους. Μία εκπομπή ντοκουμέντο.

tvxs.gr

Σχολιάστε