My Twitter Feed

18 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

TV και για τα 31 “λευκά” χωριά -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Ατέρμων: Συνεργασία με Βαλένθια! -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Συλλαλητήριο κατά “αντεργατικού ν/σ” -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Κιλκίς: Ένταξη δυο νέων σχολείων -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Συνεργασία για ένταξη έργων -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

“Πρωτοφανής λαθροχειρία στο ΔΣ” -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Καταγραφή προβλημάτων Παιονίας -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Νομιμοποίηση κατάργησης 8ωρου -

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Το ΚΙΝΑΛ για τη Ν. Καβάλα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «οι νέες ‘’Μόριες’’ στην ηπειρωτική χώρα δεν αποτελούν την απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα», κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ειδικότερα για το νομό Κιλκίς, τίθεται το θέμα της μετακίνησης πάνω από χιλίων προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια της Λέσβου στον καταυλισμό της Ν. Καβάλας, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές και το Δήμο Παιονίας για τις αντοχές των υποδομών του καταυλισμού. Εκφράζονται  ανησυχίες για τον κίνδυνο υπερπληθυσμού και αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης, την ανεπάρκεια νερού και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων λόγω της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες. 

Οι βουλευτές θέτουν ερωτήματα στον Υπουργό, όπου επισημαίνονται η ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις προσφυγικές δομές, η επέκταση της φιλοξενίας τους σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για ομαλότερη μετάβαση στη νέα καθημερινότητά τους και η τήρηση των ορίων φιλοξενίας σε κάθε δομή.

Η ερώτηση:

Το μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού χτυπάει για ακόμη μια φορά την πόρτα της χώρας. Οι καθημερινές ροές προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται, με τις απειλές της γείτονος για “άνοιγμα των συνόρων”, ενώ οι δομές πρώτης υποδοχής των νησιών του Α. Αιγαίου βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για διασπορά των  προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, συγκαταλέγεται και η αντίστοιχη προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο του ν. Λάρισας, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθεί και το στρατόπεδο Ζιώγα στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών. Επιπροσθέτως, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκαν από τη Μόρια Λέσβου πάνω από 1000 πρόσφυγες (1029), στους ήδη υπάρχοντες στο καταυλισμό της Ν. Καβάλας Κιλκίς, δίχως να γίνει από πριν καμία συζήτηση για τις αντοχές των υποδομών του καταυλισμού με τις αρμόδιες αρχές και το δήμο Παιονίας, όπου και εκεί υπάρχουν ανησυχίες για υπερπληθυσμό. Η ίδια κατάσταση φαίνεται να επικρατεί και στον Καραβόμυλο του νομού Φθιώτιδας.

Όπως όμως έχει συμβεί μέχρι σήμερα στις υπάρχουσες δομές τα όρια φιλοξενίας έχουν κορεστεί εδώ και καιρό. Έτσι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου, παρότι σε καλύτερη κατάσταση από την αντίστοιχη του Κυψελοχωρίου, αδυνατεί να φιλοξενήσει περισσότερα, από τα σχεδόν 1500 άτομα, που ήδη διαμένουν εκεί. Ενδεχόμενη υλοποίηση όμως, του κρυφού όπως διαφαίνεται σχεδιασμού, για περαιτέρω επιβάρυνση του Κουτσόχερου, θα κάνει μη διαχείρισιμη την κατάσταση όπως π.χ. συμβαίνει στη Μόρια. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην ίδια την πόλη της Λάρισας κατοικούν, ακόμη, 400 περίπου πρόσφυγες σε διαμερίσματα, βάσει σχετικής συμφωνίας, που συνάφθηκε το 2017 μεταξύ του τότε Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Δήμου Λαρισαίων, για σταδιακή μείωση των φιλοξενουμένων στον καταυλισμό του Κουτσόχερου. Ανάλογες βέβαια ανησυχίες για τον αριθμό και τις αντοχές των υποδομών φιλοξενίας έχουν εκφραστεί και για την Νέα Καβάλα, της οποίας οι υποδομές ακόμη και για το νερό δεν επαρκούν. Επιπλέον, στην ίδια δομή και κοντά στα 105 κοντέινερς των ήδη υπαρχόντων προσφύγων, στήθηκαν 240 σκηνές, επιτείνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πρόσφυγες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της εποχής.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την επιβάρυνση ορισμένων μόνο περιοχών αλλά απαιτεί έναν συνολικό σχεδιασμό για την αναλογική κατανομή τους σε όλη την χώρα• κάτι το οποίο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Δεδομένου ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δεν αποτελούν την βέλτιστη λύση για την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, σε αντίθεση με τη φιλοξενία σε διαμερίσματα και ξενοδοχειακά καταλύματα, η οποία εγγυάται μια πιο ομαλή μετάβαση των ανθρώπων αυτών στη νέα καθημερινότητά τους.

Δεδομένου ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας, όπως έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι απάνθρωπες.

Δεδομένου ότι ο χειμώνας που πλησιάζει θα θέσει σε κίνδυνο οικογένειες και μικρά παιδιά, που θα βρεθούν πάλι σε σκηνές χωρίς θέρμανση.

Δεδομένου ότι η αύξηση του πληθυσμού σε ανάλογες με το Κουτσόχερο, το Κυψελοχώρι, τη Νέα Καβάλα, τον Καραβόμυλο δομές, ανά την Επικράτεια, οδήγησε εμφανώς σε φαινόμενα γκετοποίησης, αλλά και σε θλιβερές συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών.

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω δομές φιλοξενίας μεταναστών δεν επιτρέπεται να καταστούν «αποθήκες ψυχών», ελλείψει συγκεκριμένου, ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδιασμού από πλευράς της Πολιτείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την χώρα;
  2. Τι θα κάνετε με τις δομές φιλοξενίας που είναι ήδη στα όρια τους, όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα;
  3. Ποιος είναι ο ανώτατος επιτρεπτός αριθμός φιλοξενούμενων στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας Κιλκίς;
  4. Τι θα κάνετε για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και διαβίωσης των όσων διαμένουν στους καταυλισμούς;
  5. Ποιος ο σχεδιασμός και πως προχωράει η επέκταση του μέτρου φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, αντί της υπερφόρτωσης των υπόλοιπων δομών φιλοξενίας, με ό,τι η τελευταία επιλογή συνεπάγεται;
Σχολιάστε