My Twitter Feed

2 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία των αγροτών μας -

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Το Κιλκίς θυμάται και θυμίζει 

Ο τίτλος του σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου και ώρα 12.00-14.00 στην αίθουσα Β.Σεργιαννίδης του Επιμελητηρίου Κιλκίς, θα μπορούσε να είναι «το Κιλκίς θυμάται και θυμίζει». 

Ενώ «το Κιλκίς θυμάται», είναι ο τίτλος του εγχειριδίου που θα αποτελέσει τον οδηγό των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, κυρίως των εκπαιδευτικών του Κιλκίς, που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της υλοποίησης του περιεχομένου του σεμιναρίου.

Στόχος είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο νέο γνωστικό αντικείμενο της τοπικής ιστορίας, το οποίο καλούνται να διαχειριστούν για πρώτη φορά.

Το σεμινάριο θα αποτελείται από εισηγήσεις πανεπιστημιακών, που θα εστιάζουν στη διαχρονική χρήση των μνημείων -και της Τέχνης της πόλης- της περιοχής ως οχήματος στην εκμάθηση της Ιστορίας, και θα ακολουθείται από βιωματικό εργαστήριο που θα περιλαμβάνει περιηγήσεις στην πόλη- περιοχή, αλλά και σε πολιτιστικούς φορείς της.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί συνεργασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (Commonwealth War Graves Commission –CWGC) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, προσκαλεί τα σχολεία να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτή την εμπειρία, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρόγραμμα δίνει παράλληλα στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εποχή και να προσεγγίσουν δια-θεματικά το θέμα της «μνήμης» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (www.cwgc.org)

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το Κιλκίς Θυμάται” αποτελείται από τρείς βασικούς πυλώνες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να πραγματοποιήσει μέρος της εργασίας και της προετοιμασίας για την επίσκεψη στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του εγχειριδίου, ” Το Κιλκίς Θυμάται “.

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος αφορά στην επίσκεψη της τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, και στο Μουσείο Ηρώων Κιλκίς, όπου μετά από σχετική ξενάγηση δίνεται στους μαθητές το γενικότερο πλαίσιο σε σχέση με τον χώρο και το χρόνο (Μακεδονία-Κιλκίς: Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1915-18).

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει την επίσκεψη των μαθητών σε ένα από τα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (στη Κρηστώνη, στη Δοϊράνη, στο Πολύκαστρο).

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή των έργων των μαθητών στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό ποίησης τέχνης και μουσικής που πραγματοποιούμε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα από τις τέχνες. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9–16 ετών από όλη την Ελλάδα και τους προσκαλεί να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που χάθηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων, των Γάλλων και των Σέρβων και των Ιταλών και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή μαζί με άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο.

Σχολιάστε