My Twitter Feed

17 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Το ΚΘΒΕ αναβίωσε τη δολοφονία Λαμπράκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη με τη “Δράση Ζ”, αναβιώνοντας τη συγκέντρωση, τη συνωμοσία, τη δολοφονική επίθεση, την τρελή πορεία του τρίκυκλου και τις τελευταίες στιγμές στο ΑΧΕΠΑ του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963.

Στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου – Ερμού και Σπανδωνή στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα γκρίζα κτίρια ήταν ίδια με εκείνα του Μάη του ’63.

Οι δρόμοι, η βροχή και οι γκρίζες ομπρέλες των 500 και πλέον θεατών και συμμετεχόντων στη “Δράση Ζ” έδιναν τον τόνο.

Ήταν το ίδιο ακριβώς σημείο, όπου το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 το παρακράτος που δρούσε στην Ελλάδα σκότωσε τον ειρηνιστή βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι άνδρες με τα μαύρα κοστούμια και τα λευκά περιβραχιόνια με το “Ζ” γραμμένο κατακόκκινα, ένα παλιό “δολοφονικό” τρίκυκλο που έπαιξε κι αυτό το «ρόλο» του.

Μια μικρή εξέδρα, μια γιγαντοοθόνη όπου προβλήθηκαν οι σκηνές της ταινίας, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός (“Ζ”), ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος (πρωτοστάτησε στις δημοσιογραφικές έρευνες και δημοσιεύματα μετά τη δολοφονία και στη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση “Λαμπράκη”).

Ο γιος του δολοφονηθέντα βουλευτή και ηθοποιοί στους ρόλους των πρωταγωνιστών του γεγονότος μιας νύχτας που άλλαξε τον ρου της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.

“Τι συμβαίνει, γιατί έκλεισε ο δρόμος;” ρώτησε ο οδηγός ταξί στον νεαρό αστυνομικό που διέκοπτε την κυκλοφορία με κόκκινες κορδέλες τη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου.

“Σκότωσαν το Λαμπράκη” απάντησε…

Ήταν αναβίωση της ιστορίας για να θυμηθούν οι παλιότεροι (και ήταν πολλοί αυτοί που συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο όπου βρέθηκαν και το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 -νεαρά παιδιά τότε- ηλικιωμένοι με το βάρος της γνώσης, της συγκίνησης, ίσως και των τύψεων σήμερα) και να μάθουν οι νεώτεροι…

Από News247.gr

Σχολιάστε