My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το πρόβλημα “νέοι και πολιτική”

Του Τάσου Τσακίρογλου.


Εχω την αίσθηση ότι το νήμα που συνέδεε παλαιότερες γενιές με την πολιτική, την ενημέρωση και τις κοινωνικές διεργασίες έχει κοπεί. Σ’ αυτό έχουν συμβάλει οι αλλαγές τόσο στην κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες όσο και στην τεχνολογία. Βέβαια τον δικό τους ρόλο έχουν παίξει και τα λεγόμενα smart phones.

Από την άλλη, δεν μπορώ να συμμεριστώ μιαν άμετρη απαισιοδοξία σχετικά με το μέλλον μας, αφού ιστορικά η νέα γενιά ήταν φορέας αλλαγών, ορισμένες φορές και επαναστατικών.

Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού οι νέες γενιές έχουν γαλουχηθεί με τη λογική της εικόνας και της οθόνης και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε κάτι και να αφιερώσουν χρόνο. Για παράδειγμα να διαβάσουν από την αρχή μέχρι το τέλος ένα βιβλίο, κάτι που απαιτεί αυτοπειθαρχία και συγκέντρωση. Ομως το συνεχές σερφάρισμα στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter και στο ΤιΚΤοκ εθίζει τη νεολαία σε ένα διαρκές ζάπινγκ που προκαλεί διάσπαση προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης.

Στην εποχή μας οι περισσότερες από τις συλλογικές διαδικασίες έχουν καταρρεύσει, οπότε η πολιτική συμμετοχή σε συνδικάτα, κόμματα και ποικίλες οργανώσεις καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.

Φυσικά, από την άλλη, η μαζική συμμετοχή των νέων στους φοιτητικούς αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και στις διαμαρτυρίες για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών υπήρξε εντυπωσιακή.

Ενδεχομένως ο τρόπος που οι σημερινές γενιές των νέων πολιτικοποιούνται διαφέρει ριζικά από εμάς τους boomers, οι οποίοι μεγαλώσαμε σε ένα μεταπολιτευτικό κλίμα στον απόηχο του Βιετνάμ και των μεγάλων πολιτικών διεκδικήσεων μετά τη χούντα.

Η σημερινή νεολαία μαθαίνει να ζει στην επισφάλεια, με δουλειές κακοπληρωμένες, που δεν ξέρει εάν ποτέ θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, αλλά και με την κλιματική αλλαγή να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.

Ισως να θεωρούν πως ό,τι και να κάνουν δεν έχει νόημα. Ισως να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη σε κόμματα, οργανώσεις και θεσμούς, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο στον βαθμό που ισχύει. Σίγουρα δεν εμπιστεύονται το κράτος, το οποίο κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει ότι απεργάζεται την υπονόμευση του μέλλοντός τους. Το κράτος ψαλιδίζει μέρα με τη μέρα τα δικαιώματά τους σε μια ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, οι νέοι πρέπει παρ’ όλα αυτά να επιμείνουν γιατί είναι το δικό τους μέλλον που διακυβεύεται. Να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, «μαυρίζοντας» ναζί και φασίστες, οι οποίοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι μεγαλύτερα εγκλήματα και απ’ αυτά που είδαμε μέχρι σήμερα στην Ιστορία. Όλοι αυτοί αδυνατούν να οραματιστούν ένα μέλλον πραγματικής ελευθερίας, αυτονομίας και αυτοπραγμάτωσης των ανθρώπινων όντων.

Η Ακροδεξιά παντού στην Ευρώπη είναι ένας νοσταλγός του παρελθόντος, που προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα εγκλήματα του ναζισμού και όχι να οικοδομήσει ένα μέλλον που θα αξίζει στους ανθρώπους.

Ας κάνουμε λοιπόν εκείνες τις επιλογές, και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση και όχι τις δυνάμεις που επιθυμούν να μας γυρίσουν σε ένα σκοτεινό και βάρβαρο παρελθόν.

Εν κατακλείδι, το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο και όσο με αφορά προσωπικά, θα στοιχημάτιζα πολύ στους νέους μας.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε