My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το ΓΕΕΘΑ, για την άσκηση «ΤΑΛΩΣ-13»

stratosΗ στρατιωτική άσκηση με την  ονομασία  «ΤΑΛΩΣ-13», που αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Κιλκίς στα πλαίσια της  Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Σχηματισμού “HELBROC”, και που γι` αυτήν μίλησε ο διοικητής της 71ης Ταξιαρχίας, Δ. Μπίκος την περασμένη Πέμπτη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Κιλκίς, έκανε το ΓΕΕΘΑ να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τον χαρακτήρα της.

Με δεδομένο ότι η παρούσα άσκηση θεωρήθηκε ως επανάληψη αυτής  που είχε γίνει και πριν από τρία περίπου χρόνια και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, το ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι σκοπός της είναι η παροχή προστασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι καταστολής από το Στρατό κοινωνικών εξεγέρσεων.

Για του λόγου το αληθές, το ΓΕΕΘΑ καλεί και τα ΜΜΕ να παρακολουθήσουν την άσκηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στην περιοχή Νέας Σάντας.

Στον σχηματισμό “HELBROC” συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που παίρνει εντολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά και μόνο από τον ΟΗΕ.

Ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στο newpost.gr ότι η ομάδα αυτή θα εκπαιδευτεί στο να παρέχει ασφάλεια στο να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που πρέπει. Αναπτύσσει δράση εκεί που για κάποιους λόγους δεν υπάρχει αστυνομία. Οι άνδρες της ομάδας φέρουν μόνο ασπίδες και κλομπ. Όχι όπλα.  Μπαίνουν ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες –ενδέχεται και αντίπαλες- με αποστολή να μην λεηλατηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ή να μην επιτραπούν συμπλοκές μεταξύ των αντιμαχόμενων κοινωνικών ομάδων.

71-taxiarxiaΗ 71η Ταξιαρχία για τον HELBROC

Για τον ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ HELBROC (EU HELBROC BATTLEGROUP) η 71η Ταξιαρχία εξέδωσε το ακόλουθο ενημερωτικό σημείωμα:

Ο Σχηματισμός Μάχης ΕΕ (EU BG) είναι η Στρατιωτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσης. Είναι ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ταχέως αναπτυσσόμενο και συνεκτικό σύνολο δύναμης, με Έθνος Πλαίσιο την Ελλάδα και συμμετοχή άλλων κρατών σε μικρότερη αναλογία. Στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα, ώστε να  μπορούν να εκτελέσουν αποστολή μέσα σε 5-10 ημέρες, από τη λήψη απόφασης της ΕΕ, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

 

Το Νοέμβριο του 2006 στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης, από τους ΥΕΘΑ των συμμετεχουσών χωρών : Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία. Από τα αρχικά των χωρών αυτών δημιουργήθηκε το όνομα HELBROC. Προ 4ετίας  δήλωσε επιθυμία συμμετοχής και η Ουκρανία και η συμμετοχή της έγινε δεκτή.

 

Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί άλλοι 3 Σχηματισμοί Μάχης από «συνασπισμούς» άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών (ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ένας κάθε εξάμηνο εκ περιτροπής κάθε 2 χρόνια), ο ΣΜ HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες (κυρίως της Βαλκανικής) έχουν εκδηλώσει την τελευταία 2ετία, ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ.

 

Ο Σχηματισμός Μάχης, που είναι οργανωμένος με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα, τελεί σε φάση προετοιμασίας και ετοιμότητας κάθε 2 χρόνια από το 2007 και έχει ήδη προβλεφθεί η ενεργοποίησή του μέχρι και το 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση μιας Διακλαδικής και Πολυεθνικής άσκησης κάθε 2 χρόνια, στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, καθώς και την υλοποίηση διαφόρων συσκέψεων και σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην έδρα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, με συμμετοχή προσωπικού από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και από το EUMS (Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ).

 

Πλέον της ανάδειξης της Ελλάδας από την εν λόγω δραστηριότητα, πολλά είναι τα οφέλη που αποκομίζει και η Αντιπεριφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Αναδεικνύεται η περιοχή μας σε όλη την Ευρώπη και δηλώνει τη σημαντικότητα του έργου που διεξάγεται, τόσο από τους στρατιωτικούς όσο και από τους πολιτικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, οι οποίοι συμβάλλουν με κάθε δυνατό μέσο για την παρουσίαση της καλύτερης εικόνας της περιοχής και κατ’ επέκταση της χώρας. Επιπλέον η παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας σε κάθε διεξαγωγή της Πολυεθνικής και Διακλαδικής άσκησης, καθώς και η υψηλή επάνδρωση της Ταξιαρχίας  με τη συνεχή ανάθεση παρόμοιων δραστηριοτήτων, υποδηλώνει κάθε φορά, κυρίως προς τις γείτονες χώρες, την επικέντρωση της προσοχής του ΥΠΕΘΑ στην Ταξιαρχία, αλλά και στην κοινωνία του Κιλκίς, καθιστώντας την περιοχή μείζονος σημασίας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, καθώς συμμετέχει ενεργά, έμμεσα ή άμεσα, σε κάθε δραστηριότητα και τα οφέλη που αποκομίζει είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα κατά τη δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα.

Σχολιάστε