My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Εμπορικές εξαιρέσεις ένεκα …Κιλκίς

Το γεγονός ότι στο νομό Κιλκίς είχε διαπιστωθεί το 2011  κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, επικαλείται η Τουρκία προκειμένου να εξαιρεθεί η Κ. Μακεδονία απ`την εξαγωγή ζώντων ζώων, που φαίνεται πως θα ξαναρχίσει προς τη γειτονική χώρα.

Το εμπόριο ζώντων ζώων από την Ελλάδα, έχει ανασταλεί πλήρως από το Μάιο του 2012, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων από τις “ελληνοποιήσεις” βουλγαρικών και ρουμανικών ζώων. Τώρα όμως η Τουρκία, η οποία τα προηγούμενα έτη στήριξε δυναμικά τον κλάδο, φέρεται να βρίσκεται μια ανάσα πριν ανοίξει και πάλι τις “πόρτες” της.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Λεωνίδα Λιάμη στο agronews.gr, τονίζονται και τα εξής:

Όπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Bayram Sertkaya, επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης εισαγωγών κι εξαγωγών κρέατος στο υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας “είναι πολύ πιθανό τα σύνορα να ξανανοίξουν ακόμη και από το Νοέμβριο, αρκεί η ελληνική πλευρά να δεσμευτεί και να τηρήσει μια σειρά όρων και προϋποθέσεων που τίθενται”. Από την άρση της απαγόρευσης, ωστόσο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα εξαιρεθούν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Σερρών διότι συνορεύουν με το νομό Κιλκίς, όπου το 2011 είχε διαπιστωθεί κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και η γειτονική χώρα δεν αποδέχεται ότι η περιοχή, στο μεσοδιάστημα έχει καθαρίσει. 

Και από αυτούς τους νομούς, πάντως, αν όλα πάνε καλά από το Νοέμβριο και μετά (όταν αναμένεται να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές από την υπόλοιπη Ελλάδα), θα πρέπει να θεωρηθεί φυσικό επακόλουθο ότι οι Τούρκοι από τον Ιανουάριο του 2013, εκτός απροόπτου, θα δώσουν το “πράσινο φως” για να επιτραπεί η διενέργεια εξαγωγών.

Όροι και προϋποθέσεις
Μεταξύ των όρων που θέτουν οι Τούρκοι για να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο ζώντων ζώων, είναι ότι τα ζώα θα πρέπει να είναι γεννημένα, αλλά και μεγαλωμένα στην Ελλάδα, να μεταφέρονται και να σταυλίζονται σε ειδικά κέντρα συγκέντρωσης για τουλάχιστον 72 ώρες πριν τη μεταφορά τους στα σύνορα για την εξαγωγή και τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά υγείας των ζώων, να τα υπογράφουν πιστοποιημένοι κτηνίατροι από τις δύο χώρες, που θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη της υπογραφής τους, ώστε αν προκύπτουν λάθη να πληρώνουν το τίμημα. 

Ανάλογη ευθύνη ζητείται κι από το Κέντρα Συγκέντρωσης, τα οποία θα υποχρεώνονται σε “λουκέτο” αν δεν διασφαλίζουν ότι τα ζώα που φιλοξενούν θα είναι ενταγμένα στο ελληνικό σύστημα.

Η διευθέτηση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τον  κλάδο, καθώς συνολικά η Τουρκία σε ετήσια βάση εισάγει ζώα αξίας περίπου 1,8 δισ. δολάρια και από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Bayram “όταν επιτρεπόταν οι εισαγωγές από την Ελλάδα, περί το 10% ήταν αγορές από Έλληνες παραγωγούς”.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο με θέμα “Εξαγωγές Ζώντων Ζώων και Ζωικών προϊόντων στην Τουρκία” που οργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνδρομή της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος Μακεδονίας–Θράκης και Θεσσαλίας και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε