My Twitter Feed

17 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

4ος στο κόσμο ο Δημήτρης Παυλίδης! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

“Ξεπέρασαν κάθε όριο ευτελισμού” -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Γ. Κορακίδης: Πρώτος σε όλο το κόσμο! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Σπήλαιο: Επισκέψιμο και ψηφιακά -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

Τι τρέχει με τα Σφαγεία Κιλκίς;

Το Σφαγείο Κιλκίς είναι ουσιαστικά μια Δημοτική Επιχείρηση που λειτουργεί από το 2002 ως Ανώνυμη Εταιρεία με κύριο μέτοχο τον Δήμο. Αυτό έγινε για να έχει μία αυτονομία στη λειτουργία του, έξω και μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

sfageia-kilkis-001Από τις αρχές του έτους αυτού η Εταιρεία διοικείται με νέο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αφού η Γενική Συνέλευση των Μετόχων (ο Δήμος Κιλκίς) αντικατέστησε  το παλαιό, που επί μία δεκαετία είχε την ευθύνη της λειτουργίας της Επιχείρησης.  Κατά μία συγκυρία η θητεία του νέου αυτού Δ.Σ. συνέπεσε με την εκλογή νέου δημάρχου στο Δήμο, γεγονός που εξασφαλίζει συνθήκες ικανές για ταχύτερους βηματισμούς στην προσπάθεια βελτίωσης των λειτουργικών αναγκών του Σφαγείου. Δυστυχώς, όμως τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την Εταιρία δεν είναι αισιόδοξα.

Ο δήμαρχος, κατά πληροφορίες, ακούγεται ότι  αρχικά σκέφθηκε να κλείσει το Σφαγείο, εάν αυτό δεν μπορεί μόνο του να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες. Τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο με συναίνεση του δημάρχου,  ακούγεται ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια της προηγούμενης Διοίκησης για ολοκλήρωση της Μονάδας Αδρανοποίησης των υποπροϊόντων σφαγής. Το θέμα έχει ως εξής:

Η απελθούσα Διοίκηση από το 2008 ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εγκατάσταση της υπόψη μονάδας σε χώρο του Σφαγείου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε και έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών (πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ») 250.000 ευρώ, ως «ίδια συμμετοχή» προκειμένου η Εταιρεία να μπει σε πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας. Τα χρήματα αυτά κεφαλαιοποιήθηκαν με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η Εταιρία μπήκε σε πρόγραμμα με επιλέξιμο προϋπολογισμό 653.891,00 ευρώ (κατά το ήμισυ Δημόσια Δαπάνη και το υπόλοιπο Συμμετοχή  Δικαιούχου).

Η κατασκευή της Μονάδας ξεκίνησε και κατά τα 2/3 κατασκευάσθηκε.  Η ολοκλήρωσή της όμως σκόνταψε στην ανακολουθία της Πολιτείας. Μπροστά στα αδιέξοδα και στον κίνδυνο να τιναχθεί το έργο στον αέρα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ο π. δήμαρχος Ευ. Μπαλάσκας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και εξασφάλισε απόφαση για χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 250.000 ευρώ.

Ο νυν δήμαρχος σήμερα, αρνείται να προχωρήσει στην εκταμίευση και προσανατολίζεται στην διακοπή του προγράμματος. Αυτό βέβαια ενέχει τεράστιους κινδύνους γι’ αυτήν καθαυτήν την ύπαρξη του Σφαγείου. Τα χρήματα του «ΘΗΣΕΑ» (250.000 ευρώ) που έλαβε και κατέβαλε η απελθούσα Διοίκηση «έχουν όνομα». Δόθηκαν ως «ίδια συμμετοχή» για την προμήθεια της μονάδας αδρανοποίησης.

Τι άραγε θα γίνει αν το Υπουργείο ζητήσει πίσω τα χρήματα που διέθεσε και διατέθηκαν στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο;

Τι άραγε θα γίνει αν η προσφυγή της απελθούσας Διοίκησης του Σφαγείου στα Διοικητικά Δικαστήρια που προσέφυγε κατά του Δημοσίου ευωδοθεί;

Τα χρήματα (250.000 ευρώ) που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δημαρχείοντος του κ. Μπαλάσκα, εγκρίθηκαν για το  Σφαγείο «έχουν όνομα» και δεν μπορούν  να διατεθούν  πέραν  του σκοπού που εγκρίθηκαν.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Πριν λίγες μέρες συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση των μετόχων των Σφαγείων. Εκεί ανακοινώθηκε κάτι πρωτάκουστο: Τα Σφαγεία  χρωστούν ένα ποσό στον προμηθευτή των μηχανημάτων της Μονάδας  Αδρανοποίησης (περί τα 170.000 ευρώ). Επειδή υπάρχει δυσχέρεια στην αποπληρωμή, προτείνεται στον προμηθευτή να πάρει πίσω μέρος των μηχανημάτων (!) τα οποία φυσικά είναι ολοκαίνουργια αφού δεν λειτούργησαν ποτέ. Και το ποσό που πήρε παραμένει στο ακέραιο! Αλλο που δεν ήθελε ο προμηθευτής.

Ο βασικός μέτοχος του Σφαγείου δήμος Κιλκίς δια του εκπροσώπου του Πρ. Πεντζερετζής επιφυλάχθηκε δεσμευόμενος να απευθυνθεί σε νομικούς συμβούλους. Για το ζήτημα στη  Γεν. Συνέλευση  έφερε αντιρρήσεις ο π.δήμαρχος και κατέχων «τιμητική» μετοχή Τ. Αμανατίδης. Το νέο Δ.Σ. των Σφαγείων υπό τον κ. Οθ. Γραμματικόπουλο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για τη δρομολόγηση της λύσης της επιστροφής τμήματος του εξοπλισμού της Μονάδας Αδρανοποίησης στον προμηθευτή με ματαίωση στην ουσία της επένδυσης που θεωρείται άκρως απαραίτητη για τη λειτουργία των Σφαγείων.

Το θέμα σίγουρα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς. Και αναμένονται σοβαρές ειδήσεις.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε