My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τι είπε ο Τσιτουρίδης για τα μεταλλεία

Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα, θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στα όσα είπε ο Σ.Τσιτουρίδης για το θέμα των μεταλλείων στη πρώτη προεκλογική του ομιλία στο Συνεδριακό του Κιλκίς. 

Παίρνοντας αφορμή από ερώτηση πολίτη για την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι θέλει ν` αναφερθεί “στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία σχετικά με τον χρυσό των Κρουσίων”.

Κατ` αρχάς, έκανε αναφορές στην περίπτωση της Χαλκιδικής, καταφερόμενος εναντίον της εταιρείας που ανέλαβε την εκμετάλλευση των μεταλλείων κι επικρίνοντας τη διαδικασία χορήγησης άδειας εξορύξεων. Τονίζοντας ότι η ανάθεση μετά από διαγωνισμό έγινε στις  2.10.2009, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ευτελές τίμημα με το οποίο παραχώρησε τα δικαιώματα εξόρυξης.

Όσο για τα Κρούσια υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταλλευτική επένδυση όσο το ελληνικό Δημόσιο δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεσμεύομαι ότι δεν θα πατήσει κανείς στα Κρούσια. Ο χρυσός ήταν εκεί πάντα, ας περιμένει και δέκα και περισσότερα χρόνια, ακόμα. Αν γίνει κάποτε αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια, προστασία του περιβάλλοντος και σοβαρά οφέλη για την τοπική κοινωνία”.

Στη συνέχεια, σε παρατήρηση άλλου ακροατή πάνω στο θέμα των σοβαρών επιπτώσεων που έχει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην υγεία των πολιτών και στη δήλωσή του ότι αντιδρά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταλλεία και στο νομό μας, του είπε χαρακτηριστικά “κάνεις πολύ καλά που αντιδράς”.

Εκτός, όμως, απ` το θέμα το μεταλλείων, ο κ. Τσιτουρίδης απαντώντας πάντα σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε και σε δυο άλλα σημαντικά θέματα του νομού, το Νοσοκομείο του Κιλκίς και τον δρόμο Κιλκίς – Πολυκάστρου – Γουμένισσας.  Για το πρώτο χρησιμοποίησε την λέξη “ντροπή” για να περιγράψει την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, υποσχόμενος ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την στήριξή του. Όσο για τον δρόμο, είπε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε παρά μόνο ότι “θα το παλέψουμε για την κατασκευή του”

Σχόλια
One Response to “Τι είπε ο Τσιτουρίδης για τα μεταλλεία”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Φαίνεται ίσως οτι εγώ δεν κατάλαβα σωστά τι πάει να γίνει εδώ στο Κιλκίς με τα μεταλλεία. Γιατί δεν έχω καταλάβει -αν μπορούν να γίνουν όσα λέει ο κ. Τσιτουρίδης- πώς είναι δυνατό η εταιρία στην οποία θα παραχωρηθεί σε λίγες μέρες το δικαίωμα για την έρευνα και εκμετάλλευση στα Κρούσια, να κάθεται να περιμένει δέκα και περισσότερα χρόνια, πληρώνοντας και τα σχετικά μισθώματα, πότε θα δεήσουμε εμείς να φτιάξουμε αξιόπιστο κράτος για να ξεκινήσει τις εργασίες της. Μα αυτό ακριβώς, το ότι δεν έχουμε αξιόπιστο κράτος την έφερε εδώ. Και θα κοιτάξει να τελειώσει τη δουλειά πριν ξυπνήσουμε και φτιάξουμε επι τέλους ένα τέτοιο κράτος, που ποτέ είναι η αλήθεια δεν είχαμε.

    Επαναλαμβάνω την ερώτησή μου:
    Ας μας πεί ο κ. Τσιτουρίδης πώς μπορεί να συμβάλλει προσωπικά για να σταματήσει την εταιρία που από μεθαύριο κιόλας θα δικαιούται, με βάση την παραχώρηση που θα έχει από το Ελληνικό Δημόσιο, να ξεκινήσει τις εργασίες της, εντελώς νόμιμα (ή νομότυπα αν προτιμάτε). Θα είναι άραγε ο ίδιος μαζί μας στο “μολών λαβέ” που πρέπει να πούμε αν και όταν χρειαστεί, για να μείνει ο χρυσός στα σπλάχνα της γης και τα Κρούσια στη θέση τους;

    Το αν και πότε θα φτιάξουμε αξιόπιστο κράτος είναι μια εντελώς άλλη πικρή ιστορία.

Σχολιάστε