My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τιμήθηκε το ολοκαύτωμα Κρουσίων

paidiki-xorodia72 χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στα Κρουσοχώρια Κιλκίς (Αμπελόφυτο, Κυδωνιά και Κλειστό), στο οποίο εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής 96  άνδρες και ισοπεδώθηκαν τα τρία χωριά. 

Ο δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής, η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Αγίου Δημητρίου και ο «Σύλλογος Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων» τίμησαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην θεατρική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Αγίου Δημητρίου, στο δημαρχιακό μέγαρο.

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της «Μαύρης Θάλασσας» Ράνια Χρυσοχοΐδου, που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

029Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στη δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδούτσου, η οποία επεσήμανε πως είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους στη μνήμη των 96 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και παρέθεσε το χρονικό της εκτέλεσης των κατοίκων των Κρουσοχωρίων, το κάψιμο των χωριών και την αγριότητα που επέδειξαν οι γερμανοί κατακτητές στον άμαχο πληθυσμό του Κλειστού, του Αμπελόφυτου και της Κυδωνιάς, που ήταν από τα πρώτα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που πήραν τα όπλα ενάντια στον κατακτητή για λευτεριά, ανεξαρτησία και δημοκρατία.

Στην σύντομη παρέμβαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας, Βασίλης Κωνσταντινίδης, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες του συλλόγου για την γνωστοποίηση και ανάδειξη του ολοκαυτώματος, τόνισε με έμφαση: «Δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, να οδηγήσουμε το χρονικό του ολοκαυτώματος στη λήθη. Η ιστορική μνήμη είναι οδηγός μας». Επεσήμανε μάλιστα ότι είναι χρέος της Πολιτείας να αναγνωρίσει το ολοκαύτωμα και να εντάξει τα τρία χωριά στους μαρτυρικούς τόπους, για να αναδειχθεί το ολοκαύτωμα  ως ένα σύμβολο αγώνα και ειρήνης.

agtzidis-vlasis-001Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κύριο ομιλητή, τον συμπατριώτη μας ιστορικό δρ. Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος έκανε μια μοναδική παρουσίαση των γεγονότων. Αφού περιέγραψε τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στον μεσοπόλεμο στο Κιλκίς και στον προσφυγικό πληθυσμό που εγκαταστάθηκε στον νομό μας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους καρσλίδες, όπως χαρακτήρισε τους πόντιους από τον Καύκασο.

Αναλύοντας τις πολιτικές συνθήκες και την πολιτική ωριμότητα των κατοίκων του νομού περιέγραψε με λεπτομέρεια την ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος ενάντια στον κατακτητή. Έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την πολιτική των σκληρών αντιποίνων της γερμανικής διοίκησης. Αναφέρθηκε στην ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος» και στα τρία χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διεργασιών, συγκρότησης και δραστηριοποίησης τους,   στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού, την καταστροφή των χωριών.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Αγτζίδη η συντονίστρια της εκδήλωσης  κα. Ράνια Χρυσοχοΐδου διάβασε  ψήφισμα καταδίκης του φασισμού, που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η συνέχεια ήταν πράγματι μοναδική, όταν η παιδική χορωδία του δήμου ανέβηκε στη σκηνή. Καλύτερο κλείσιμο δεν μπορούσε πράγματι να γίνει. Όλα τα τραγούδια ήταν προσεκτικά επιλεγμένα που ταίριαζαν στην εκδήλωση και η εκτέλεση ήταν τέλεια. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους για αρκετή ώρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος  του επιμελητηρίου Κιλκίς Π. Τονικίδης, η πρόεδρος των Παιόνων Αττικής Νίκη Χειμωνίδου, οι πρόεδροι των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας, ο πρόεδρος των Ηλείων Αγίου Δημητρίου και πολλές προσωπικότητες της περιοχής. Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε η βουλευτής του νομού μας, Ειρήνη  Αγαθοπούλου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

«Σήμερα 72 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα των Γερμανών ναζί στα Κρουσοχώρια Κιλκίς, που τιμούμε σήμερα, καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε εγκληματική συμπεριφορά, κάθε ναζιστική, νεοναζιστική, φασιστική έκφραση, που εκδηλώνεται και με τη μορφή βίαιων ενεργειών και δολοφονικών επιθέσεων, όπως οι πρόσφατες δολοφονικές ενέργειες στο Πέραμα κατά συνδικαλιστών και η  δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Εκφράζουμε τον απόλυτο αποτροπιασμό μας τόσο για τις εγκληματικές πράξεις όσο και για τις φασιστικές αντιλήψεις και ιδέες του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, που στραγγαλίζουν κάθε ελεύθερη έκφραση, δυναμιτίζουν τη δημοκρατία και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

Είναι τραγικό και αδιανόητο στη χώρα που ο λαός της  πάλεψε ηρωικά το φασισμό και το ναζισμό και θρήνησε χιλιάδες θύματα από τη ναζιστική θηριωδία, να ευδοκιμεί η Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα με δομή εγκληματικής και παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που συνιστά κίνδυνο για τα θεμέλια ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αίτια του φαινομένου και να εκφραστεί ξανά η κοινωνική αλληλεγγύη με δημιουργική και δημοκρατική πολιτική έκφραση. Εμείς που τιμούμε τα θύματα του ναζισμού καλούμε όλους τους πολίτες, όλοι μαζί, ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο φασισμό και το νεοναζισμό και να μην αφήσουμε περιθώριο σε κανένα επίδοξο διάδοχό τους να βρει πρόσφορο έδαφος. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν υπάρχει –και δεν πρέπει να υπάρξει – χώρος για την παραβίαση του δημοκρατικού πλαισίου και των θεσμών από φασιστικές και ναζιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις».

 

 

Σχολιάστε