My Twitter Feed

20 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΕΙ: Με συγκίνηση η τελετή ορκωμοσίας -

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Νέα νίκη ΣΥΡΙΖΑ, 3η η ΔΑΚΕ -

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

“Αγώνας με περισσότερο ζήλο” -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μηνύματα για τη γενοκτονία Ποντίων -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Εικόνες λεηλασίας στα λουτρά -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Καταδίκη συμπεριφορών σε κάλπη -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μόνο η Ειρήνη στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Όλο το πρόγραμμα των Πολυκαστρινών -

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχη του Σκρά

Τιμήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου, η  97η επέτειος της Μάχης του Σκρα στον ορεινό οικισμό της Παιονίας, με δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημήτριου.

 

Η εκδήλωση μνήμης χαιρετίστηκε από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κα Κόλλια – Τσαρουχά, τον δήμαρχο Παιονίας, Χρ. Γκουντενούδη και την αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος  «Ελευθέριος Βενιζέλος», Σοφία Συμεωνίδου. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από  τον  δ/ντη 1ου Δημ. Σχολείου Αξιούπολης και πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Παιονίας, Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο της ιστορικής Μάχης του Σκρα από τον δήμαρχο Παιονίας, τους εκπροσώπους του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον πρόεδρο της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας, κ. Πιτένη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκρα, την Ένωση Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας και την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσ/νίκης.

skra2Την 97η επέτειο της Μάχης τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερθέντων, ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς, κος Γεωργαντάς, η κα Σταυρούλα Ξουλίδου, Βουλευτής Β’΄Θεσ/νίκης και εκπρόσωπος του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο Υποδιοικητής της 33 Μ/Κ Ταξ., Συνταγματάρχης Γεωργακάκος Χρήστος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Κεντρ. Μακεδονίας, Αντιστράτηγος, κος Μαντουβάκης, ο Διοικητης Π.Υ. Γουμένισσας, κος Γκαντίδης Χ..

Η Τ.Κ. του ιστορικού οικισμού εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, κο Έππα Στέφανο, ενώ για το Δήμο Παιονίας παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Αντιδήμαρχοι, κος Αδαμόπουλος, Μεμετζής και Πολιτίδου, οι Δημ. Σύμβουλοι, κος Παμποράκης, κος Δεβετζόπουλος, κος Γαρόπουλος, κος Φράγκος, κος Σιωνίδης, κα Καρβουνιάρη, καθώς και οι πρόεδροι Δ.Κ. Πολυκάστρου και Τ.Κ Ειδομένης, κος Γκατίδης και κα Σουπλή Ξ. αντίστοιχα.

Πλήθος εκπροσώπων συλλόγων έδωσε το παρόν τιμώντας τους πεσόντες και ηρωικά μαχόμενους αγωνιστές του υψώματος «Σκρα ντι Λένγκεν», όπως ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, κος Μηλιορίτσας Ν., πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο κος Τσορλίνης, εκπρόσωπος Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομαχών, «Παύλος Μελάς», εκπρόσωπος του Πανελληνίου συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικών δυνάμεων Κύπρου 1974, εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, κος Κουτλής, εκπρόσωποι της Ένωσης Σφακιανών Βορείου Ελλάδος, του Συλλόγου Κρητών Ν. Κιλκίς «το Αρκάδι», του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης, της Κρητικής Αδελφότητας Ν. Σερρών, «το Αρκάδι», του Συλλόγου Κρητών Ν. Πιερίας «οι Σταυραετοί», του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού και ο πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκρα, κος Σταυρίδης.

SONY DSC

SONY DSC

Η ομιλία του κ. Γκουντενούδη

Σεβασμιότατε,
Κύριοι βουλευτές και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης,

κ. Αντιπεριφερειάρχη,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων,
Αγαπητοί απόγονοι των άξιων Μακεδονομάχων μας,
Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου, ανήμερα της ιστορικής μάχης της 17ης Μαΐου 1918 συμπληρώνονται 97 χρόνια από έναν ακόμα θρίαμβο της ελληνικής ψυχής.

Σε μια μάχη αμφίρροπη και άνιση, οι περίπου 15.000 άνδρες του Υποστράτηγου Ζυμβρακάκη με ανδρεία και σθένος, αλλά και άψογη οργάνωση και συντονισμένες επιθέσεις, έπληξαν βαρέως τις βουλγαρικές δυνάμεις.

Στην κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν, όπως την ονομάζουν οι Βλάχοι, δηλαδή «Το Λίκνο εκ Βράχων» γράφτηκε, λοιπόν, ακόμα μία λαμπρή σελίδα της ελληνικής ιστορίας.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο Τσώρτσιλ αρκετά χρόνια μετά τη μάχη του Σκρα, οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες.

Ο λαός μας και δη οι Μακεδόνες, μάχονται από αρχαιοτάτων χρόνων για αγαθά ανώτερα και υπέρτατα, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισονομία. Μαχόμενος, λοιπόν, για τα αγαθά που σου ανήκουν, τα οποία έχουν μείνει στον τόπο ως κληροδότημα προγόνων από αρχαιοτάτων ετών, τότε είναι φυσιολογικό να μάχεσαι με πολλαπλάσια δύναμη και κουράγιο.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην ανάλυση περαιτέρω ιστορικών στοιχείων, άλλωστε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες θα υπεισέλθουν οι ειδικοί. Το σημείο που θέλω να σταθώ είναι η σημειολογία της μάχης και ο αξία της.

Τα τελευταία 2.500 χρόνια, ως λαός αγωνιζόμαστε για σκοπούς ιερούς και ανιδιοτελείς, καταφέρνοντας πάντα να επιβιώνουμε και να ξαναχτίζουμε μέσα από τις στάχτες, μέσα από τις πληγές που έχει αφήσει χαραγμένη στη γη μας ο εκάστοτε επίδοξος κατακτητής. Το μήνυμα αυτό, είναι επίκαιρο και θα είναι για όσο υπάρχει ο Ελληνισμός να φωτίζει τις επιστήμες και τη γνώση του σύγχρονου κόσμου.

Στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα μας, υποχρέωσή μας είναι να σηκώσουμε το κεφάλι και ενωμένοι να προχωρήσουμε.

Θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες και Μακεδόνες και να φυλάσσουμε σαν κόρη οφθαλμού της παράδοση και την ιστορική μνήμη.

 Βλέποντας τους απογόνους των ηρώων της Μάχης του Σκρα, θα ήθελα να τους συγχαρώ για τον ανιδιοτελή και τίμιο αγώνα των προγόνων τους.

Έχοντας απέναντί μου και τους εκπροσώπους της Κεντρικής Εξουσίας, θα ήθελα να ευχηθώ να επιδείξουν την ίδια αυταπάρνηση και ορμή με τους Μακεδονομάχους του 1918, και να ευαισθητοποιηθούν  για την ιστορική γωνιά, της οποίας τυγχάνουμε εκπρόσωποι, την Πύλη της Ελλάδας, την Παιονία.

Σας Ευχαριστώ

Σχολιάστε