My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τζιτζικώστας: Τι είπε στον Μουζάλα

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, συμμετείχε σήμερα (Τετάρτη) το πρωί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

tzitzikostas-mouzalasΟ περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τα αποτελέσματα της χτεσινής έκτακτης σύσκεψης στη Περιφέρεια και την απόφαση για έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Κ. Μακεδονίας στα όρια των οποίων έχουν δημιουργηθεί κέντρα μετεγκατάστασης, με 200.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

«Ενημέρωσα τον Υπουργό ότι οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα προτείνουν πιθανούς κατάλληλους χώρους δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση για να ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.

Επισήμανα ωστόσο ότι δεν μπορεί μόνη της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σηκώσει το βάρος ενός προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα. Αυτή τη στιγμή η Κεντρική Μακεδονία και ειδικά η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς βουλιάζουν από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί.

Στην περιοχή μας βρίσκονται πλέον περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε επιπλέον κέντρα μετεγκατάστασης στην Περιφέρειά μας και ειδικά σε μια περιοχή όπως το Κιλκίς. Όπως η κυβέρνηση ζητά επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών κατ’ αναλογία σε όλη την Ευρώπη, τον ίδιο επιμερισμό πρέπει να κάνει και στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στις Περιφέρειες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, αλλά και νομοθετική παρέμβαση για τη μεταβίβαση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Μέσω της ίδιας παρέμβασης θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί δράσεις στήριξης των προσφύγων και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του για περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων ειδικά κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και μέχρι τα σύνορα. Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας αποδέχτηκε το συγκεκριμένο αίτημα.

 

Σχολιάστε