My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Τζιτζικώστας: Έχω δεμένα τα χέρια

Νέος προϋπολογισμός λιτότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το 2015. Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αθηνά Αηδονά τα έσοδα για την επόμενη χρονιά υπολογίζονται σε 153 εκ ευρώ και τα έξοδα σε 220 εκ ευρώ περίπου. Αυτή η διάφορα των 67 εκ ευρώ θα καλυφθεί από το ταμειακό υπόλοιπο του 2014.

perifereiako-symboulioperiferΤα έξοδα είναι σαφώς μειωμένα από το 2014 καθώς ενώ αρχικά είχαν προυπολογιστεί 188 εκ ευρώ τελικώς με τις αναπροσαρμογές τα έξοδα έφτασαν στα 259 εκ ευρώ.

Η κ. Αηδονά αναφέρθηκε και στα έσοδα από ΚΑΠ (55Συμβουλιουπου τα 39 εκ ευρώ είναι μεταβιβάστηκες πληρωμές. Συγκεκριμένα τα 24 εκ είναι για τη μεταφορά μαθητών, τα 12εκ για τα επιδόματα των νεφροπαθών και άλλα 3 εκ για τα υπόλοιπα προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα η Περιφέρεια προ υπολογίζει 12 εκ ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και μόλις 2 εκ για επενδυτικές δαπάνες και βελτίωση-συντήρηση του οδικού δικτύου.
Τέλος η αντί περιφερειάρχης σημείωσε ότι η αύξηση στην ΚΑΠ ύψους 7,8% είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Τζιτζικώστας: Ζητούμε θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια

Με δεμένα χέρια βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για το ζήτημα του προϋπολογισμού όπως ο ίδιος υποστηριξε στους δημοσιογράφους.

Στην παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια.
Ζήτησε η Περιφέρεια να έχει τα δικά της έσοδα και να καταρτά τον προϋπολογισμό με την δική της λογική και όχι βάσει κάποιας ΚΥΑ.

Έκανε παράλληλα λόγο για τεράστια προβλήματα και αρρυθμίες και πως δεν νοείται το 2014 τα μοναδικά έσοδα των περιφερειών να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στον αντίποδα αναφέρθηκε στην καλύτερη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ που βάσει αυτού θα μπορέσει να χαράξει η Περιφέρεια την δική της στρατηγική.

Κριτική και καταψήφιση από την αντιπολίτευση

Σύσσωμο όχι της αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015.

Για “θέατρο του παραλόγου” και για “καταιγίδα τροποποιήσεων” έκανε λόγο από την παράταξη Ιωαννίδη ο Γ. Ανδρίτσος.

Αντικοινωνικό και μνημονιακό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Μίλησε για συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας και για αδιαφορία από τα πραγματικά προβλήματα. Σημείωσε ότι αντιστοιχούν 123 ευρώ για κάθε κάτοικο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Για προϋπολογισμό λιτότητας και συμμόρφωσης στις μνημονιακές επιταγές μίλησε ο Γ. Μουρνος από την παράταξη του Μ. Μπόλαρη.

Εντάσσεται πλήρως στο μνημόνιο και το μεσοπροθεσμο ο προϋπολογισμός σχολίασε ο Γ. Ζιώγας, λευκό ψήφισε η Νιόβη Παυλίδου, άλλον πυλώνα ανάπτυξης και συμμετοχικό προϋπολογισμό ζήτησε ο Μ. Τρεμόπουλος απέχοντας από την ψηφοφορία, σε ευθυγράμμιση με την αντικοινωνική πολιτική κυβέρνησης-τρόικα- κεφαλαίου σημείωσε ο Θ. Αγαπητός.

Απάντηση Τζιτζικωστα για Κοινωνική Πολιτική

Στην κριτική της αντιπολίτευσης απάντησε ο Απ. Τζιτζικωστας τονίζοντας πως το πρώτο πρόβλημα στην χώρα είναι η έλλειψη κοινωνικού κράτους και πως βασική προτεραιότητα για την διοίκηση παραμένει η Αλληλεγγύη.

Υποστήριξε ότι η κοινωνική πολιτική θα γίνει μέσω κοινοτικών κονδυλίων , 300 εκ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, 1 εκ ευρώ από το ταμείο φτώχειας της ΕΕ πέρα από τα προνοιακά επιδόματα και τις διανομές τροφίμων.

Πηγή: rthess.gr

Σχολιάστε