My Twitter Feed

26 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ρομπότ – αγρότης made in Kilkis! -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

ΓΑΣΚ: Πήρε το ντέρμπι στη Κατερίνη -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

Αποχή ΠΑΜΕ από εκλογές καθηγητών -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

Συναγερμός: 15 νέα κρούσματα! -

Σάββατο, 24 Οκτώβριος, 2020

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση -

Σάββατο, 24 Οκτώβριος, 2020

Πέντε τα νέα κρούσματα του ιού -

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος, 2020

Το Νοσοκομείο Κιλκίς αποκτά ΜΕΘ -

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος, 2020

Κάθε μέρα έχουμε πια κρούσματα -

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος, 2020

Τα Σκόπια μετά το δημοψήφισμα

Του Στέλιου Κούλογλου.


Ο Ζόραν Ζάεφ πέτυχε τον έναν από τους δύο στόχους που προωθούσε μέσω του χθεσινού δημοψηφίσματος. Απέτυχε στον πρώτο, να υπερισχύσει δηλαδή το «ναι» με μια συμμετοχή που θα ξεπερνούσε το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή τουλάχιστον θα το πλησίαζε, με δεδομένα τα κενά στους εκλογικούς καταλόγους της γειτονικής χώρας.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων υπέρ του «ναι», που θα του χρησιμεύσει ως εκλογική βάση για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Χθες το βράδυ στα Σκόπια, το επιτελείο του Ζάεφ δήλωνε «ιδιαίτερα ευχαριστημένο» γιατί κέρδισε αυτό το στοίχημα: με το σύνολο σχεδόν των εκλογικών κέντρων καταμετρημένων, 600.000 είχαν ψηφίσει υπέρ του «ναι» (36.000 ψηφοφόροι υπέρ του «όχι»).

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζάεφ είχε κερδίσει 436,981 ψήφους. Άλλες περίπου 200.000 είχαν κερδίσει τα 4 αλβανικά κόμματα, αλλά σε σύνολο 1.190.000 ψηφοφόρων. Εκτιμούν δηλαδή ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων (αφού θεωρούν ότι όλοι όσοι απείχαν δεν ανήκουν στην αντιπολίτευση καθώς δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα) θα αυξηθούν σημαντικά και οι ψηφοφόροι των κομμάτων που υποστήριξαν το «ναι».

Η κυβέρνηση των Σκοπίων πιστεύει δηλαδή ότι αυτές οι 600 χιλιάδες αποτελούν στέρεα βάση για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 στην επόμενη Βουλή, αν χρειαστούν πρόωρες εκλογές. Η πραγματοποίηση των τελευταίων θα εξαρτηθεί από τις επαφές που ξεκίνησαν ήδη από τα μεσάνυχτα χθες, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να μεταπείσει ώστε να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 για τη κύρωση της από τη παρούσα Βουλή.

Ορισμένοι από τους βουλευτές αυτούς ζητούν «ειδικά ανταλλάγματα» – κάποιοι και απαλλαγή από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν στα δικαστήρια – προκειμένου να αλλάξουν στρατόπεδο και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. «Μερικοί από αυτούς πρέπει να πάνε στη φυλακή για διαφθορά, δεν μπορούμε να τους τη χαρίσουμε », έλεγαν στελέχη από το επιτελείο του Ζάεφ. Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα κρίνει τις εξελίξεις: αν δεν βρεθούν οι 11 βουλευτές που ο Ζάεφ υπολογίζει ότι του λείπουν, θα προκηρύξει εκλογές για τα τέλη Νοεμβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι η γειτονική χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, την ίδια ώρα που εμφανίζεται διχασμένη. Αν στην Ελλάδα κυριαρχούσε η λογική, θα καταλάβαινε ότι χρειάζεται ένα σταθερό γείτονα στα βόρεια σύνορα της, στην οποία να μην κυριαρχούν οι εθνικιστές Βουκεφάλες. Και αντί να βλέπει τους από εδώ εθνικιστές και πατριδοκάπηλους να κλείνουν το μάτι στους εκεί, θα έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να το πετύχει.

Άρθρο στο tvxs

Σχολιάστε