My Twitter Feed

19 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Τα ορφανά συνθήματα του…

…Πολυτεχνείου.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Στη μονογραφία του ο Καζαντζάκης για την «ψυχή του νεοέλληνα» γράφει: «ο νεοέλληνας κολακεύει σα βυζαντινός τον ανώτερο, τυραννεί σαν αγάς τον κατώτερο, και συνάμα μπορεί να σκοτωθεί για το φιλότιμο. Είναι έξυπνος και άβαθος χωρίς μεταφυσική αγωνία, και συνάμα όταν αρχίσει να τραγουδάει μια πίκρα παγκόσμια πετιέται μέσα από τα ανατολίτικα σωθικά του, σπάζει την κρούστα της ελληνικής λογικής κι ανεβαίνει από τα σπλάχνα του, όλο μυστήριο και σκοτάδι η Ανατολή».

Ο Έλληνας είναι ένας λαός αχάριστος γιατί δεν εκτιμά τα καλά που του γίνονται: Τον Προμηθέα που του έδωσε το φως, τον αλυσόδεσε στον Καύκασο. Τον Σωκράτη που του «άνοιξε» το μυαλό, τον έβαλε να πιει το κώνειο, Το Ελευθέριο Βενιζέλο που διπλασίασε την Ελλάδα, δεν τον εξέλεξε καν βουλευτή. Τον Καποδίστρια που θεμελίωσε το ελληνικό κράτος, τον δολοφόνησε. Αντίθετα επιβράβευσε τους παρακολουθητές του λαού και τους πολιτικούς “τσεκουρίδηδες”!

«Είμαι ότι γίνομαι» είπε ο Ζαν Πωλ Σαρτρ. Είτε μιλάμε για κόμμα είτε για κίνημα, ο άνθρωπος μικραίνει και μεγαλώνει, όπως και η σκιά του. Αλλάζει και γίνεται αγνώριστος. Παλινδρομεί όπως το εκκρεμές, γι’ αυτό και ζει ακραίες πολιτικές καταστάσεις.

Τα μηνύματα από τα αίματα των ηρώων του Πολυτεχνείου είναι ακόμη νωπά στην εκφυλισμένη και «τσεκουρωμένη» δημοκρατία που ζούμε. Μια αφυδατωμένη δημοκρατία, με φιμωμένη την ελευθερία του Τύπου, συρρικνωμένη και περιορισμένη, ύστερα και από το αβρό ντοπάρισμα με δεκάδες εκατομμύρια, προσχηματική ως οικονομική στήριξη στα ΜΜΕ στον αγώνα κατά του κορονοϊού!

Ο καθένας είναι αυτό που είναι , μέχρι που να γίνει κάτι άλλο. Είναι το παρόν και το παρελθόν του. Τα πάντα και το τίποτα μαζί: Ένα αποτύπωμα από πέλμα στην πέτρα και μια αόριστη γραφή από περπατησιά στο νερό. Είναι το θαύμα και το κάθαρμα της φύσης, όπως θα έλεγε ο Ουγκώ, πράγμα που φαίνεται και τώρα από τις κομματικές διαμάχες, γεγονός που ενισχύει σε λόγο την φτιασιδωμένη νέα δικτατορία των καιρών, όπου το 41% του εκλογικού σώματος αποφασίζει και διατάσσει τους πάντες για τα πάντα, ακυρώνοντας κάθε άλλη συνταγματική ανεξάρτητη αρχή.

Ζούμε στιγμές κατάρρευσης των πολιτικών ηθών και θεσμών, όπου ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε η πλέον αντιδημοκρατική συνήθεια, και λόγω της σπαρασσόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης, τούτες τις μέρες, η ασέβεια στους αγώνες του Πολυτεχνείου, έχουν περιοριστεί σε μια απλή κατάθεση στεφανιού, καθώς οι ιδέες του Πολυτεχνείου για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» έχουν πλήρως απαξιωθεί.

Ζούμε μέρες περίεργες. Μέρες παρακολούθησης πολιτών και θεσμών από την κυβέρνηση με διωκόμενους μέχρι και δικαστές, και με κριτές αυτούς που θα έπρεπε να ήταν κρινόμενοι. Ήρθαν τα πάνω κάτω στη σημερινή συρρικνωμένη δημοκρατία, που σε τίποτα δεν θυμίζει τις ιδέες για τις οποίες έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Έλλην σε τελειώσανε και δεν το πήρες χαμπάρι. Σε λιώσανε και σε στεγνώσανε από κάθε επαναστατική ικμάδα. Σε ρίξανε χάμω και σε ποδοπατήσανε. Σε διαλύσανε κι ούτε τα κομμάτια σου δεν μπορείς να μαζέψεις. Τούτες τις καθοριστικές στιγμές για να επαναφέρεις τη δημοκρατία και την ελευθερία στη ζωή σου, κρατήσου γερά από του ποιητή τα λόγια:

«Σα φτάσει η εσχάτη ανάγκη να σωθείς, ενωμένος Λαός θα σηκωθείς». Όμως, « Όχι ένας ένας! Όλοι μαζί και μοναχός κανένας». Αλλιώς, ο κοινός αγώνας για την αληθινή αποκατάσταση των ιδεών και των ιδανικών του πολυτεχνείου, είναι νεκρός!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε