My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τα μυστήρια Μητσοτάκη

Του Γιώργου Λακόπουλου.


Πολλά πράγματα δεν είναι γνωστά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν θα μας ενδιέφεραν αν δεν ήταν, εξ αντικειμένου, υποψήφιος Πρωθυπουργός. Αλλά- για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κάποιος με αυτή την ιδιότητα δεν παρουσιάζει τα δυο βασικά στοιχεία της φιλοδοξίας του:

Πρώτο, με ποιους σχεδιάζει να κυβερνήσει; Δεύτερο, ποιο είναι το πρόγραμμα με το οποίο θα κυβερνήσει; Και τα δυο πρέπει να τεθούν υπόψη του εκλογικού σώματος πριν από την κάλπη. Κυβερνήσεις -γουρούνι στο σακί δεν θα επιλέξει κανείς. Ωστόσο ο ίδιος συσκοτίζει, με ασυνήθιστη επιμονή και τα δυο στοιχεία από τα οποία θα κριθεί προεκλογικά.

Για το πρώτο ξέρουμε μόνο ότι… δεν θα κυβερνήσει με τη Ντόρα. Ποτέ άλλος αρχηγός κόμματος δεν απέκλεισε εκ των προτέρων από ενδεχόμενη κυβέρνησή του μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Προφανώς ελπίζει ότι έτσι θα την τελειώσει. Ποιος θα ψηφίσει στη δύσκολη Α΄ Αθήνας κάποια που δεν θα μπορεί να διεκδικήσει χαρτοφυλάκιο;

Από εκεί και πέρα ο Μητσοτάκης ούτε μιλάει ούτε περιγράφει τα βασικά πρόσωπα του υπουργικού του συμβουλίου- αν καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Σα να φοβάται κάτι, τα κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό -ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης: προβάλλουν όσους προτείνουν να αντικαταστήσουν τους σημερινούς υπουργούς.

Όταν ερωτάται καταφεύγει σε γενικότητες μεταξύ των οποίων και το απίστευτο ότι θα είναι πρόσωπα… εκτός πολιτικής. Δηλαδή δεν θα έχουν καμία νομιμοποίηση.

Από αυτή την άποψη οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα έχουν και μεγάλη τύχη, ειδικά αν ισχύσει ότι θα έχει κυβέρνηση μόλις 17 υπουργών, όπως λέει. Δηλαδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού είναι από τώρα κομμένοι από τη διακυβέρνηση. Σεβασμό στη λαϊκή βούληση δεν το λες.

Ο επικεφαλής της ΝΔ παραπέμπει στο λεγόμενο «Μητρώο Στελεχών» στο οποίο όπως λέει, έχουν εγγραφεί … «άνθρωποι της κοινωνίας»; Δηλαδή; Κανείς δεν ξέρει. Ποια είναι η πολιτική διαδρομή και η ιδεολογία τους; Το Μητρώο είναι ένας σχεδόν μυστικός κατάλογος προσώπων που έχει δημιουργήσει ο ίδιος -με τα δικά του προσωπικά κριτήρια.

Ποιοι είναι αυτοί δεν ξέρουμε, ούτε από που κρατάει η σκούφια τους. Μιλάει μόνο για τα «βιογραφικά» τους. Και λοιπόν; Δεν υπάρχουν καθάρματα με καλά βιογραφικά; Οι χειρότερες αντιλαϊκές επιλογές γίνονται από κάποιους με καλά βιογραφικά. Αν είναι έτσι να κάνει την Ξαφά υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από ό,τι προκύπτει από το διαβόητο Μητρώο θα αντλήσει στελέχη- προφανώς με πρώτο κριτήριο την αφοσίωση στον ίδιο. Δηλαδή διαμορφώνει ένα ΙΧ κόμμα για να διαμορφώσει μια ΙΧ κυβέρνηση, και ένα ΙΧ κράτος. Και ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία;

Το πρόπλασμα αυτής της λογικής, βρίσκεται στον… Γ. Παπανδρέου- μα πόσο μοιάζουν -που έβαλε στην πρώτη κυβέρνησή του… οκτώ εξωκοινοβουλευτικούς -τους λεγόμενους «κηπουρούς». Αν ήταν κατάλληλοι προκύπτει από τη διαπίστωση ότι κανείς τους δεν βρίσκεται σήμερα στην πολιτική.

Στην περίπτωση της ΝΔ, αν πρόκειται να αναλάβουν τη χώρα η Σπυράκη και ο Κυρανάκης, είναι ένα θέμα- πολιτικής ποιότητας κυρίως. Αν πρόκειται να γίνει ο Άδωνις κεντρικός παράγων της εκτελεστικής εξουσίας είναι κίνδυνος για την ίδια την πολιτική. Αλλά εφόσον υπάρχει λαϊκή εξουσιοδότηση και τα σκυλιά δεμένα. Τα στελέχη με την «κουκούλα» -για να χρησιμοποιήσουμε μια δική του διατύπωση, από άλλη υπόθεση- πότε θα εμφανιστούν; Εντολή εν λευκώ επιδιώκει;

Ωστόσο, αν κερδίσει τις εκλογές και πάρουν χαρτοφυλάκια πρόσωπα εκτός Βουλής – για τα οποία κανείς δεν θα γνωρίζει τίποτε προεκλογικά, θα υπάρχει παραβίαση της ουσίας του κοινοβουλευτισμού. Ήδη την προεξοφλεί.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί παρατηρητές που σημειώνουν ότι υπάρχουν απορίες για το είδος της διακυβέρνησης που έχει κατά νου κάποιος που, όπως όλοι ξέρουν, κινείται αδίστακτα το παρασκήνιο. Με υπουργούς- υποτελείς, που θα καταργήσουν στη πράξη τη ΝΔ ως αναγνωρίσιμο κόμμα και θα του οφείλουν τα πάντα, δεν θα έχει κανέναν φραγμό. Επικίνδυνο στις Δημοκρατίες…

Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο της -επιδιωκόμενης με κάθε μέσο- διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι ακριβώς θα κάνει μια κυβέρνηση που θα έχει διαμορφώσει με προσωποπαγή κριτήρια ένας υπερφιλόδοξος γόνος -που προβάλλει ως πολιτικό προσόν τα… πτυχία του και ως κυβερνητικό επιχείρημα την …αξιοπιστία του, την οποία βαθμολογεί μόνος του;

Ο ίδιος λέει ότι έχει πρόγραμμα και μάλιστα «κοστολογημένο». Ποιο πρόγραμμα; Γιατί δεν το δείχνει σε κανέναν; Δεν υπάρχει πουθενά αποτυπωμένο ως συγκροτημένη κυβερνητική πρόταση. Και βέβαια δεν συνιστά αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Υπάρχουν μόνο διακηρύξεις προθέσεων, επενδύσεις στο φόβο με επίκληση της «τάξης», λαϊκίστικα σλόγκαν για «μειώσεις φόρων» και «καλοπληρωμένες δουλειές», διάφορες παλαιοκομματικές υποσχέσεις για μετατροπή της Ελλάδας σε παράδεισο χωρίς προβλήματα και περίεργες αναγγελίες για «μεταρρυθμίσεις». Ποιες μεταρρυθμίσεις; Γιατί δεν τις αναφέρει συγκεκριμένα; Τι είδους μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που αποφεύγει να παρουσιάσει;

Τελικά δεν υπάρχουν απλώς κενά και ερωτηματικά στην οργάνωση της τυφλής επέλασης Μητσοτάκη προς την εξουσία. Υπάρχουν μυστήρια και σκοτεινά σημεία. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι σχεδιάζει να πάρει την κυβέρνηση αποκλειστικά για τον εαυτό του. Αν το καταφέρει θα την ασκήσει αυταρχικά και ως κληρονομικό δικαίωμα, χωρίς να ξέρει εκ των προτέρων -ώστε να κρίνει πριν την κάλπη- το εκλογικό σώμα με ποιους σχεδιάζει να κυβερνήσει και πώς θα κυβερνήσει. Η απόκρυψη όμως αυτών των στοιχείων από τους πολίτες υποδηλώνει καθεστωτικές διαθέσεις.

Άρθρο στο anoixtoparathyro.gr

Σχολιάστε