My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τα δολωματα για τα μεταλλεια

Δυο δολώματα πέταξε η κυβέρνηση για να τσιμπίσουμε στο θέμα της εξόρυξης μεταλλευμάτων απ` το νομό μας. Το ένα αφορά το ενοίκιο της λατομικής γης που θα κληθεί να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο η εταιρία που θα πάρει το έργο. Στην περίπτωση των Κρουσίων, το ενοίκιο αυτό θα φτάνει στο …υπέρογκο ποσό του ενός εκατ. το χρόνο. Κι αυτό, τη στιγμή που τα διαπιστωμένα αποθέματα χρυσού, μόνο, αξίζουν 1,5 δις ευρώ, ενώ τα εκτιμούμενα 7 δις ευρώ.

Μ` άλλα λόγια, μπορεί αυτοί που θα πάρουν το “έργο” να εξορύξουν μεταλλεύματα αξίας 10 δις, και να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος σε διάστημα – ας πούμε – 10 ετών, που ενδεχομένως χρειαστούν για την εξόρυξη, το …αστρονομικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, το ένα τοις χιλίοις!

Το δεύτερο δόλωμα, ίδιας βαρύτητας με το πρώτο, είναι ότι θα υποχρεωθεί ο ανάδοχος να προσλάβει “αρκετούς εργαζόμενους απ` την τοπική κοινωνία”, όπως λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν λέει, όμως, ούτε πόσους (σε ποιό ποσοστό), ούτε με ποιό τρόπο θα ελέγχονται οι συνθήκες εργασίας, τα μεροκάματα κ.α.

Το υπέδαφος μιας χώρας είναι εθνικός πλούτος και πρέπει ν` αξιοποιείται. Προς όφελος, όμως, των πολιτών της και του περιβάλλοντος κι όχι για να θησαυρίζουν κάποιοι με το ξεπούλημά του.

Σχόλια
2 Σχόλια to “Τα δολωματα για τα μεταλλεια”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Κάποτε υπήρχαν εθνικοί ευεργέτες που σήμερα τους αντικατέστησαν οι εθνικοί μειοδότες και βεβαίως αυτοί είναι οι πολιτικοί των κομμάτων της εξουσίας με ονοματεπώνυμο. Αυτοί παρ’ όλη την καταστροφική τακτική τους για την χώρα, συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Αμετανόητοι, θρασύτατοι, χλευάζουν την νοημοσύνη των ανθρώπων, αδιαφορούν ξεπουλώντας την υστεροφημία τους, υποκρίνονται μέσα απο την ατιμωρησία τους, παίρνουν μέτρα εξόντωσης του βιοτικού επιπέδου και έρχονται σήμερα να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς με “καθεφτάκια” έναντι χρυσού, αγνοώντας επιπλέον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορεί οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι να μην το κάνουν, αλλά ένα είναι σίγουρο… πως η ιστορία θα τους κρεμάσει ανάποδα.

  2. Ο/Η Antixrysos λέει:

    Η εξορυξη των μικτων θειουχων μεταλλευματων συμπεριλαμβανομενου του χρυσου μαζι με τη μεταλλουργια ειναι μια απο τις πιο ρυπογονες δραστηριοτητες στον πλανητη! Κανενα οφελος δεν μπορει να αντισταθμισει τις καταστροφεςπου θα ειναι μονιμες στα εδαφη, τους υδροφορεις και στο ευρυτερο περιβαλλον (βιοποικιλοτητα, υγεια των κατοικων)! Αρα μιλαμε για ενα εγκλημα σε βαρος ολων των Κιλκισιωτων που θα μετατρεψει τη γη μας σε κρανιου τοπο. Κανενας κερατας δεν θα τολμησει να πατησει το ποδι του αν ο λαος της βορειου Ελλαδας ενημερωθει και τους κοψει τα ποδια. Δεν τρελλαθηκαν ολοι οι Θρακιωτες ουτε οι κατοικοι της Χαλκιδικης που αγωνιζονται τοσα χρονια !Ηδη εχουν παρει μια γευση απο τις μεταλλευτικες δραστηριοτητες της ΤVX. Οσο για τους δοσιλογους της κυβερνησης αυτους συντομα ο ελληνικος λαος θα τους ανταμειψει για το ξεπουλημα ολης της χωρας και για την εξαθλιωση που μας εχουν προκαλεσει. Να ειναι βεβαιοι γι αυτο!

Σχολιάστε