My Twitter Feed

16 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Σπουδαία έκθεση του ΑΕΙ μας -

Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τα αποτύπωματα

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Δεν υπάρχει καταστατικό  κόμματος που να μην περιέχει  θετικά και αρνητικά στοιχεία, σε μια οικονομικά ανομοιογενή  κοινωνία. Αλλά και να υπήρχε  κάποιο,  γενικά αποδεκτό  ως προς το πνεύμα του, οι πρώτοι που θα το παραβίαζαν, θα ήταν εκείνοι που προσδοκούν  από την πολιτική προσωπικά οφέλη.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο ονομαζόμενος κεντροαριστερός χώρος, και συγκεκριμένα αυτός  που εκφράζεται  από τον Σύριζα-ΠΣ και το Κινάλ-Πασόκ δεν έλαβε μέρος στις εκλογές. Και παρά τις κοινές προσπάθειες που λέγεται ότι έγιναν, και  από τις δύο πλευρές, δεν κατέβηκαν ούτε μαζί, αλλά ούτε και ξεχωριστά τα ως άνω δύο  κόμματα.

Για το «γιατί» της υπόθεσης ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά και διαφορετικά πράγματα,  σχετικά με την έλλειψη  ενδιαφέροντος, αλλά την μη θέληση κομματικών παραγόντων και από τους δύο χώρους, για τη δημιουργία στελεχών, μέσω των δημοτικών εκλογών, που σε μελλοντικές εκλογές πιθανά να τα «έβρισκαν» μπροστά τους.  Όπως και να έχει το ζήτημα, είτε οι παραπάνω λόγοι είναι αληθινοί είτε όχι, η μη κάθοδος στις δημοτικές εκλογές από το Πασοκ-Κιναλ και τον Σύριζα-ΠΣ αποτελεί από μόνη της πολιτική ήττα για την Κεντροαριστερά συνολικά! Κι είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μεταπολιτευτικά!

Κάποιοι μάλιστα λένε: «πάλι καλά που υπήρξαν συνδυασμοί που κατήλθαν στις  δημοτικές εκλογές!  Αλλιώς δεν θα υπήρχε διοίκηση στο Δήμο»!

Είναι αλήθεια ότι η κομματική πειθαρχία  στον προοδευτικό χώρο είναι αρκετά χαλαρή, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές και συχνές  διασπάσεις του. Η αποχή  του Πασοκ-Κινάλ και του Σύριζα-ΠΣ  στον δήμο μας, εκτός από πολιτική ήττα, φανερώνει επιπλέον αδιαφορία  για τα τοπικά θέματα. Και περισσότερο για το Πασοκ-Κινάλ, που από τη μεταπολίτευση και μετά,  έχει να επιδείξει μια θετική πορεία στα αυτοδιοικητικά ζητήματα του τόπου μας. Αντίθετα ο Σύριζα, δεν έδειξε αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον  γενικά, ούτε καν στα χρόνια που ήταν κυβέρνηση!

Η πολιτική, αν είναι καλή ή κακή, αξιολογείται από τα έργα της. Το πιο κατάλληλο ον να μιλήσει για δουλειά, είναι το μυρμήγκι. Διδάσκει αποκλειστικά με τη συμπεριφορά του. Τα χιλιοειπωμένα λόγια των πολιτικών τα έχει βαρεθεί ο κόσμος.

 Πολλά από τα βασικά ζητήματα του νομού, παραμένουν χρονίζοντα στην πολιτική ατζέντα: το Νοσοκομείο, το Δικαστικό Μέγαρο, ο Δρόμος Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, ο δρόμος Πολυκάστρου – Θεσσαλονίκης,  φράγματα, αποταμιευτήρες κ.ά.  δεν λένε να ολοκληρωθούν ακόμη, και μόνον ο θεός ξέρει το «αν» και το «πότε»! Καλά τα  δελτία Τύπου, καλή και η ιδεολογική θεωρία, αλλά όλα αυτά είναι αλλουνού παπά δουλειά. Ο λαός δεν προσδοκά από τον πολιτικό ιδεολογικά μαθήματα, αλλά λύση στα προβλήματά του.

 Καλός πολιτικός είναι ο αποτελεσματικός για την κοινωνία. Αυτός που όταν φεύγει από την πολιτική, εκτός από τον παχυλό μισθό και  τα πολλά οφέλη που έχει αποκομίσει, έχει αφήσει και συγκεκριμένο έργο πίσω του. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό πρέπει ο καθένας να  ασχοληθεί με αυτό που ξέρει. Οι μόνοι που υποτίθεται ότι τα ξέρουν όλα είναι οι υπουργοί! Κι αν αποτύχουν, αλλάζουν υπουργείο!

 Κόμμα στο οποίο υπάρχουν κάποια στελέχη που δεν αποδέχονται τον εκλεγμένο του πρόεδρο, από δημοκρατικές διαδικασίες, έχουν κάθε δικαίωμα να αποχωρήσουν, αν δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί. Το να μην σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας, αυτό μόνο δημοκρατικό δεν θεωρείται . Η περίπτωση του Σύριζα μοιάζει  ολίγον από «μπάμπουσκα», με κόμμα μέσα στο κόμμα!

 Αν υπάρχει έστω και μία αξιολογική ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσει ένας οποιοσδήποτε βουλευτής, μετά το πέρας της θητείας του, είναι η εξής: «Πόσο συνέβαλε στην άνοδο του ΑΕΠ» και ποια είναι τα  αποτύπωμα που έχει αφήσει στον τόπο του;

*Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Σχολιάστε