My Twitter Feed

30 Νοεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τη πρώτη νίκη του σημείωσε ο ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

7ήμερη αποχή των δικηγόρων -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα -

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023

Κάλεσμα σε επόμενους μειοδότες -

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2023

Αποχώρησε και η Αγαθοπούλου -

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023

ΚΚΕ: Σύσκεψη για τη Παλαιστίνη -

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023

Τα αποτελέσματα του EcoTASK

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού  σχεδίου «EcoTASK: Ανταλλαγή μεθόδων και στρατηγικών για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης», παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig, την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

hmerida1Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, με τη συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα,  ο δήμος Κιλκίς οχι μόνο δικτυώθηκε με εκπαιιδευτικούς φορείς της Ε.Ε., αλλά παράλληλα απέκτησε τεχνογνωσία σχετικά με την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης μέσω παραδειγμάτων από άλλες χώρες, και υιοθέτησε χρήσιμες μεθόδους και πρακτικές σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ως εκπρόσωπος του Δήμου Κιλκίς ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αν. Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ κ. Δ. Τσαντάκης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε το πρόγραμμα καινοτόμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, αναφέρθηκε τόσο στη βούληση όσο και στις δράσεις που ανέλαβε η δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2011 για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης κα ιτην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δεντροφυτεύσεις που έχουν γίνει, στις οικολογικές δράσεις και στα περιβαλλοντικά προγράμματα σε συνεργασία με τα σχολεία, στην αύξηση των επιφανειών πρασίνου, στη χρησιμοποίηση οικολογικών υλικών σε κατασκευές, στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια με την αξιοποίηση Α.Π.Ε., στην εκτέλεση αποχετευτικών δικτύων σε πολλούς οικισμούς με βιολογικούς καθαρισμούς και στις αποκαταστάσεις χωρών ταφής απορριμμάτων και χώρων διάθεσης απορριμμάτων.

florentia2Χαιρετισμό απηύθηνε και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΚ Επιμορφωτική Κιλκίς και  υποστηρικτής  των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του σχεδίου κ. Π. Κοσμίδης, ο οποίος τόνισε ότι με τη συμμετοχή του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα διαπιστώθηκε η διάθεσή του σε ό,τι αφορά την ευασισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα.

Ακολούθως, η Προϊσταμένη Αυτοτελούς Γραφείου Προγραμματισμού Δ.Κιλκίς και υπεύθυνη για την επικοινωνία του σχεδίου κα Ελευθερία Σπανού, παρουσίασε το πρόγραμμα, καθώς και τις δράσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιό του (π.χ. διοργάνωση δύο εθνικών διαγωνισμών κτλ.).

Από την πλευρά της η  πολιτικός μηχανικός και Προϊσταμένη Τμήματος Υδραυλικών Έργων & Συντήρησης Κατασκευών Δ.Κιλκίς κα Κ. Στράντζαλη αναφέρθηκε στο έργο της ανάπλασης του ΧΥΤΑ, για την ολοκλήρωση του οποίου, όπως προσέθεσε απομένουν οι εργασίες πρασίνου. Ειδικότερα, πρόκειται για μια έκταση ταφής απορρμμάτων 50 στρεμμάτων η οποία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μετατράπηκε σε χώρο προασίνου και περιπάτου για τους δημότες. Σημειώνεται ότι το έργο προυπολογισμού  5.000.000 ευρώ, υλοποίηθηκε με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Τέλος, η γεωπόνος και Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τοπικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Δ.Κιλκίς  κα Ελισάβετ Αγτζίδου μίλησε για την περιβαλλοντική σημασία των φυτεμένων δωμάτων και την επίδρασή τους στον αστικό ιστό.

Εκπαιδευτική συνάντηση στην Ιταλία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης- GRUNDTVIGLEARNINGPARTHNERSHIPSστο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κιλκίς, υλοποιήθηκε η 4η εκπαιδευτική συνάντηση στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

florentia1Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του Δήμου Κιλκίς, τα στελέχη του κος Κων/νος Γιαννόπουλος  (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς), κα Όλγα Καραμπίδου (δημοτική υπάλληλος), κα Κυριακή Στράντζαλη (δημοτική υπάλληλος ) και κα Δέσποινα Τσισμαλίδου (δημοτική υπάλληλος). Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων από τις χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία και Λιθουανία. Το επιμέρους θέμα του Σχεδίου ήταν η «Ανταλλαγή Προσεγγίσεων και Στρατηγικών για την Βελτίωση της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης».

Τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων καλωσόρισε θερμά η Πρόεδρος του PixelAssociation  (φορέας φιλοξενίας) κα. ElisabettaDelleDonne και εξήγησε τις δραστηριότητες και στόχους του φορέα αναφορικά με την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση.  Την πρώτη ημέρα κάθε φορέας παρουσίασε με τη σειρά του τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με θέμα «Επιστήμη και Περιβάλλον» όπου υλοποίησε στη χώρα του. Σημειώνεται πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υλοποίηση του διαγωνισμού ήταν κοινή για όλους τους εταίρους. Αφότου παρουσιάστηκε ο (εθνικός) νικητής από κάθε χώρα επιλέχθηκε από τους εταίρους ο Διεθνής νικητής. Από την Ελλάδα νικητής του εθνικού διαγωνισμού ήταν ο Σύλλογος του Αγίου Βλασίου Νέου Αγιονερίου με το έργο «Κρεμαστός Κήπος». Νικητής του Διακρατικού διαγωνισμού ήταν ο διαγωνιζόμενος από την Τουρκία με τη δημιουργία μιας συσκευής ενεργοποίησης μέσω ηλιακού φωτός του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντλία. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες αξιόλογες καινοτόμες προσπάθειες που έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα και πραγματοποιούνται από δημόσιους ή ανεξάρτητους φορείς σε κάθε χώρα. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε βάθος τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργαστήρια που υλοποιούνται από κάθε φορέα καθώς και την αειφόρα εκμετάλλευση του προγράμματος από τον καθένα. Μέσω της συζήτησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για χρήσιμες περιβαλλοντικές μεθόδους και ιδέες. Επιπλέον αναλύθηκαν τα έως τώρα πεπραγμένα μέσω του σχεδίου και καθορίστηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες, οι καταληκτικές ημερομηνίες που θα τηρηθούν καθώς και ο προγραμματισμός της επόμενης συνάντησης η οποία θα είναι και η τελική. Η τελική συνάντηση του σχεδίου θα γίνει στην Βουλγαρία περί τα τέλη Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πολιτιστικές δραστηριότητες και επισκέψεις απ’ όπου είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες για την χώρα φιλοξενίας. Η τοπική κοινωνία, η κουλτούρα, η ιστορία,  οι  ομορφιές της περιοχής αλλά και οι τοπικές σπεσιαλιτέ κέρδισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Δελτία τύπου από Δήμο Κιλκίς

Σχολιάστε