My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

«Σύνδρομο ΕΟΠΥΥ» χτυπά το ΕΣΥ

Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ έχει επιπτώσεις και στα νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανακοίνωσαν πρώτοι κινητοποιήσεις, με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 του μήνα και επίσχεση εργασίας από τις 17. Τη σκυτάλη πήραν χθες οι προμηθευτές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, οι οποίοι σταματούν τις παραδόσεις προς τα νοσοκομεία.

Η απόφασή τους αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες του ΕΣΥ, όπου οι ελλείψεις υλικού είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος προμηθευτών ιατρικών ειδών κάλεσε τα μέλη του σε γενική συνέλευση την προσεχή Τρίτη. Μοναδικό θέμα της συνέλευσης θα είναι η διακοπή παραδόσεων υλικού με πίστωση.

Πρόκειται για γάζες, απλούς καθετήρες, μάσκες και γάντια, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ο ΠΑΣΥΠΙΕ είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος προμηθευτών του ΕΣΥ, οι οποίοι διακινούν αναλώσιμο υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό. Τα προϊόντα είναι πολύ χαμηλού κόστους, με μικρά περιθώρια κέρδους και οι προμηθευτές εκτιμούν ότι δεν μπορούν να πιστώσουν άλλο τα δημόσια νοσοκομεία.

Το ΕΣΥ έχει «στεγνώσει» από ρευστό, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός έχει συσσωρευμένες οφειλές 1,5 δισ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, τα οποία ?με τη σειρά τους? δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους. Την εξόφληση των οφειλών έχει ζητήσει με επιστολή του στον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας. Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προκαλούν ελλείψεις, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

Ο κ. Βαρνάβας έκανε χθες λόγο για οριακές καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας ότι οι εφημερίες δεν είναι σωστά στελεχωμένες, ενώ οι γιατροί έχουν εξαθλιωθεί. Οι απώλειες στις αποδοχές τους ?είπε? ανέρχονται στο 40%, ενώ επίκειται περαιτέρω μείωση 18% με τις περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν ούτε ένα ευρώ από τον μισθό τους, τονίζοντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα. Επεσήμανε τους κινδύνους, λέγοντας ότι το ελλιπές κονδύλιο εφημεριών οδηγεί τους διοικητές σε δραματικές μειώσεις στα προγράμματα εφημέρευσης.

Οι γιατροί εμμένουν στη θέση τους για ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και ζητούν επιπλέον κονδύλι 100 εκ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η εφημέρευση των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου.

Ethnos.gr 

Σχολιάστε