My Twitter Feed

8 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύμβολα και Συμβολισμοί

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Ενόψει της μάχης των Θερμοπυλών, μεταξύ των Σπαρτιατών, που είχαν παρουσιαστεί, για να επιλεγούν ποιοι θα πολεμήσουν, πήγε κι ένας κουτσός. Όταν τον ρώτησαν «γιατί ήρθες, αφού έχεις κινητικά προβλήματα», εκείνος απάντησε: «Στον πόλεμο πάνε όσοι μένουν για να πολεμήσουν κι όχι όσοι το βάζουν στα πόδια». Αυτό το 480 π.Χ., τότε που η λέξη πατρίδα ήταν η τιμιότερη απασών των αξιών!

Ενόψει του πολέμου με τους Ιταλούς, το 1940 , είχε παρουσιαστεί στο Σιδηρόκαστρο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής , για να στρατολογηθεί, αλλά κρίθηκε ανίκανος πολέμου, λόγω βαρηκοΐας! Για να κουβαλά εφόδια στα μετόπισθεν, ούτε λόγος. Ούτε όμως στη Γερμανική Κατοχή εντάχθηκε στην Αντίσταση, αλλά ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Παρόλα αυτά, στις εκλογές του Μάρτη, ως υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα, το 1946, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής των Σερρών!

Στις μέρες μας, ένας άλλος Καραμανλής, παρότι υπεύθυνος, ως αρμόδιος υπουργός, για το έγκλημα των Τεμπών, με 57 θύματα, τα πιο πολλά νέα παιδιά, στις βουλευτικές εκλογές, που έγιναν μετά, εκλέχτηκε πανηγυρικά, αποδεικνύοντας πως ο λαός αυτής της χώρας μας, δεν επηρεάζεται από τίποτα, που τον αφορά!

Οι ήρωες του 1821, αυτοί που ελευθέρωσαν την πατρίδα από τον τουρκικό ζυγό, κυνηγήθηκαν, εκδιώχθηκαν, φυλακίσθηκαν. Αντίθετα, οι «φιλήκοοι» των ξένων και οι κοτζαμπάσηδες, αυτοί που αρνιόνταν να πληρώνουν φόρο, ανέλαβαν την διακυβέρνησή της, μετά από την απελευθέρωσή της!

Το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε και στην Κατοχή. Οι Αντιστασιακοί, κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, ενώ οι συνεργάτες των Ναζί επιβραβεύτηκαν, παρασημοφορήθηκαν και στελέχωσαν το μετεμφυλιακό κράτος!

Το «γιατί», σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, διώκονται όσοι τον αγαπούν και βολεύονται όσοι κερδοσκοπούν σε βάρος του, είναι μυστηρίου άξιον. Η Μπουμπουλίνα όπως κι άλλοι πούλησαν την περιουσία τους για να σώσουν την πατρίδα, ενώ κάποιοι άλλοι ξεπούλησαν την πατρίδα για να κάνουν περιουσία. Το να παριστάνει κανείς τον πατριώτη αλλά όλη του η περιουσία να έχει αποκτηθεί από την «πολιτική», πάει πολύ!

Αλλά και μεταξύ των πολιτικών ανδρών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και πρώην πρωθυπουργών, υπάρχουν παραδείγματα, που δείχνουν, ότι οι ηθικοί πεθαίνουν στην ψάθα: Ο Ζηνόβιος Βάλβης, που έκανε δύο θητείες πρωθυπουργός, πέθανε πάμφτωχος και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Το ίδιο φτωχός έφυγε από τη ζωή και ο επί έξι φορές πρωθυπουργός, Επαμεινώντας Δεληγιώργης. Κατά πολύ φτωχότερος, από ότι μπήκε στην πολιτική, βγήκε και ο επτά φορές πρωθυπουργός της χώρας, Χαρίλαος Τρικούπης, που στα τελευταία του, έμενε στο νοίκι, όπως και ο Πλαστήρας!

Στις μέρες μας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι βγάζουν τόσα χρήματα από την πολιτική, που μπορούν να αποκτούν όσα σπίτια επιθυμούν κι από «παπα- αριστερούληδες» ή «καρα-δεξιούληδες » να γίνουν «παπα-σπιτούληδες».

Ζούμε σε καιρούς δίχως θετικούς συμβολισμούς. Παλιά η αποστασία δεν ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, στην πολιτική ζωή του τόπου. Στην εποχή μας, το να «πηδάς» από κόμμα σε κόμμα, για να βολεύεσαι, έχει γίνει της μόδας.

Οι Θερμοπύλες έμειναν στην Ιστορία, σαν σύμβολο, που υψώνεται πάνω και από τον Λεωνίδα. Στα χρόνια μας, το επίθετο «νέα» κολλάει παντού, είτε μιλάμε για «νέα» δεξιά, είτε για «νέα» αριστερά, είτε για «νέα» δημοκρατία ή «νέα» Καληδονία. Χάθηκε η ουσία. Νίκησαν τα επίθετα τα ουσιαστικά στον μεταξύ τους αγώνα. Χάθηκαν τα σύμβολα και οι συμβολισμοί. Σήμερα μπορεί να εκλέγεσαι βουλευτής με τις ψήφους του ενός κόμματος και μετά από μερικούς μήνες να εκπροσωπείς ένα άλλο κόμμα, μεταφέροντας σ’ αυτό την έδρα σου, αποδεικνύοντας ότι το άτομο είναι πιο πάνω από την κοινωνία!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε