My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύγκρουση θηρίων ερήμην…

…των πρωταγωνιστών!

Του Τάσου Παππά.


Ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες η «συμμορία των 12 άπληστων» να ανατρέψει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το εγχείρημα πνέει τα λοίσθια πριν συμπληρωθούν 24 ώρες. Επρόκειτο για ένα πραξικόπημα που κατεστάλη (;) πριν προλάβει να αποκτήσει ερείσματα και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Μιλάμε για βαριά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τεράστια οικονομική επιφάνεια, μεγάλα ακροατήρια, πλούσια ιστορία και πολλούς τίτλους. Ωστόσο, βρήκαν απέναντί τους τις ποδοσφαιρικές αρχές οι οποίες απείλησαν με εξοντωτικές ποινές, αρκετές κυβερνήσεις, αλλά και τους οργανωμένους οπαδούς. Επιχείρησαν οι «12» με ένα σαρωτικό χτύπημα να αιφνιδιάσουν το σύστημα (κάθε άλλο παρά αγγελικό βεβαίως βεβαίως, αφού οι πομπές των επικεφαλής του είναι αμέτρητες), αλλά αιφνιδιάστηκαν αυτοί. Οι δηλώσεις αποχώρησης είναι η απόδειξη:

Αρσεναλ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

Λίβερπουλ«Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League έχει πλέον διακοπεί».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στη European Super League».

Τότεναμ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για τη European Super League».

Προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

  • Τέτοιο έλλειμμα σοβαρότητας από τις διοικήσεις των ομάδων δικαιολογείται; Παράγοντες που είναι χρόνια στο προσκήνιο και έχουν δράσει πολλές φορές στο παρασκήνιο, είναι έμπειροι στη διαχείριση κρίσεων και στις διαπραγματεύσεις, δεν μπόρεσαν να σταθμίσουν σωστά την κατάσταση; Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν είχαν βολιδοσκοπήσει τις κυβερνήσεις των χωρών τους, αφού ήταν βέβαιο ότι θα πήγαιναν σε σύγκρουση με το ιερατείο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

Γιατί δεν είχαν συζητήσει το ζήτημα με τους οργανωμένους οπαδούς για να πιάσουν κλίμα; Θεώρησαν ότι αυτοί είναι τα αφεντικά και ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να δίνουν λογαριασμό για τις επιλογές τους σε άλλους; Μόνον που αυτοί οι άλλοι, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, είτε πρόκειται για την UEFA, είτε πρόκειται για τις τοπικές αρχές, είτε πρόκειται για τους συνδέσμους φιλάθλων, δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, συγκροτούν ένα πανίσχυρο μέτωπο. Και το έκαναν.

  • Μήπως ήταν μια κίνηση αντιπερισπασμού, δηλαδή ένας ωμός εκβιασμός, για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από την UEFA; Ξέροντας με ποιους έχουμε να κάνουμε και στο επίπεδο των συλλόγων και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών αρχών, δεν πρέπει να το αποκλείσουμε γιατί τα λεφτά είναι πολλά, τα συμφέροντα πανίσχυρα και οι συμβιβασμοί ο κανόνας.
  • Οι τίτλοι τέλους που βλέπουμε να πέφτουν στις οθόνες μας είναι οριστικοί ή θα ξαναδούμε το έργο σύντομα; Είναι γνωστό ότι το θέμα απασχολεί τους πλούσιους συλλόγους της Ευρώπης εδώ και καιρό. Εχουν γίνει ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ESL υποστηρίζει πως η απόφαση των αγγλικών ομάδων πάρθηκε κάτω από «πίεση» και σαν να μη συνέβη τίποτα ενημέρωσε πως το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Μάλλον με σάλπισμα αναδίπλωσης μοιάζει, αλλά θα δούμε.

Υπάρχει όμως και ένα εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη υπόθεση. Από την εικόνα απουσιάζουν οι αθλητές, δηλαδή αυτοί που γεμίζουν τα γήπεδα, γεμίζουν τα ταμεία των συλλόγων, γεμίζουν τις τσέπες των παραγόντων, των μάνατζερ και των λοιπών παρατρεχάμενων, μερικοί γεμίζουν και τις δικές τους τσέπες με τα παχυλά συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Ιδιοκτήτες και UEFA λένε ότι αγωνίζονται για το καλό του αθλήματος (το πώς το εννοούν μπορούμε να το φανταστούμε), ερήμην όμως αυτών που το υπηρετούν στα γήπεδα. Τα αφεντικά άπληστα, οι γραφειοκράτες αδίστακτοι, οι πρωταγωνιστές άλαλοι.

Ανάγωγα

Πρώτη στην πρώτη δημοσκόπηση η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία. Δεύτερος ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατίας. Πρώτοι στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι για τις εκλογές, δεύτεροι οι Χριστιανοδημοκράτες. Πού είναι οι σοσιαλδημοκράτες, θα αναρωτιέστε. Παντού τρίτοι και καταϊδρωμένοι. Τα… καλά της συμμετοχής τους στον Μεγάλο Συνασπισμό!

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε