My Twitter Feed

23 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δωρεάν τεστ στο Δήμο Κιλκίς -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Γιορτάζει την απελευθέρωση -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Μεγαλώνει η ανησυχία -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Απάντηση Θωμαΐδη σε μειοψηφία -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Προσφορά τεστ από το Δήμο Παιονίας -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ποιους αφορούν οι μειώσεις τελών -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Επίσκεψη Λοβέρδου σε Ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

“Καλπασμός” με 46 νέα κρούσματα -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Σωστοί και λάθος τρόποι γι` ανεύρεση εργασίας

Οι πιο λανθασμένοι τρόποι για να ψάξει κάποιος να βρει δουλειά είναι και οι πιο διαδεδομένοι. Τι εννοούμε; Επειδή το πιο απλό πράγμα είναι να μπεις σ’ ένα site online αγγελιών, να δεις πού υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και να στείλεις με ένα e-mail το βιογραφικό σου, αυτήν την διαδικασία την ακολουθούμε όλοι. Πολλοί από εμάς, δεν ακολουθούμε και καμμία άλλη, μάλιστα. Ωστόσο, ένα απρόσωπο μήνυμα που παραλαμβάνει ένα μηχάνημα κάπου στην άλλη άκρη μιας πόλης, δεν είναι καθόλου ασφαλής δρόμος προς την εξασφάλιση ενός interview για να καταφέρετε να πείσετε έναν πιθανό εργοδότη ότι εσείς κάνετε για τη δουλειά.

Τρεις διαδεδομένοι, αλλά λάθος τρόποι

 1. Απαντώντας αγγελίες στο Internet

Προσοχή. Κανείς δεν σας λέει να αγνοήσετε το Internet. Αυτό που λέμε είναι να μην βασίζεστε μόνο σε αυτό. Η ανεύρεση εργασίας αποκλειστικά μέσω Internet λειτουργεί καλύτερα, βέβαια, για όσους κάνουν κάποια σχετική δουλειά (ΙΤ, web developers, web designers κλπ), αλλά για τις περισσότερες ειδικότητες δεν είναι και τόσο αποδοτική. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί το Internet λειτουργεί με λέξεις-κλειδιά. Κι αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε καλά, δύσκολα θα ορίζεται από μια λέξη-κλειδί. Όταν ένας εργοδότης ανεβάζει μια αγγελία, οφείλει να προσδιορίσει τη θέση που χρειάζεται. Γράφει: Νοσοκόμος, οδηγός, πωλήτρια, γραμματέας. Επίσης, στο Internet θα βρείτε μόνο τις θέσεις που ο εργοδότης νομίζει ότι χρειάζεται. Μήπως χρειάζεται και κάτι άλλο που μπορείτε να το καλύψετε εσείς, αλλά δεν μπορεί να το περιγράψει σωστά; Απαντώντας online στην αγγελία του μάλλον δεν θα το μάθετε ποτέ

2. Στέλνοντας βιογραφικά σε τυχαίους εργοδότες

Μπορείτε να στείλετε ένα τόσο εντυπωσιακό βιογραφικό που να αφήνει άναυδο τον οποιονδήποτε επιχειρηματία; Ακόμη κι έτσι να είναι, είστε σίγουρος ότι θα το στείλετε ακριβώς την στιγμή που θα μπορεί όντως να σας προσλάβει και δεν θα πάει χαμένο; Αν απαντήσατε «ναι» με τεράστια αυτοπεποίθηση και στην δεύτερη ερώτησή μας, περιμένετε λίγο ακόμη. Απαντήστε και σε αυτό: Πώς όμως γνωρίζετε ότι αυτός που θα το παραλάβει –πιθανότατα μια βαριεστημένη γραμματέας που ξέρει ότι στην εταιρεία της δεν έχει μπει κάποια αγγελία και άρα δεν δέχονται βιογραφικά-, δεν θα το πετάξει στον κάδο ανακύκλωσης με το που το δει; Δυστυχώς, η ξεκούραστη αυτή μέθοδος δεν αποδίδει. Γιατί είναι απρόσωπη και στηρίζεται κατά πολύ σε αστάθμιστούς παράγοντες. Προσθέστε και πως τώρα με την κρίση και την ανεργία ο κάθε εργοδότης λαμβάνει δεκάδες βιογραφικά καθημερινά και θα καταλάβετε ότι το πιο πιθανό τελικά είναι να τον εκνευρίσετε παρά να τον εντυπωσιάσετε.

3. Δίνοντας το CV σας σε κάποια εταιρεία head hunting

Συνήθως σ’ αυτές τις εταιρείες απευθύνονται επιχειρήσεις που χρειάζονται υψηλόβαθμα στελέχη, άρα οι δουλειές που έχουν να προσφέρουν είναι για ειδικά προσόντα και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Αν δεν έχετε τα προσόντα αυτά, απλά θα το αποθηκεύσουν σε κάποιο φάκελο και κανείς δεν θα ξανασχοληθεί μαζί του ποτέ από τη μέρα που το δώσατε με τόσες ελπίδες.

Τρεις αποδοτικοί αλλά «δύσκολοι» τρόποι

 1. Κάνοντας μια επιτόπια επίσκεψη στην επιχείρηση που ξέρετε ότι προσλαμβάνει

Ειδικά αν πρόκειται για κάποια μικρή επιχείρηση, όπου ο ίδιος ο ιδιοκτήτης “τρέχει” τα πάντα και θα βρίσκεται εκεί την ώρα που θα την επισκεφθείτε, το ποσοστό επιτυχίας σας μεγαλώνει. Δεν είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να βρείτε δουλειά, γιατί είναι πολύ πιθανόν να έχει ήδη γεμίσει τη θέση και να μην έχει δυνατότητα και για άλλη πρόσληψη. Σε συνδυασμό, όμως, με άλλους τρόπους, βοηθάει και είναι σίγουρα αποδοτικότερος από το να στείλετε ένα απρόσωπο e-mail. Αν κάνετε καλή εντύπωση, ο εργοδότης θα σάς έχει στο νου του. Ακόμη και να μην μπορεί να σάς προσλάβει άμεσα, θα είστε ο πρώτος που θα σκεφθεί στο μέλλον.

2. Να ρωτήσετε όλους τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας αν εκεί όπου εργάζονται υπάρχει κάποια κενή θέση

Στην ανεργία δεν υπάρχει ντροπή. Ούτε γίνεστε ενοχλητικός. Δεν λέμε να τους ζαλίζετε όλη μέρα στα τηλέφωνα. Λέμε να κάνετε μια απλή διερευνητική ερώτηση και αν η απάντηση είναι «ναι», να προχωρήσετε στο πρώτο βήμα αυτής της λίστας. Όταν εμφανισθείτε στον πιθανό σας εργοδότη, πείτε «Έμαθα από τον τάδε ότι υπάρχει κενή θέση και είπα να δοκιμάσω». Είναι ειλικρινές. Αν του κάνετε, θα ρωτήσει στην συνέχεια τον κοινό σας γνωστό τι άτομο είστε. Αν κι εκείνος πει καλά λόγια, τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στην πρόσληψη.

3. Να μελετήσετε καλά την επιχείρηση που προσεγγίζετε και να συνοδεύσετε το βιογραφικό σας με ένα σωστό cover letter

Οποιονδήποτε από τους δύο παραπάνω τρόπους κι αν επιλέξετε, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα δείτε κατ’ ευθείαν τον πιθανό εργοδότη σας, αλλά απλά ένα πρόσωπο που θα παραλάβει το βιογραφικό σας. Όσο θερμό χαμόγελο κι αν φορέσετε, όσο ευγενικά κι αν μιλήσετε, όσο καλοντυμμένος κι αν είστε, αυτό θα είναι απλά μια πρώτη καλή εντύπωση. Χρειάζεστε άλλη μια πριν το βιογραφικό σας φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει. Ένα cover letter, μια συνοδευτική επιστολή, δηλαδή, που να λέει γιατί θέλετε αυτήν την δουλειά και τι μπορείτε να προσφέρετε στην επιχείρηση (και που σημαίνει ότι θα ξέρετε επακριβώς τι κάνει αυτή η επιχείρηση και αν ταιριάζετε ή όχι), θα σας βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό.

Από newsbomb.gr

Σχολιάστε