My Twitter Feed

24 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με 56 καθηγητές λιγότερους -

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ξεκίνησε το έργο της υδροδότησης -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Εγκρίθηκαν τα ολιγομελή στο νομό -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ερώτηση για το ατύχημα σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Τιμωρητική στάση για παιδιά ΑμεΑ -

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

SOS για τη μεταδοτικότητα σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Η επίσκεψη Ανδρουλάκη στο νομό -

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ξεπεράσαμε τα 50 κρούσματα -

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Σχετικά με το βιβλίο μου…

…«ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1940».

Του Θανάση Βαφειάδη.


Το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1940 είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του προπολεμικού Κιλκίς, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην έρευνα των παλαιών εφημερίδων που περιέχονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η συστηματική πολύχρονη έρευνα σε περισσότερες από 300.000 ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων και περιοδικών, η αναζήτηση πληροφοριών σε διάφορα κρατικά αρχεία και ιδιωτικές συλλογές και η ιστορική τεκμηρίωση που στηρίχτηκε σε ογκωδέστατη βιβλιογραφία, απέδωσε ένα εντυπωσιακό υλικό, το οποίο μπορεί πλέον να φωτίσει επαρκώς τις άγνωστες ή τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας της πόλης του Κιλκίς. Μιας πόλης που «έζησε τα πάντα: τη φωτιά τριών πολέμων, τα αλλεπάλληλα διαδοχικά κύματα της προσφυγιάς, την πλημμυρίδα και την άμπωτη της δημοκρατίας. Και έγινε σύμβολο υπέρλαμπρο, αλλά με τη διάρκεια διάττοντος αστέρος, του έθνους, των προσφυγικών ομάδων, των πολιτικών σχηματισμών: Λίκνο της ελευθερίας στον Β΄Βαλκανικό πόλεμο, «Νέα Στρώμνιτσα» την εποχή της πρώτης προσφυγικής εγκατάστασης, «Ακρόπολις του βενιζελισμού» στα χρόνια της παντοδυναμίας των Φιλελευθέρων, μήτρα που γέννησε την ενότητα της αριστεράς, αφού εδώ για πρώτη φορά πανελλαδικά επισημοποιήθηκε η κοινή δράση του «Λαϊκού Μετώπου».

Το «ΧΡΟΝΙΚΟ», που τυπώθηκε σε δύο τόμους 1.200 συνολικά σελίδων, ξεκινά με τη μεγάλη μάχη του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913) και στη συνέχεια περιγράφει τα σημαντικά αλλά και τα ήσσονος σημασίας συμβάντα κάθε χρονιάς, γραμμένα σε αυτοτελείς ιστορίες. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Κιλκίς και συνδέονται ή αποτελούν απόρροια των γενικότερων πολιτικών καταστάσεων εξετάζονται και με την πανελλαδική τους διάσταση και έτσι το «Χρονικό» αποτελεί ταυτόχρονα πηγή πληροφοριών για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση με σπάνιες φωτογραφίες, ταχυδρομικά δελτάρια και γελοιογραφίες από τον Τύπο της εποχής. Οι χάρτες, μεταξύ των οποίων και πρωτότυποι που ο σχεδιάσει ο συγγραφέας που είναι τοπογράφος μηχανικός – πολεοδόμος, συμπληρώνουν την εικονογράφηση.

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της πόλης, πρόσφυγες της Στρώμνιτσας, της Θράκης, του Πόντου και του Καυκάσου, που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια καινούργια πόλη πάνω στους σωρούς των ερειπίων που άφησε ο πόλεμος. Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν με αξιοθαύμαστο πραγματικά τρόπο να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης, όπως σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου: «Μήπως δεν ήταν ένα πραγματικό θαύμα ότι κατάφεραν οι πρώτοι κάτοικοι του Κιλκίς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ένδεια και την πείνα, καλλιεργώντας τα χωράφια χωρίς συνεχείς επιδοτήσεις αλλά με δυο καχεκτικά βόδια ή ένα ψωραλέο άλογο που τους χορήγησε ο εποικισμός; Μήπως δεν ήταν και δεν παραμένει ένα άλυτο μυστήριο το πώς κατάφερναν να συντηρούν τις οικογένειες τους δουλεύοντας μόνο το μισό χρόνο, με γλίσχρα ημερομίσθια, μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα των καπνομάγαζων και ζώντας τον άλλο μισό με το φάσμα της ανεργίας; Μήπως δεν είναι άξιο θαυμασμού ότι όχι μόνο εξασφάλιζαν τον άρτον τον επιούσιον αλλά δημιουργούσαν και οικονομικό απόθεμα, στεγάζοντας το εμπορικό τους δαιμόνιο στις ξύλινες παράγκες της αγοράς που κατέρρεαν στο πρώτο δυνατό φύσημα του ανέμου και παρασύρονταν στην πρώτη ξαφνική νεροποντή;»

Η εικόνα της προπολεμικής κοινωνίας του Κιλκίς, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του «Χρονικού» δεν είναι ούτε εξιδανικευμένη ούτε ενιαία, αφού οι ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις ήταν έντονες, τα πολιτικά πάθη σιγόβραζαν και οι προσωπικές διαφορές πολλές φορές διαιωνίζονταν. Πάντως είναι μια εικόνα άκρως ενδιαφέρουσα και όπως διαβεβαιώνει ο συγγραφέας «ο αναγνώστης δεν θα πλήξει διαβάζοντας αυτό το δίτομο έργο, αφού γι’ αυτό φρόντισαν οι ανταποκριτές και οι συντάκτες των παλιών εφημερίδων, τα άρθρα των οποίων κάθε άλλο παρά εφήμερα αποδείχτηκαν».

Ανάρτηση στο facebook https://www.facebook.com/thvafeiadis

Σχολιάστε