My Twitter Feed

30 Μαΐου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Από τα «επείγοντα» στη Βουλή -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Παιονία: Έργο 4,3 εκ. για ύρδευση -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

ΚΚΕ: Πιο δυνατοί στις 25 Ιούνη -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Καινοτομία και παιδαγωγικό συνέδριο -

Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Τιμητική εκδήλωση για δημότες -

Σάββατο, 27 Μαΐου, 2023

Κιλτίδης: Αρκετά πληρώσαμε -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

H τελετή παράδοσης – παραλαβής -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Παππάς: SOS για τη δημόσια Υγεία -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Κάντε Π.Υ. σε Πολύκαστρο

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ, Χρήστο Σπίρτζη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον ανασχεδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών και τη διερεύνηση της πρόθεσης του για την ίδρυση νέας πυροσβεστικής υπηρεσίας στην έδρα του Δήμου Παιονίας, στο Πολύκαστρο.

Με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος ως ανεπαρκής, ο ανασχεδιασμός των πυροσβεστικών υπηρεσιών καθίσταται πλέον επιτακτικός, με την πολιτεία να καλείται να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την ταχύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, μεταφέροντας τα διαδοχικά αιτήματα του Δήμου Παιονίας για την ίδρυση τουλάχιστον ενός πυροσβεστικού κλιμακίου στο Πολύκαστρο, τονίζει στην ερώτηση της τόσο τις ιδιαιτερότητες της ΠΕ Κιλκίς όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πολυκάστρου καθώς πρόκειται για μια περιοχή με έντονη γεωργική, εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα και επίσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, διέρχονται εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι χρησιμοποιούν τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων για την είσοδό τους στην χώρα μας.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η κλιματική κρίση, η έλλειψη υλικοτεχνικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στην χώρα, έχει ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση αυτών, με πολλαπλές και σε βάθος χρόνου συνέπειες στο φυσικό, ανθρώπινο, πολιτισμικό και οικονομικό δυναμικό των πληγεισών περιοχών και της ελληνικής επικράτειας εν γένει. Το δε κόστος των φυσικών καταστροφών, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και  της απώλειας ζωών, περιουσιών και οικονομικής δραστηριότητας είναι ανυπολόγιστο. Ειδικότερα φέτος ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, κρίθηκε εκ του αποτελέσματος ως ανεπαρκής.

Στην ΠΕ του Κιλκίς οι δύο πυροσβεστικές υπηρεσίες (Κιλκίς και Γουμένισσας) καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός από τους μεγαλύτερους σε έκταση ορεινούς νομούς, με μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολλά δάση, αρκετά από τα οποία κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Πρόσφατα, η δημοτική αρχή του Δήμου Παιονίας, δια του αρμόδιου αντιδημάρχου, επανήλθε στο αίτημα της για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός πυροσβεστικού κλιμακίου στην έδρα του δήμου, στο Πολύκαστρο, ώστε να είναι εφικτή η ταχύτερη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή με έντονη γεωργική, εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα και επίσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, διέρχονται εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι χρησιμοποιούν τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων για την είσοδό τους στην χώρα μας.

Στην με αριθμ. πρωτ. 7017/4/23648-γ’ απάντηση σας στην υπ’ αρίθμ. 4493/26.2.2020 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου τονίζεται ότι «την παρούσα χρονική στιγμή, δεν εξετάζεται από το Αρχηγείο αυτοτελώς η ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη διαλαμβανόμενη στην εν θέματι ερώτηση περιοχή (σ.σ. περιοχή του Πολυκάστρου), ενώ σε περίπτωση μελλοντικής αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης, υπό το πρίσμα του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των εκάστοτε επιχειρησιακών αναγκών.»

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την πρόληψη αλλά και την ταχύτερη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επειδή ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική πυροπροστασία της περιοχής χρήζει άμεσης αναβάθμισης και επαναξιολόγησης.

Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και πρέπει όλες οι περιοχές να θωρακιστούν απέναντι στις επιπτώσεις της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Μετά τις φετινές πυρκαγιές, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα, υπάρχει πρόβλεψη για ανασχεδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών, με ποια κριτήρια θα γίνει ο ανασχεδιασμός και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση μιας νέας πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας;

Σχολιάστε