My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στεφάνια για το Πολυτεχνείο

*Από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Σύλλογο Γυναικών – Δήλωση Γ. Φραγγίδη

Η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τίμησε σήμερα Τρίτη 17 Νοέμβρη τον αγώνα του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφανιού στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Δημαρχείο.

Σχετικά, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Το μήνυμα του Πολυτεχνείου στο σήμερα ενισχύεται με το αίτημα για Υγεία.

Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη.

Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες για όλου μας, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κιλκίς τίμησε τη μνήμη των θυμάτων και των αγωνιστών της Δημοκρατίας σήμερα, 17 Νοεμβρίου. Με αφορμή την επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973, ο Γραμματέας Ν.Ε. Κιλκίς, Τάσος Κεσίδης και τα μέλη της, Άννα Ριζάκη και Άρης Παπαδόπουλος κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Κιλκίς.

Απότιση φόρου τιμής στην προσφορά του χθες στο σήμερα και το αύριο.

Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα.”

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Με καταθέσεις στεφανιών τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου οι τοπικές επιτροπές Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στεφάνια κατατέθηκαν σε μνημεία, σε Πολύκαστρο, Ν. Σάντα, Π. Αγιονέρι, Μ. Στέρνα και Κορομηλιά.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

“Για ακόμα μία χρονιά η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ και η Οργάνωση Κιλκίς της ΚΝΕ τίμησαν την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Δημαρχείο Κιλκίς από αντιπροσωπεία των Οργανώσεων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τα δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας, και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της περιόδου. Καταθέσεις στεφάνων επίσης πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Βάσης του ΚΚΕ σε Μ. Στέρνα, Ν. Σάντα, Πολύκαστρο, Π. Αγιονέρι, Κορομηλιά.

Ειδικά στις φετινές, ιδιαίτερες συνθήκες, το αγωνιστικό – εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτάει σύγχρονο περιεχόμενο στην πάλη του λαού μας για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου, αποτελεί συνέχεια στις μάχες που έχει δώσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα, γιατί οι αγώνες ούτε αναβάλλονται, ούτε απαγορεύονται, όσες αυταρχικές απαγορεύσεις και αν επιβάλει η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, υπηρέτησε “διά πυρός και σιδήρου” τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Αποδεικνύεται πως ο χαρακτήρας της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέτοια μορφή αποτέλεσε και η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74.

Βασικό χαρακτηριστικό και επίσημη ιδεολογία της χούντας ήταν ο αντικομμουνισμός, το μίσος για το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα. Η πείρα της επταετούς δικτατορίας αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός πάει χέρι – χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στα συλλογικά, εργασιακά, μορφωτικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Η χούντα υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, που δέσποζαν στις πύλες του Πολυτεχνείου τις μέρες του ξεσηκωμού, κάθε χρόνο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία και επικαιρότητα, καθώς γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις στην περιοχή μας. Η πολιτική της γεωπολιτικής αναβάθμισης, με την οποία συμφωνούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της χώρας και όχι του λαού. Η μετατροπή της Ελλάδας σε γεωπολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό “μεντεσέ” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν εγγυάται ασφάλεια για τον λαό μας, αλλά προμηνύει τραγωδίες και περιπέτειες για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Πυξίδα της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, εκτός κι εντός συνόρων.

Η μάχη της πανδημίας έχει ήδη τραγικές συνέπειες, με εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες, αφού η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τώρα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας χωρίς αποζημίωση, επιδοτεί – με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ – τα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας που συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους αρνείται να πάρει ουσιαστικά, ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στα ΜΜΜ που έχουν αποδειχτεί μέσα διασποράς του κορονοϊού.

Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της διαχρονικής πολιτικής ΕΕ – κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού σαν “κόστος” και “εμπόρευμα”. Χρεοκοπεί η δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αφού την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία φρακάρουν και μετατρέπονται σε νοσοκομεία “μίας νόσου”, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θησαυρίζουν.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου δίνει απάντηση στην ύπουλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να φορτώσουν στο εργατικό – λαϊκό κίνημα ευθύνες για την εξάπλωση του ιού.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της ονομαζόμενης “καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα”, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός στην ταξική πάλη και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού, είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για τον λαό.”

Δήλωση Γ. Φραγγίδη

Σε δήλωσή του, με τίτλο «17 Νοεμβρίου: ημέρα μνήμης, περισυλλογής και Δημοκρατίας», ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης αναφέρει τα εξής:

“Η επέτειος του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου είναι μια μέρα γιορτής αλλά και τιμής για την εξέγερση της αδούλωτης και αδάμαστης νεολαίας, η οποία με θάρρος και ηρωισμό αγωνίστηκε για τη δημοκρατία σε μια ελεύθερη Ελλάδα. Το Πολυτεχνείο συμβολίζει αυτή ακριβώς τη γενναιότητα της ελληνικής ψυχής και το αδούλωτο πνεύμα της νέας γενιάς, στον διαχρονικό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Χιλιάδες νέοι άνθρωποι, με την παρουσία τους μέσα και γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βροντοφώναξαν για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και Δημοκρατία, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Οι πρώτοι νεκροί έπεσαν, η χούντα κλονίστηκε!

Στην πατρίδα μας η έννοια της Δημοκρατίας θεωρείται πλέον δεδομένη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Ο αγώνας για την Δημοκρατία οφείλει να είναι διαρκής.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεκάδες εκατοντάδες ζωές έχουν χαθεί, άλλες κινδυνεύουν και άλλες τις κυριεύει το άγχος, ο φόβος και η αγωνία. H σύνεση, η αλληλεγγύη και το ενωτικό πνεύμα είναι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία.

Κάθε μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτή τη μέρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν είναι δυνατόν, η κυβέρνηση με το πνεύμα του ¨αποφασίζουμε και διατάζουμε¨ και για μικροκομματικά οφέλη, να επιλέγει την πόλωση, τη σύγκρουση και το διχασμό, αποφασίζοντας την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων στην Ελλάδα.

Από την άλλη, δεν είναι καθόλου κατανοητή η επιμονή κάποιων για ανοιχτές εκδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν στη χώρα επικρατεί κλίμα φόβου, πένθους και συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας.

Οι ώρες και οι μέρες που περνάμε, είναι και θα είναι το επόμενο διάστημα δύσκολες.

Το Πολυτεχνείο πρέπει να εορταστεί σεμνά, υπεύθυνα και να επικρατήσει η κοινή λογική.

Το Πολυτεχνείο, όπως από το 1973, έτσι και σήμερα, θα πρέπει να είναι σύμβολο ενότητας και όχι πόλωσης και διχασμού!”

Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς

Ολιγομελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς (μέλους της ΟΓΕ) τίμησε σήμερα την 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας λόγω της κατάστασης με την πανδημία, με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Δημαρχείο Κιλκίς, μαζί με άλλους Φορείς του λαϊκού κινήματος, Εργατικά Σωματεία, Συνταξιουχικές οργανώσεις και συνδικαλιστές.

Αντίστοιχα συμβολικές καταθέσεις έγιναν και σε Ν. Σάντα, Π. Αγιονέρι, Μ. Στέρνα, Πολύκαστρο, Κορομηλιά.

Τα Σωματεία και οι Φορείς τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου ορθώνοντας το ανάστημά μας απέναντι στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Δε θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας για να αναβαθμίσουν τα συμφέροντα των εταιριών που θέλουν να μοιραστούν την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και τις αγορές, που επιδιώκουν να βγουν πιο δυνατές την επόμενη μέρα της κρίσης. Δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τιμήσαμε το Πολυτεχνείο συνεχίζοντας ανυποχώρητα τον αγώνα για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας που σκορπούν το θάνατο στους λαούς της περιοχής μας, για να μην χύνουν τα παιδιά μας το αίμα τους για να υπερασπίζουν ξένα συμφέροντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη μακριά από τη χώρα μας, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή, μια ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τιμήσαμε το Πολυτεχνείο επαγρυπνώντας απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και αποκαλύπτουμε το ρόλο τους για να στηριχθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Δίνουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης.

Κανένας νόμος, κανένα διάταγμα δε θα σταματήσει την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.

Σχολιάστε