My Twitter Feed

19 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κρίσιμη κατάσταση για 22χρονο εργάτη -

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Ν. Ανδρουλάκη στο νομό -

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Σοβαρές καταγγελίες για το ΓΝΚ -

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Υποσχέσεις Στύλιου για αρδευτικά -

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ξανθός: Σπάνε τη κοινωνική συνοχή -

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ψηλά ο ιός, χαμηλά τα εμβόλια -

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα είπαν όλα για την Υγεία -

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Στη Τούμπα το νέο Ειδικό Σχολείο   -

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρίας –

– ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνησης.

Του Τάσου Παππά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση πρέπει να είναι η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Και ναι και όχι. Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μην έχει κυβερνήσει. Αρέσει δεν αρέσει στα στελέχη του έχει κυβερνητικό παρελθόν και είναι υποχρεωμένα να το υπερασπίζονται, έστω με αυτοκριτική διάθεση απέναντι σε κάποιες επιλογές, κυρίως εκείνες που δεν θα προωθούσε αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Η θεωρία που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ήττα του το 2019 ήταν ότι «ήμασταν αναγκασμένοι λόγω μνημονίων να εφαρμόσουμε πολιτικές με τις οποίες διαφωνούσαμε».

Στον αντίλογο «γιατί δεν καθόσαστε στ’ αυγά σας και να αφήσετε τους άλλους να τελειώσουν τη βρόμικη δουλειά;», η απάντηση ήταν ότι «οφείλαμε να αποδείξουμε ότι η Αριστερά είναι και για τα δύσκολα. Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να αμβλύνουμε τις πιο επαχθείς πλευρές των μνημονίων και μας προτίμησαν στις δεύτερες εκλογές του 2015».

Επειδή όμως συνέδριο απολογισμού δεν έχει γίνει λόγω της πανδημίας ώστε να συζητηθεί σε βάθος η κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, να εντοπιστούν τα λάθη (μπόλικα), να επισημανθούν οι παλινωδίες (αρκετές) και οι καθυστερήσεις (μερικές αδικαιολόγητες), να αναλυθούν οι περιστάσεις που οδήγησαν σε αποφάσεις που απογοήτευσαν πολλούς ψηφοφόρους του, η κουβέντα στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται χαλαρά, ενώ δεν λείπουν οι δίκες προθέσεων και οι απόπειρες κεντρικών παραγόντων να εμφανιστούν δικαιωμένοι αν και από τις υπουργικές θέσεις που βρίσκονταν είχαν εγκρίνει ή είχαν ανεχτεί τις πολιτικές τις οποίες σήμερα πολεμούν.

Υπάρχουν κυβερνητικές επιλογές για τις οποίες δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν άτολμος εκεί που επιβαλλόταν να είναι αποφασιστικός; Υιοθέτησε σε κάποιους τομείς τη στρατηγική των αντιπάλων του; Παραβίασε κόκκινες γραμμές προκαλώντας τη δυσφορία των κοινωνικών στρωμάτων που τον πίστεψαν; Ποιες πρωτοβουλίες του οφείλει να υπερασπιστεί; Πολλές οι γνώμες.

■ Εκανε σωστά που συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015; Το «όχι» σήμερα είναι εύκολο. Τότε όμως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το είπε και κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση.

■ Εκανε σωστά που έφερε το τρίτο μνημόνιο; Οσοι διαφώνησαν αποχώρησαν. Αυτοί που έμειναν προφανώς δέχτηκαν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος και αναγνώρισαν ότι ο βολονταρισμός (σκίσιμο μνημονίων, μονομερής διαγραφή του χρέους) μπορεί να παράγει ευρύτερες συσπειρώσεις και παράσταση νίκης, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο όταν αναλαμβάνεις την κυβέρνηση.

■ Εκανε σωστά που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών; Είναι το θέμα για το οποίο υπάρχει απόλυτη συμφωνία όλων των τάσεων.

■ Εκανε σωστά που ξεπέρασε τους στόχους των μνημονίων ασκώντας περιοριστικές πολιτικές που έπληξαν αυτούς τους οποίους ήθελε να εκπροσωπήσει; Και αυτό το «όχι» είναι εύκολο. Ωστόσο, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μερική ρύθμιση του χρέους, η δημιουργία του μαξιλαριού, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης ήταν η απάντηση στην προπαγάνδα της Δεξιάς που διατυμπάνιζε ότι οι οικονομικά αναλφάβητοι και επικίνδυνοι αριστεριστές θα παραδώσουν καμένη γη και άδεια ταμεία. Ναι αλλά, θα υποστηρίξει κάποιος, ότι το ζητούμενο για μια Αριστερά που δηλώνει ριζοσπαστική δεν είναι η διαχείριση της κατάστασης, αλλά η ανατροπή της. Σωστό. Αλλά με περιορισμένη βάση υποστήριξης στο εσωτερικό και χωρίς συμμάχους στην Ευρώπη θα είχε τύχη μια μετωπική σύγκρουση;

■ Εκανε σωστά που δεν απέτρεψε την παραχώρηση του Ελληνικού και των αεροδρομίων; Εκανε σωστά που προχώρησε σε συνεργασία με το Ισραήλ του αυταρχικού και διεφθαρμένου Νετανιάχου, έκανε σωστά που δεν άλλαξε προσανατολισμό στο θέμα των υδρογονανθράκων σε μια περίοδο που κεντρικό θέμα παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή; Μερικοί απ’ αυτούς που κάνουν κριτική στα συγκεκριμένα θέματα (σωστή όντως) δεν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις δημοσίως όταν έπρεπε. Η αναδρομική διαύγεια δεν είναι κατακριτέα. Αλλά η κριτική εκ των υστέρων χωρίς αυτοκριτική δεν είναι εποικοδομητική στάση.

Ανάγωγα

Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στη Βουλή είπε ότι κατά τη γνώμη του όλοι οι φάκελοι των πολιτικών για το σκάνδαλο (δεν χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη) Novartis πρέπει να πάνε στο αρχείο. Εκκρεμούσαν (εκκρεμούν) οι φάκελοι του Αδ. Γεωργιάδη και του Δημ. Αβραμόπουλου. Προχτές ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση εργασίας που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ δήλωσε ότι «εκτιμώ και ελπίζω η απεργία να κηρυχτεί παράνομη». Η στάση της ΟΛΜΕ κηρύχτηκε παράνομη. Η κυβέρνηση παραβιάζει ωμά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη προστατεύει την ανεξαρτησία της;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε