My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Δίνουν το ΟΣΔΕ στους ιδιώτες

opekepeΗ κυβέρνηση προωθεί τη πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχων και διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) με φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στοχεύοντας στην κερδοσκοπία κάθε λογής «ημέτερων» σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Αυτό αναφέρει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, που έχει ως εξής:

Το σχέδιο πλήρους αποδιάρθρωσης του πρωτογενή τομέα και παράδοσης του στα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα που υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια η μνημονιακή συγκυβέρνηση με πρωτεργάτη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, περνάει σε νέα φάση.

Μετά την  φοροεπιδρομή στο αγροτικό εισόδημα, αυτές τις μέρες  προωθείται μέσω του συστήματος υποβολής και ελέγχων των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, όχι μόνο μια ακόμα  οικονομική  αφαίμαξη τους, αλλά και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχων και διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων.

Η προκλητικά φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά την πιστοποίηση  Φορέων που θα έχουν ως σκοπό την «υποβοήθηση των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης τους» και μάλιστα για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στοχεύει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στην διαιώνιση του διάτρητου και αναξιόπιστου υπάρχοντος ΟΣΔΕ και την κερδοσκοπία κάθε λογής «ημέτερων» σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δέκα εργάσιμων ημερών, να παρουσιάσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο μέσα από μια διαδικασία με την οποία καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η επιτυχής συμμετοχή όσων δεν είχαν ενημέρωση εκ των προτέρων και δεν ήταν ήδη προετοιμασμένοι αναλόγως.

Ακόμα περισσότερο σκανδαλώδες είναι ότι, στα απαιτούμενα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνεται και ενυπόγραφη λίστα τουλάχιστον 300 αγροτών οι οποίοι θα επιθυμούν να λάβουν τις υπηρεσίες από τον υποψήφιο προς πιστοποίηση φορέα. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά από τους αγρότες να γίνουν και οι ίδιοι συμμέτοχοι  στη διαδικασία  της υποψηφιότητας ενός Φορέα προς πιστοποίηση!  Τα υποψήφια μέλη της «νέας ελεύθερης αγοράς διαχείρισης αιτήσεων ενίσχυσης των αγροτών» θα πρέπει να αποδείξουν μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες ότι έχουν ήδη  εξασφαλισμένη την «πελατεία» τους και μάλιστα σε τέτοιον αριθμό που αποκλείει εξαρχής μικρούς φορείς (πχ πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών) από τη δυνατότητα να παράσχουν αυτή την υπηρεσία στα μέλη τους.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι στην πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι άκρως ασαφές εάν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι αγρότες που θα υποβάλουν την αίτηση ενίσχυσης τους μέσω κάποιου διαπιστευμένου Φορέα ή θα καλύπτονται οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, κινδυνεύουν με την υπογραφή τους, να βρεθούν όμηροι του οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης καταβάλλοντας του άγνωστου ύψους αμοιβή και μάλιστα ως το 2020.

Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτείται από θεσμοθετημένες  αρμοδιότητες του, όπως είναι ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης και η αποσφαλμάτωση τους, τις οποίες εκχωρεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα ενόψει αξιολόγησης των δομών του, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά ακόμα και για το ίδιο το μέλλον του Οργανισμού.

Τέλος, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα αδρά για την διαδικασία της συλλογής των αιτήσεων ενίσχυσης των αγροτών, συνεχίζει να μην έχει δικαίωμα στο αυτονόητο, δηλαδή την πρόσβαση στα δεδομένα για τα οποία πληρώνει, την ίδια στιγμή που ιδιωτικές εταιρείες διαφημίζουν και λειτουργούν προγράμματα (Gaia επιχειρείν) τα οποία απαιτούν πρόσβαση στην πληροφοριακή βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πανικόβλητη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να “τακτοποιήσει” το θέμα με ορίζοντα ως το 2020 διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των κάθε λογής στηριγμάτων της, δεν πρόκειται να αποτρέψει την επερχόμενη συντριβή τους κάτω από το βάρος της οργής  των αγροτών. Οι συνένοχοι και συνεργοί στο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος θα βρεθούν σύντομα ενώπιοι των ευθυνών τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά  ως μηχανισμού διανομής  επιδοτήσεων,  αλλά ως βασικού  εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών και της χώρας.”

Σχόλια
One Response to “ΣΥΡΙΖΑ: Δίνουν το ΟΣΔΕ στους ιδιώτες”
  1. Ο/Η Anonymous λέει:

    Καθένας με το θέμα του…

Σχολιάστε