My Twitter Feed

27 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα προσφυγόπουλα είναι τα μισά! -

Σάββατο, 26 Σεπτέμβριος, 2020

Κυριακίδης: Άδικη απόφαση! -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

ΓΝΚ: Σε εργολάβο η καθαριότητα -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Κλείνουν τώρα και τα περίπτερα! -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

«Δίνουν τα δικαστικά σε ιδιώτες» -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Έπιασαν 63χρονο για «οπλοστάσιο» -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Εγκρίθηκαν τα ολιγομελή σε ΕΠΑΛ -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Διαφωνία με διευθυντή Β/βάθμιας -

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος, 2020

Συναυλία Ιεροψαλτών και Τέχνης

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών “Πέτρος ο Γλυκύς” και η ΤΕΧΝΗ πραγματοποιούν ένα μουσικο-αφηγηματικό οδοιπορικό με ύμνους, θρήνους και τραγούδια της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας  από το  Βυζαντινό Χορό Η∆ΥΜΕΛΟΝ, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και ώρα  7.30 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Ύμνοι, θρήνοι  και τραγούδια των ημερών συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και αφηγητή με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιωάννη Τσάμη και ένα εξαιρετικό χορωδιακό φωνητικό σύνολο, που υπηρετεί την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική τα τελευταία δεκαέξι  χρόνια. Μαζί τους και οι  χορωδοί του  συλλόγου Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου  “Πέτρος ο Γλυκύς”.

Ο Βυζαντινός Χορός Η∆ΥΜΕΛΟΝ πιστός στη µακραίωνη πατρώα παράδοση, στοχεύει στη µελέτη, διάσωση και διάδοση του αυθεντικού – παραδοσιακού µέλους στα διάφορα µήκη και πλάτη της υφηλίου.  Τα µέλη του, µαθητές των σπουδαιότερων µουσικοδιδασκάλων της νεότερης Ελλάδας, αναδεικνύουν µε ξεχωριστό ύφος και ηχόχρωµα, το µεγαλείο της φωνητικής µουσικής.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους πρωτοψάλτες της χώρας μας, όπως Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Θεόδωρος Βασιλικός, Αστέριος Δεβρελής καθώς και χορωδίες εντός και εκτός συνόρων, όπως Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης – Αθήνας, η Ισπανική Χορωδία Γρηγοριανού μέλους Schola Antiqua, η χορωδία της εκκλησιαστικής σχολής του Όρους του Λιβάνου S.E.M. και η χορωδία της Ιεράς Μονής Σρέτενσκι της Μόσχας.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε φεστιβάλ σε Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Λίβανο, Ρωσία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Λευκορωσία, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, Ιερά Μονή Κωσταμονίτου – Άγιον Όρος κ.α..

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Χοράρχης του είναι ο Ιωάννης Τσάμης.

                Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» ιστορικός σύλλογος της πόλης από το 1978 έχει ως σκοπό τη διατήρηση, διαφύλαξη και διαιώνιση της πατρώας Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής.

Ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής μουσικής όπου φοιτούσαν εντελώς δωρεάν όσοι επιθυμούσαν να μάθουν την ιερή τέχνη έως το 1993 που με την ίδρυση του Πολυάνειου Ωδείου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Απόστολο καταργήθηκε η Σχολή και οι σπουδαστές φοιτούν πλέον στο Ωδείο το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια φοίτησαν ιεροψάλτες, οι οποίοι κάλυψαν πολλές κενές θέσεις Ιερών Ναών. Δημιουργήθηκε μία αξιόλογη χορωδία, η οποία έδωσε  και δίδει συναυλίες, τόσο μέσα στην πόλη του Κιλκίς και στα περίχωρα, όσο και σε διάφορες πόλεις, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Βέροια, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες αλλά και στο εξωτερικό Κύπρο και Γαλλία.

Ιδρυτής του Συλλόγου Πρόεδρος και Δάσκαλος τόσο στη Σχολή όσο και στο Ωδείο ήταν μέχρι πρότινος ο Άρχων Πρωτοψάλτης της ΜτΧΕ κ. Κωνσταντίνος Γαϊτανίδης, καθώς επίσης και Διευθυντής της χορωδίας, ενώ σήμερα Πρόεδρος, χοράρχης  και άξιος συνεχιστής  του ιδρυτή  είναι ο Χρήστος Κυριακίδης.

Σχολιάστε