My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη Φραγγίδη σε TV

Συνέντευξη στη ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στους δημοσιογράφους Δήμητρα Μακρή και Μιλτιάδη Χαλκίδη, έδωσε ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, με κύρια σημεία τα εξής:

Η επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα μας ήταν καλή γιατί η Πολιτεία και οι πολιτικοί άκουσαν τους ειδικούς επιστήμονες

Η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας έχει καλή εξέλιξη επειδή οι πολιτικοί άκουσαν τους επιστήμονες, τους ειδικούς σ’ αυτά τα θέματα. Αυτό έπραξε η Πολιτεία, είχε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Σε λίγες μέρες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και τα μέτρα της καραντίνας θα αρχίσουν σιγά σιγά να ελαττώνονται.

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία

Εκτός από την πανδημία στην υγεία, έχουμε πανδημία και στην οικονομία. Τα προβλήματα είναι τεράστια και θα αρχίσουν να φαίνονται όταν τα μέτρα της καραντίνας αρχίσουν να εκλείπουν. Έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς την ενίσχυση κάποιων ομάδων, εργαζόμενων και επιχειρήσεων, αλλά αυτά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που παρουσιάζονται στην οικονομία.

Κίνημα Αλλαγής – αντιπολίτευση με προτάσεις και υπευθυνότητα

Η αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής είναι προγραμματική, υπεύθυνη και μαχητική. Στηρίζουμε την κυβέρνηση στα θέματα που μας βρίσκουν σύμφωνους ενώ όπου διαφωνούμε κάνουμε τις δικές μας προτάσεις. Δε λαϊκίζουμε και δε λέμε πράγματα επειδή ακούγονται ωραία στα αυτιά των πολιτών. Πόσο μάλλον τώρα, που τα θέματα έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και την υγεία, αξίες υπέρτατες.

Απαραίτητη η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την ύπαρξη κοινωνικού κράτους και πρόνοιας

Εκτός από πολιτικός, είμαι γιατρός. Τυγχάνει επίσης να έχω περάσει από τη διοίκηση και δημόσιου και ιδιωτικού νοσοκομείου. Από την εμπειρία μου, λοιπόν, πιστεύω ακράδαντα ότι ένα κοινωνικό κράτος χωρίς καλά οργανωμένη δημόσια υγεία δε μπορεί να υπάρξει. Είναι έννοια συνυφασμένη με το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια.

Σ΄αυτή τη φάση, αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πόσο πολύτιμη ήταν η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το ΠΑΣΟΚ το 1983. Βέβαια, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμα περισσότερο τώρα με την πανδημία, που οι λύσεις πρέπει να δοθούν άμεσα. Σ’ αυτή τη φάση βοήθησαν πολύ οι ιδιώτες, είτε επιχειρηματίες είτε απλοί ιδιώτες και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πέρα και πάνω από όλα.

Εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας του Κινήματος Αλλαγής για την έμπρακτη αναγνώριση της αξίας της προσφοράς των εργαζομένων στις δομές υγείας και πρόνοιας του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει επαρκώς και έμπρακτα την αξία των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό, δηλαδή τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το ΕΚΑΒ, το Βοήθεια στο Σπίτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάρα πολλοί και χρόνια τώρα εργάζονται χωρίς να έχει αναγνωριστεί η εργασία τους ως επικίνδυνη. Εδώ υπάρχει και μία αντίφαση. Στα ιδρύματα που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως π.χ. το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσ/νίκη, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το επίδομα του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος. Αυτό δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας και πρόνοιας του Δημοσίου. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει μέχρι τώρα 5 φορές πρόταση για να ενταχθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η πιο πρόσφατη προσπάθειά μας ήταν η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020. Προτείναμε επίσης να δοθεί επίδομα σ’ αυτούς τους εργαζόμενους για την περίοδο του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση το υιοθέτησε αυτό αλλά εν μέρει, αφού το επίδομα θα δοθεί μόνο μία μόνο φορά και όχι για όλη την περίοδο της πανδημίας. Να τονίσω μάλιστα, ότι πολλοί από τους εν λόγω εργαζόμενους έχουν νοσήσει και βρίσκονται σε καραντίνα. Πάνω από 400 υγειονομικοί είναι σε καραντίνα.

Το σκάνδαλο Βρούτση και η απόσυρση των voucher για τους επιστήμονες από τον Πρωθυπουργό

Από τις 27 Μαρτίου στο Κίνημα Αλλαγής λέγαμε ότι αυτό είναι λάθος. Δε μπορεί τους επιστήμονες που εργάζονται τόσα χρόνια να τους υποχρεώνεις να περάσουν μια τέτοια διαδικασία, για να τους δώσεις τα 600 ευρώ. Μια διαδικασία που έκρυβε πράγματα από πίσω – όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την ενέργεια της απόσυρσης του προγράμματος. Θα διακινούσε τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ από τα 470 ευρώ που θα έπαιρναν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για κάθε επιστήμονα, τα 200 ευρώ θα πήγαιναν σε κάποιες άλλες εταιρείες. Συνολικά περίπου 36.000.000 ευρώ θα πήγαιναν σε 7 εταιρείες. Εμπλέκονται άνθρωποι που έχουν στενή σχέση και με τον Υπουργό κ. Βρούτση αλλά και με στελέχη της κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο και ο κ. Βρούτσης πρέπει να παραιτηθεί.

Έχει μια ιστορία στη διάρκεια αυτών των λίγων μηνών της Υπουργίας του. Ξεκίνησε με την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων στο νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε, ουσιαστικά δεν άλλαξε το νόμο Κατρούγκαλου. Το νέο ασφαλιστικό, δεν είχε αρνητική επίδραση μόνο σε όσους είχαν εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ, τους υπόλοιπους τους επηρέασε αρνητικά στη σύνταξη. Πέρασε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθών. Από τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση γι αυτή την περίοδο, έχει αφήσει απέξω πάνω από 300.000 μακροχρόνια άνεργους, όπως και 100.000 συνταξιούχους που η σύνταξή τους δεν έχει εκδοθεί ακόμα και δεν έχουν άλλο εισόδημα. Αυτή είναι μια σειρά από αρνητικές ενέργειες του κ. Βρούτση, οι οποίες και τον χαρακτηρίζουν.

Για να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

Το διακύβευμα της επόμενης μέρας στον τουρισμό

Θα σας μιλήσω για τον τομέα τουρισμού, με την ιδιότητα του υπεύθυνου αυτού του τομέα στο Κίνημα Αλλαγής. Ο τουρισμός, είναι κυρίαρχος πυλώνας στήριξης της εθνικής οικονομίας, με τεράστια έσοδα και μεγάλη γκάμα εργαζομένων. Μετά την κατάρρευση της Thomas Cook δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα. Τώρα με την καραντίνα, κινδυνεύει να χαθεί όλη η τουριστική περίοδος. Τι θα κάνει η κυβέρνηση γι αυτό; Τι θα κάνει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας; Θα μειώσει το ΦΠΑ, θα καταργήσει την προκαταβολή φόρου, θα επιδοτήσει την απασχόληση ώστε όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι; Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ γρήγορα.

Είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ελέγχου υγείας των ταξιδιωτών. Επίσης, στη χώρα μας για τους ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε., θα πρέπει να εγκαταστήσουμε μονάδες ελέγχου στις πύλες εισόδου.

Παράλληλα, θα πρέπει να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αγορές και χώρες που δε χτυπήθηκαν τόσο πολύ από τον κορωνοϊό, όπως οι βαλκανικές χώρες, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, η Ρωσία.

Τέλος, η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού είναι μία καλή λύση. Κοινωνικός τουρισμός για όλους τους πολίτες, με επιδότηση των διακοπών ανάλογα με το εισόδημα. Έτσι θα ωφεληθεί και ο Έλληνας πολίτης που θα δυσκολεύεται οικονομικά να καλύψει τις διακοπές του και θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για να μην κλείσουν. Αυτό θα τονώσει τον εγχώριο τουρισμό, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση του τομέα.

Σημαντικότατη είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς θα βοηθήσει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Περιμένουμε να δούμε τις ενέργειες της κυβέρνησης. Εμείς κάναμε προτάσεις και θα κάνουμε κι άλλες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Απαραίτητη η ενίσχυση των υγειονομικών δομών του νομού Κιλκίς

Οι κάτοικοι του νομού στην πλειονότητά τους υπάκουσαν στα μέτρα. Είχαμε 7-8 κρούσματα, τα οποία ευτυχώς πέρασαν ανώδυνα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε camp με πάνω από 1.000 μετανάστες/πρόσφυγες στη Νέα Καβάλα, δεν είχαμε κανένα κρούσμα μέχρι τώρα εκεί. Τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας αλλά κυρίως του Κιλκίς, έχουν τεράστια προβλήματα, έχουν έλλειψη ιατρικού προσωπικού, έχουν κλείσει κάποιες κλινικές, χρειάζεται ενίσχυση. Μάλιστα, ενώ στο καινούριο κτήριο υπάρχουν προδιαγραφές για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με 6 κρεβάτια, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει οργανωθεί και λειτουργήσει απολύτως τίποτα. Η ΜΕΘ πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, καθώς έχει μεγάλη σημασία για το νομό, για τη Βόρεια Ελλάδα, για την Ελλάδα ολόκληρη.

Οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο δημόσιο τομέα

Είναι ανάγκη για το εθνικό σύστημα υγείας να λειτουργήσουν συμπληρωματικά οι ιδιωτικές κλινικές στο δημόσιο τομέα, υπό τον έλεγχό του και να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία. Σε περιπτώσεις δε όπως η τωρινή με την πανδημία, θα πρέπει να δίνονται κρεβάτια των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο τομέα για να εξυπηρετούνται οι Έλληνες πολίτες.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να διευκρινίσω το θέμα με την κάλυψη από την Πολιτεία του κόστους νοσηλείας σε ιδιωτική ΜΕΘ. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα είπε ο κ. Πολάκης πριν λίγο καιρό, ο οποίος σαν π. Υπουργός Υγείας γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα. Η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων γίνεται από δύο πηγές. Από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι μισθοί των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των αναλωσίμων σε σημαντικό βαθμό, γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Υγείας πληρώνει τα νοσήλια, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), όπως λέγονται. Σε κάθε ιατρική πράξη αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ποσό. Το νοσήλιο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου τις πρώτες 3 μέρες είναι 800 ευρώ, τις επόμενες 10-12 μέρες γίνεται 500 ευρώ και τις επόμενες γίνεται 400 ευρώ. Το ίδιο ποσό πληρώνονται και οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Το ΚΕΝ είναι το ίδιο. Οι ιδιωτικές κλινικές όμως είναι αυτές που πληρώνουν το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα. Αυτά δεν πληρώνονται από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Άρα, χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό για να μπορεί να καλυφθεί η νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής. Αλλιώς ο δημόσιος τομέας θα έπρεπε να πάει για τα κρεβάτια αυτά γιατρούς και λοιπό προσωπικό για να τα λειτουργήσουν. Τα δημόσια νοσοκομεία, στην περίπτωση της νοσηλείας ασθενών από άλλες χώρες σε ΜΕΘ, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, βάζουν έναν συντελεστή 2.09 επί του ΚΕΝ. Αυτό γίνεται γιατί το ΚΕΝ πληρώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς αλλά πρέπει να καλυφθούν και τα λειτουργικά έξοδα. Το ΚΕΝ επί 2,09 ισούται με ένα ποσό που κυμαίνεται στα 1600-1800 ευρώ ή και παραπάνω, το οποίο χρειάζεται για να καλυφθούν τα συνολικά έξοδα νοσηλείας.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Σχολιάστε