My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη “εφ` όλης της ύλης”

O βουλευτής νομού Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, έδωσε συνέντευξη στη Φωνή της Ελλάδας και την εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» με τον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, τα κύρια σημεία της οποίας ήταν τα εξής:

Ανέτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Είναι η τρίτη δοκιμασία που περνάμε μέσα σε ένα χρόνο, από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τον Νοέμβριο ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη Β. Ελλάδα και εκεί φάνηκε η αδυναμία της Πολιτείας. Δεν είχε οργανωθεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, όσον αφορά στην πληρότητα του ΕΣΥ σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά κα την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ. Γι΄ αυτό, πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και βρίσκονταν διασωληνωμένοι ή μη διασωληνωμένοι σε θαλάμους. Την ίδια κατάσταση παρατηρούμε και πάλι. Είναι η τρίτη δοκιμασία, με επίκεντρο τώρα την Αθήνα. Προσωπικά την παρομοιάζω με αυτήν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας τον Νοέμβριο. Βλέπουμε ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν γεμίσει όλα. Έχουμε περίπου 100 ασθενείς covid διασωληνωμένους σε θαλάμους. Έχουμε μεγάλη έλλειψη γιατρών εντατικολόγων, πνευμονολόγων, παθολόγων. Όλα αυτά δημιουργούν μία κατάσταση απελπιστικά δύσκολη. Δυστυχώς, ενώ η πολιτεία είχε όλο το χρονικό περιθώριο και την εμπειρία από τις προηγούμενες φάσεις να οργανωθεί, δεν το έκανε. Δεν έριξε βάρος στην οργάνωση του ΕΣΥ και την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, πράγμα που θα έπρεπε να είχε προγραμματίσει από νωρίς και όχι να ενεργεί βλέποντας και κάνοντας.

Πολύ πίσω από τις ανάγκες ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ – αναξιοποίητες παραμένουν πολλές δωρεές

Είναι σωστό ότι η κυβέρνηση αύξησε τα κρεβάτια ΜΕΘ, σε σχέση με αυτά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω από τις ανάγκες. Αυτό αποδεικνύεται από την κατάσταση που αντιμετώπισε η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη και τώρα η Αθήνα. Είχαμε το περιθώριο και έπρεπε να είχαμε αυξήσει τα κρεβάτια ΜΕΘ, όπως έκανε η Σερβία που τα τριπλασίασε από την πρώτη φάση ή η Σουηδία που τα διπλασίασε. Είχαμε όχι μόνο το χρονικό περιθώριο αλλά και πολλές δωρεές είτε από τη Βουλή είτε από επιχειρήσεις είτε από άλλους συνανθρώπους μας. Η πρωτοβουλία μάλιστα της Βουλής για τις 50 κλίνες εντατικής θεραπείας ήταν μια πρόταση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και προχώρησε η υλοποίησή της. Δυστυχώς, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλές δωρεές, που αφορούν εξοπλισμό, δε χρησιμοποιούνται σήμερα και είναι ακόμα μέσα στις αποθήκες.

Χωρίς προγραμματισμό η επίταξη των ιδιωτών γιατρών και του ιδιωτικού τομέα

Φτάσαμε να επιστρατεύουμε τους ιδιώτες γιατρούς κάτω από συνθήκες, οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες γι’ αυτούς. Το θέμα της αστικής ευθύνης και ανάλογες ασάφειες, πολλούς τους κράτησαν μακριά. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, εάν η Πολιτεία είχε εκπονήσει ένα σχέδιο μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να χρησιμοποιηθούν κρεβάτια non covid ή covid, ακόμα και κάποιες ΜΕΘ, από τον ιδιωτικό τομέα. Εάν υπήρχε καλύτερη οργάνωση σε σχέση με τις ειδικότητες των εντατικολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων κτλ, θα είχαν ενημερωθεί και ενταχθεί ομαλά και προγραμματισμένα όλοι αυτοί οι γιατροί στη διαδικασία. Το Κίνημα Αλλαγής από πέρυσι τον Μάιο λέει, ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας οφείλει να συμβάλει σημαντικά ο ιδιωτικός τομέας. Εάν εξακολουθήσει η δύσκολη αυτή κατάσταση – πράγμα που απεύχομαι – θα πρέπει να επιστρατευτεί ο ιδιωτικός τομέας, κρεβάτια, τμήματα και γιατροί. Αν γίνει αυτό, οι γιατροί που επιστρατεύονται σήμερα και έχουν ενδεχομένως πρόβλημα γιατί συνέβαινε να εργάζονται σε ιδιωτικές μονάδες, θα πρέπει να μπορούν να εξακολουθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους στις ιδιωτικές μονάδες. Όλο αυτό χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο. Δεν είναι βλέποντας και κάνοντας. Βλέποντας δηλαδή σήμερα ότι αυξάνονται τα κρούσματα και αύριο περισσότερο, τότε κινούμαστε για να επιστρατεύσουμε κάποιους. Αυτές είναι «δουλειές του ποδαριού», ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821

Η όλη διοργάνωση του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια προς θετική κατεύθυνση για τη χώρα μας. Και μάλιστα με την παρουσία ή τα μηνύματα των ηγετών από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, κρατών που συνέβαλαν σημαντικά την περίοδο εκείνη στον Αγώνα, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Αμερική, νομίζω ότι το περιεχόμενο που δίνεται στον εορτασμό της επετείου είναι σημαντικό και βοηθά στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό.

Για την έκθεση του κ. Μπορέλ και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία

Είναι ενδιαφέρον ότι ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 την 25 Μαρτίου, συμπίπτει χρονικά με τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Το ένα σκέλος της σχετικής έκθεσης του κ. Borel που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας όλη αυτή την περίοδο είτε σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τον Έβρο, είτε σε σχέση με το ψευδεπίγραφο συμβόλαιο που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη για την υφαλοκρηπίδα. Όλες οι αναφορές που γίνονται στην έκθεση είναι σωστές. Στο δεύτερο σκέλος, όμως, όπου αναφέρονται τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία, στην ουσία μένουμε πάλι στα λόγια. Να κρατήσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, ναι, όλοι το θέλουμε αυτό. Να έχει μια ιδιαίτερη σχέση η Τουρκία με την Ε.Ε. κι αυτό το θέλουμε. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνεται το μοτίβο ότι θα δούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ανάλογα θα ληφθούν μέτρα στον οικονομικό τομέα ή στον τουριστικό τομέα ή στις σχέσεις με την Ε.Ε. . Στο δια ταύτα, δηλαδή, τίποτα συγκεκριμένο που να πιέζει την Τουρκία και ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο, που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο που το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε δύο φορές. Έχουμε μία πτώση της τούρκικης λίρας 14% -15%. Όλα αυτά είναι καταστάσεις που δείχνουν ότι οικονομικά η Τουρκία δεν είναι σε καλό επίπεδο και άρα, θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν η Ευρώπη ασκούσε πιο σημαντική και ξεκάθαρη πίεση. Αντί να τηρεί στάση αναμονής, θα μπορούσε να αναγκάσει την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Με την ισχύουσα τακτική, η Ευρώπη μένει στα λόγια και δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να κάνει τη συμπεριφορά της πιο ήπια κάθε φορά που επίκειται συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ειδικά για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της με την Ε.Ε., δίνοντας μια επίπλαστη εικόνα με στόχο να επηρεάσει τις αποφάσεις.

Η επιβολή κυρώσεων αποτελεί μέσο και όχι στόχο της εξωτερικής πολιτικής

Η εξωτερική πολιτική δε ασκείται μόνο με την επιβολή κυρώσεων. Δεν είναι αυτός ο στόχος της, οι κυρώσεις είναι απλά ένα μέσον. Η εξωτερική πολιτική γίνεται ή θα έπρεπε να γίνεται και σε ένα άλλο επίπεδο. Για παράδειγμα βλέπουμε πώς έχουν καταστραφεί οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ουκρανία, στη Συρία. Η πίεση από τις δύο πλευρές προς τη Ρωσία είναι πολύ επικίνδυνη κατά την άποψή μου. Η Ε.Ε. πρέπει να το πάρει υπόψη της αυτό και να μην υποκύψει στις πιέσεις της Αμερικής. Γιατί η Ευρώπη είναι αυτή που θα πληρώσει πρώτα απ’ όλα το μάρμαρο.

Ευχές προς τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του 1821

Το πρώτο που θα ευχόμουν, μιας και όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία, είναι να έχουμε την υγειά μας. Το δεύτερο, σαν Έλληνες να έχουμε ομοψυχία στα εθνικά μας θέματα. Να υπάρχει μία εσωτερικά διαμορφούμενη εθνική εξωτερική πολιτική, που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν την έχουμε δει. Να καθίσουν, δηλαδή, όλα τα δημοκρατικά κόμματα σε ένα τραπέζι και να καταλήξουν σε μία συγκεκριμένη άποψη και πορεία. Αυτό που γίνεται μέχρι τώρα είναι να κινούνται τα πράγματα ανάλογα με την κυβέρνηση και πολλές φορές να δημιουργούνται θέματα και συγχύσεις εν αγνοία και των πολιτικών δυνάμεων και των Ελλήνων. Και βεβαίως να υπάρχει συνεργασία των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου κι αν βρίσκονται. Η βοήθεια και η συμβολή τους είναι πολύτιμη, για να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας τη δύσκολη κατάσταση με τη γείτονα χώρα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί είναι και θα είναι οι γείτονές μας, γι αυτό πρέπει να έχουμε ομόνοια, ομοψυχία και συνεννόηση μεταξύ μας. Έτσι μόνο θα βρισκόμαστε σε θέση ισχύος και όχι αδυναμίας.

Σχολιάστε