My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Συμπαράσταση σε νοσοκομεία και ΚΥ

Από τη Μητρόπολη Γουμένισσας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

  • Γενναιοδωρία στο Νοσοκομείο Κιλκίς εις μνήμην μακαριστού Μητροπολίτου Εμμανουήλ.
  • Έκκληση σε εταιρείες, φορείς και πολίτες για συμπαράσταση στα δύο Νοσοκομεία και στα Κ.Υ.

Στη διανυόμενη περίοδο (την Αναστάσιμη ως προς το λειτουργικό πυρήνα και την εκκλησιαστική της βίωση), με πρωτοβουλίες του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, του και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίου, σημειώθηκαν και προγραμματίζονται αξιοζήλευτες πρωτοβουλίες κοινωφελούς προσφοράς.

Συγκεκριμένα, όπως αρχικά γνωστοποιήθηκε κατά τον Εσπερινό της Αγάπης την ημέρα της Αναστάσεως ενώπιον του λαού και των Αρχών του Κιλκίς, ο Σεβ. Τοποτηρητής ανακοίνωσε την πρότασή του, που εγένετο ασμένως αποδεκτή από τα μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου και επικροτήθηκε ολόθερμα από τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητροπόλεως, για την προμήθεια ενός εξαιρετικά αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού αξίας 60.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Κιλκίς, εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής & Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως πληροφορήθηκα από τους ιερείς, επικροτήθηκε με συγκίνηση και ενθουσιασμό από το λαό και την κοινή γνώμη.

Πληροφορηθείς από ασθενείς που κατέφευγαν στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα και αναγκαία μηχανήματα, απεφάσισα όπως διευκολύνω την πλήρη λειτουργία μιας Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς με τα απαραίτητα μηχανήματα ώστε να εξυπηρετούνται πληρέστερα οι ασθενείς.

Όμως, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, επί ένα και πλέον έτος, προκάλεσαν και στους ενοριακούς ναούς οριακή συρρίκνωση εσόδων και δυσανεξία εξυπηρέτησης των στοιχειωδών λειτουργικών τους αναγκών, με ανάλογη αδυναμία στις αντίστοιχες κεντρικές Υπηρεσίες Φιλοπτώχου των δύο Μητροπόλεων. Γι᾽ αυτό και ο Σεβασμιώτατος απευθύνει δημόσια έκκληση (με ανάλογες εγκυκλίους μέσω των δύο Μητροπόλεων):

α) προς κάθε εταιρεία η επιχείρηση η φορέα η δυνάμενο ιδιώτη, για ανθρωπιστική επιστήριξη και αυτής της ανάγκης άμεσης κοινωφελούς προσφοράς, με έμμεση ανταπόκριση στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ώστε να εξυπηρετούνται τοπικά από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία μετακίνησης και διαμονής εκτός νομού (ΠΕ)·

β) προς όλες τις ενορίες, ενόψει της εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των ισαποστόλων, για να περιαχθεί δίσκος και να προσκληθούν οι εορτάζοντες να “δώσουν ένα κέρασμα φιλοτιμίας” και οι υπόλοιποι μια ανάλογη συνεισφορά υπέρ των οικείων είτε εις μνήμην των κεκοιμημένων προσφιλών τους.

Οι εθελοντικές εισφορές κάθε δυναμένου παράγοντα των δύο Δήμων (και των ευρύτερων περιοχών που υπάγονται στις δύο Μητροπόλεις) θα κατατίθενται αντίστοιχα στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι. Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίου (στο λογ/σμο: GR1901408800880002101170572 /Alpha Bank) η στη Λογία Φιλαδελφίας & Αλληλεγγύης της Ι. Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου (στο λογ/σμο GR2301103230000032300123356/Εθνική Τράπεζα) όπως και το προϊόν του δίσκου από τις Ενορίες.

Με την ευκαιρία της εγκύκλιας αυτής ενημέρωσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης και Τοποτηρητής Κιλκισίου μνημονεύει τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες του με οικονομικές η εξοπλιστικές προσφορές από το συγγραφικό του έργο προς το Νοσοκομείο Γουμένισσας, που απηχούνται άμεσα και έμμεσα στον εξυπηρετούμενο λαό της περιοχής.

***

Πλήρες το κείμενο της Εγκύκλιας Έκκλησης

Προς το Εκκλησιαστικό Πλήρωμα της Ι. Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίου

αδελφοί μου εν Κυρίω, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Σας χαιρετώ έναν προς έναν, μέσα από την εκκλησιαστική βίωση και αίσθηση και ελπίδα και προσδοκία του αιωνίου Πάσχα, του οποίου τις απαρχές ζούμε στην πορεία του βίου που μας χάρισε ανανεωμένη ο Κύριος.

Και απευθύνομαι στην καλοπροαίρετη φιλοτιμία σας, στους αδελφούς μου εν Κυρίω που απαρτίζουν το διακονούμενο εκκλησιαστικό πλήρωμα στη Μητρόπολη Πολυανής & Κιλκισίου. Όλοι σας ζήσατε και ζείτε, νιώσατε και νιώθετε μια συνοχή και αγωνία, πρώτα με την οικονομική κρίση κι έπειτα με τα κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας στον τόπο μας, και τα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία. Μεγάλη η ψυχολογική φόρτιση και η οικονομική δυσπραγία.

Μόνη “παρηγοριά” (χωρίς αποτέλεσμα) είναι ότι το κακό τριγυρίζει τους πάντες, είμαστε συγκοινωνοί της ταλαιπωρίας! Κανένας δεν αποκλείεται από συμμέτοχος της κοινής για πολλά αγωνίας.

Μόνη αληθινή παρηγοριά, αναδύεται η κληρονομημένη ζωντανή πίστη και η ελπίδα στο Θεό και στην Παναγία μας. Μόνο καλό “συναπάντημα”, η προσευχή και η συμπόνια και η ανθρωπιά, μαζί με την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά των αρμοδίων.

Οι ενοριακές εκκλησίες (θείο δώρο απ᾽ αιώνων, κοινωνία Θεού και ανθρώπων στα δικά μας μέτρα) κι αυτές πέρασαν και περνούν τρομερές δυσκολίες, πάνω από ένα χρόνο. Δυσκολίες, που συνεχίζονται: οριακές ποιμαντικές δυσκολίες (με την αποστέρηση της παρουσίας σας, παρόλο που οι ενορίες επωμίζονται την ευθύνη της δικής σας πνευματικής επιστηρίξεως)· και αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες (ελαχιστοποίηση μέχρι μηδενισμός των ενοριακών εσόδων, ελλείμματα τεράστια για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα, ελλείμματα τεράστια για τη στοιχειώδη φιλανθρωπική προσφορά).

Όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε όλοι μας μια κοινή οφειλή, για την κοινή ωφέλεια, σ᾽ αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες για όλη τη χώρα και για τον τόπο μας (όπως και παγκόσμια).

Προέχει αυτήν τη στιγμή κάθε ιδιωτική και συλλογική ενίσχυση των Νοσοκομείων και συγκεκριμένα του Νοσοκομείου Κιλκίς. Για έναν αρτιότερο και πληρέστερο εξοπλισμό. Έτσι, ώστε να διευκολύνονται οι ασθενείς μας (όσο γίνεται) στο δικό μας Νοσοκομείο και να μην εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη η αλλού για εξετάσεις και θεραπεία (εάν μπορούν να εξυπηρετηθούν άρτια εδώ, στον τόπο μας). Αλλιώς έχουμε πολλαπλάσια ταλαιπωρία και για τους ίδιους τους ασθενείς και για τις οικογένειές τους.

Παλαιότερα, στη Γουμένισσα, στηρίξαμε επανειλημμένα τον εξοπλισμό της εκεί Νοσοκομειακής μονάδας, με ιατρικά εργαλεία, με μηχανήματα, με κλινοσκεπάσματα, προσφέροντας σημαντικό μέρος από τα έσοδα πολλαπλών εκδόσεων του βιβλίου μας “Η ζωή εκ τάφων” για τους Νεοφανείς Αγίους.

Ανάλογη φροντίδα επιδείξαμε πρόσφατα για το Νοσοκομείο του Κιλκίς και θέλουμε πάλι να μεριμνήσουμε. Στον Εσπερινό της Αγάπης την ημέρα της Αναστάσεως το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Κιλκίς, ανακοινώσαμε δημόσια προς τους Κιλκισιώτες μια σημαντική προσφορά για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού με σκοπό την πλήρη εξυπηρέτηση των νοσοκομειακών αναγκών του λαού. Με δική μας πρόταση και ομόφωνη απόφαση του εκεί Μητροπολιτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως, αξίας 60.000 ευρώ, για το Νοσοκομείο Κιλκίς εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του, πριν την νοσηλεία του, να βοηθήσει το Νοσοκομείο. Ήταν μια γενναιόδωρη προσφορά στο κεντρικό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί το λαό μας όλου του νομού.

Όμως, οι ανάγκες νοσοκομειακής αρωγής δεν λιγοστεύουν. Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως δεν έχει επάρκεια πόρων. Άλλη μια Κλινική του Νοσοκομείου χρειάζεται μηχανήματα, και η δαπάνη προϋπολογίζεται περί τις 20.000 ευρώ.

Απευθύνω έκκληση σε εταιρείες, επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και δυναμένους ιδιώτες της περιοχής της Μητροπόλεώς μας, να ευαρεστηθούν να συνεισφέρουν με το παραδοσιακό φιλότιμο, τώρα που εξέλιπαν οι μεγάλοι ευεργέτες που θυσίασαν τα πάντα για την πατρίδα, κάθε δυνατή υποστήριξη, ώστε να καταστεί ευχερής η αγορά και δωρεά μηχανημάτων και νοσοκομειακού υλικού.

Επιπλέον, την ημέρα των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα περιαχθεί δίσκος σε όλους τους ναούς. Εορτάζουσες και εορτάζοντες καλό θα ήταν να προσφέρετε εξ αγαθής προαιρέσεως ωσάν ένα κέρασμα για την απόκτηση των χειρουργικών μηχανημάτων και την εξυπηρέτηση των ασθενών μας. Οι υπόλοιποι εκ του εκκλησιάσματος να προσφέρετε ο,τι δύναται και προαιρείται ο καθένας, είτε υπέρ ευλογίας και υγείας των οικογενών, είτε υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων σας.

Όσοι εκ των πιστών θέλουν να δώσουν κάτι περισσότερο, μπορούν να απευθύνονται στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (στο λογ/σμο: GR1901408800880002101170572 /Alpha Bank) με την ένδειξη «αγορά νοσοκομειακών μηχανημάτων».

Αδελφοί μου,

η φιλοτιμία της ανθρωπιάς μας απηχείται ως έμπρακτη ευλαβική αναφορά στο Θεό. Θέλετε να “δανείσετε” στο Θεό, με επικαρπία θείων ευλογιών για το σπιτικό σας; Μπορείτε να το πετύχετε διακονώντας τη συνανθρώπινη κοινωνία εν ονόματι του Θεού της αγάπης. “Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν”. Με την ενίσχυση του νοσοκομειακού εξοπλισμού, που θα εξυπηρετήσει τόσους και τόσους συνανθρώπους μας, πολλαπλασιάζεται στη νιοστή δύναμη (ανυπολόγιστα) το αντίτιμο του ουρανού στη γη. Όσο πιο πολλοί οι ευεργετηθέντες, τόσο περισσότερες οι ευλογίες για τους δωρητές και για την κοινωνία μας όλη. Ας προσφέρουμε, συλλογιζόμενοι το αγιοπατερικό: “είδες τον αδελφόν σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου”.

Μετ᾽ ευχών πατρικών

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

†Ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Οδηγία: Η παρούσα εγκύκλια έκκληση να αναγνωσθεί σε όλες τις λειτουργικές Συνάξεις η τους πανηγυρικούς Εσπερινούς για τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Να αναρτηθεί στις Ενοριακές ηλεκτρ. δικτυώσεις.

Σχολιάστε