My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Συμμετοχή Μετώπου σ` αποστολή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου και κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλγαρία για συντονισμό της δράσης Ελλήνων και Βουλγάρων ενάντια στις δυσμενείς επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού. Στην αποστολή συμμετείχαν και κι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού, από το Κιλκίς τη Χαλκιδική και τη Θράκη.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο, Άγγελος Αραμπατζής παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι και οι φορείς του Κιλκίς αντιτίθενται πλήρως στην λειτουργία μεταλλείων χρυσού – χαλκού στο Νομό Κιλκίς. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην αλληλεγγύη και την ανάγκη για στενή συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν συντονισμένα οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού.


Τα Βαλκάνια μπορούν να περάσουν σε μια εποχή πράσινης καινοτομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε σύγχρονους τομείς της πράσινης οικονομίας. Θα αγωνιστούμε για να μην μετατραπούν σε χώρο υποδοχής ρυπογόνων παραγωγικών διαδικασιών στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικης κρισης” τόνισε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. “Εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην επέκταση των ορυχείων είναι η αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών καθώς και ανάκτησή τους από τα χρησιμοποιημένα καταναλωτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά, μια βιομηχανία σε ευρωπαϊκή χώρα με αντικείμενο την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ανακτά ετησίως τριπλάσια ποσότητα χρυσού από αυτή που θα εξάγει ένα ορυχείο του μεγέθους αυτού της Χαλκιδικής. Μια διαφορετική οικονομία, πιο πράσινη, και θέσεις εργασίας σε αυτήν είναι μια ρεαλιστική απάντηση στην κρίση, με θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην απασχόληση”.

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε μαζί με στελέχη τοπικών κινημάτων σε συναντήσεις με πρωτοβουλίες πολιτών και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης ή είναι αντιμέτωπες με έργα καταστροφικά για το περιβάλλον, μετά από πρόσκληση του Βουλγαρικού Κέντρου για την Πράσινη Οικονομία και του “αδελφού” κόμματος των Πράσινων της Βουλγαρίας (Zelenite).

Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στη Σόφια, ένας από τους κύριους ομιλητές σε ημερίδα με θέμα «Διαφθορά, επιπτώσεις και απειλές για τη δημόσια υγεία από τον μεταλλευτικό τομέα στη Βουλγαρία», μαζί με τους Borislav Sandov (Συν-Πρόεδρος Πράσινων Βουλγαρίας), Vasil Kadrinov (Πράσινο Κέντρο για την Πράσινη Οικονομία), Dobrinka Lolova (Ειδική στη Δημόσια Υγεία). Η συζήτηση που ακολούθησε είχε ζωντάνια και πολύ ενδιαφέρον και σε αυτή συμμετείχαν οργανώσεις πολιτών από μεταλλευτικές περιοχές της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, περιβαλλοντικές ΜΚΟ,  επιστήμονες, ενώσεις μεταλλωρύχων καθώς και εκπρόσωποι μεταλλευτικών εταιριών.

Η αντιπροσωπεία των Βουλγάρων και Ελλήνων Πράσινων επισκέφθηκε, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, την Φιλιππούπολη (Plovdiv) και συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής που προσπαθούν να προστατεύσουν το παρόχθιο δάσος παραπόταμου του Maritsa (Έβρος), που είναι χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA 2000 (Φύση 2000). Ο Δήμος και τοπικοί επιχειρηματίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να κόψουν το δάσος, που είναι η ανάσα της Φιλιππούπολης (400.000 περίπου κάτοικοι) και χώρος αναψυχής τους, και στη θέση του να κατασκευάσουν, δίπλα στο υπάρχον, άλλο ένα τεχνητό κανάλι. Πριν από μερικά χρόνια είχε πάλι κοπεί ένα σημαντικό κομμάτι του για να επεκταθούν οι υπάρχουσες – κι εκτεταμένες – ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Ο Νίκος Χρυσόγελος και τα μέλη των Πρασίνων υπέγραψαν το κείμενο των κατοίκων που ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην σπαταλήσει ευρωπαϊκά χρήματα για αυτό το καταστροφικό για το περιβάλλον έργο. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υποσχέθηκε στους τοπικούς φορείς ότι θα συνυπογράψει μαζί τους επιστολή προς τις αρχές του Jessica (ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για σχέδια τοπικής ανάπτυξης) ζητώντας να μην χρηματοδοτηθεί το έργο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία των Βούλγαρων Πράσινων, των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων και Ελλήνων εκπροσώπων των κινημάτων πολιτών ενάντια στα ορυχεία συμμετείχε στην “Ημέρα αλληλεγγύης στους κατοίκους του Κρούμοβγκραντ και δράσης ενάντια στα σχέδια εξόρυξης χρυσού” στο Κρούμοβγκραντ (Krumovgrad), που διοργάνωσαν ο Δήμος και επιτροπές πολιτών με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων, εκπροσώπων του Δήμου καθώς και γύρω τοπικών κοινοτήτων που απειλούνται από τα σχέδια για εξόρυξη χρυσού.  Στην εκδήλωσαν μίλησαν, η Margit Vasileva δημοτική σύμβουλος Κρούμοβγκραντ, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Maria Damianova, μέλος της τοπικής επιτροπής κατοίκων “Ζωή για το Κρούμοβγκραντ”, ο βουλευτής της Βουλγαρικής Βουλής (με το Σοσιαλιστικό Κόμμα) από την περιοχή Dimidho Mihalvski, ο Borisav Sandov, συμπρόεδρος των Πράσινων της Βουλγαρίας και πολλοί από τους συμμετέχοντες κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή του στα σχέδια εξόρυξης χρυσού. Η περιοχή όπου σχεδιάζεται το ορυχείο χρυσού ανήκει  στο δίκτυο περιοχών NATURA 2000 και περιλαμβάνει σημαντικά είδη, διαθέτει σημαντική αγροτική ανάπτυξη και ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Η εταιρία κατάφερε να εξασφαλίσει από την κυβέρνηση την παραχώρηση για 30 χρόνια γης έκτασης 130 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και του Δήμου της περιοχής. 14 τόνοι αποβλήτων, ιδιαίτερα επιβαρυμένων με τοξικά, θα παράγονται κάθε βδομάδα στην περιοχή – για την εξαγωγή ενός γραμμαρίου χρυσού παράγεται ένας τόνος αποβλήτων – αν υλοποιηθούν τα σχέδια. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια γιατί δεν θέλουν να καταστραφεί ο τόπος τους.

Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας στην εκδήλωση εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους του Κρούμοβγκραντ, επισήμανε ότι είναι θέμα δημοκρατίας να αποφασίζουν οι πολίτες για το μέλλον του τόπου τους και επισήμανε ότι μόνο η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνιών στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μπορεί να σταματήσει καταστροφικά σχέδια. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και οι κάτοικοι αυτής της θαυμάσιας περιοχής δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν έναν δρόμο οικολογικής ανάπτυξης βασισμένης στην προστασία και διαχείριση του δάσους, τον οικολογικό τουρισμό, την περαιτέρω ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς και την ανάδειξη του αρχαίου ορυχείου, ως πόλο έλξης “βιομηχανικού τουρισμού”. Είναι σημαντικό σήμερα οι οικονομικές δραστηριότητες να προστατεύουν παράλληλα το περιβάλλον και τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Σχολιάστε