My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για τις λαϊκές αγορές

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με νομοσχέδιο που προωθεί αλλοιώνει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών», τιτλοφορεί ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Κιλκίς ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζουει τον αγώνα των μικροπωλητών «για να μπορεί ο παραγωγός να καρπώνεται χωρίς μεσάζοντες τα οφέλη της παραγωγής του».

Η ανακοίνωση:

“Νάρκη στα θεμέλια του θεσμού των λαϊκών αγορών, την πιο ουσιαστική απευθείας σχέση μεταξύ παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών, που στηρίζουν τα νοικοκυριά παρέχοντας ποικιλία φρέσκων, ποιοτικών και φθηνών προϊόντων διατροφής, επιχειρούν να βάλουν οι προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με ένα σχέδιο νόμου που εδώ και εβδομάδες… πηγαινοέρχεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των φορέων παραγωγών και πωλητών και όχι μόνο.

Εκτός από το πλήγμα, όμως, που συνιστά για τους παραγωγικούς κλάδους η μετατροπή των λαϊκών σε αγορές του μεγάλου λιανεμπορίου, αναμένεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και στους καταναλωτές, σε επίπεδο ποιότητας τροφίμων αλλά και τιμών.

Οι παραγωγοί μετατρέπονται ουσιαστικά σε επιχειρηματίες και οι καταναλωτές σε πελάτες. Μπροστά στην καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες της, οι παραγωγοί, όπως και οι μικροπωλητές, πλήττονται βάναυσα, ενώ πολύ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και στην ποιότητα, αλλά και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι πολίτες, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Eννέα ομοσπονδίες του κλάδου σε όλη την επικράτεια προχώρησαν σε κινητοποίηση με «κλείσιμο» των λαϊκών αγορών, αλλά παραμονή, με τους πάγκους τους και διάθεση δωρεάν προϊόντων στο κοινό, με μαύρες σημαίες και πανό, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, αντιδρώντας στις προθέσεις της κυβέρνησης, ισχυριζόμενοι ότι το νομοσχέδιο, από την αρχή έως το τέλος, “στην πραγματικότητα καταδιώκει τον αγρότη παραγωγό. Θέλει να τον βγάλει έξω από αυτόν τον θεσμό, που από τη δική του πλάτη στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια”.

Τα επίδικα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στα προσχέδια και σχέδια νόμου που το τελευταίο διάστημα γράφονται και σβήνονται “μετρώντας” αντιδράσεις, προβλέπονται διατάξεις που αφορούν την είσοδο ιδιωτών στις λαϊκές, την παύση έκδοσης νέων παραγωγικών αδειών, την απώλεια άδειας εάν δεν πωληθεί συγκεκριμένο ποσοστό της παραγωγής, τη μετατροπή των παραγωγών σε εμπόρους. Ειδικότερα στις επίμαχες ρυθμίσεις, που προκάλεσαν τις εντονότερες αντιδράσεις, περιλαμβάνονται:

* Είσοδος εταιρειών, νομικών προσώπων στις λαϊκές αγορές με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης.

* Παύση της έκδοσης νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθέτηση προκηρύξεων και διαγωνισμών.

* Απώλεια και μη ανανέωση άδειας αν δεν πωληθεί τουλάχιστον το 70% (ήταν αρχικά 90% και πλέον φαίνεται πως τείνει στο 60%) της δηλωθείσας ποσότητας αγροτικών προϊόντων με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ΟΣΔΕ.

* Οι υφιστάμενοι αδειούχοι, οι επαγγελματίες σε 5 χρόνια και οι παραγωγοί σε 3 χρόνια, χάνουν τις θέσεις τους υποχρεωτικά και θα συμμετάσχουν σε προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης για να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με οικονομικά και άλλα (π.χ. τίτλους σπουδών) κριτήρια.

* Καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα των ποσοτήτων για την τιμή εκκίνησης ανά προϊόν. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Κάθε μήνα οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν το σύστημα με αντίστοιχη δήλωση για τις πωλούμενες ποσότητες ανά προϊόν.

* Δυνατότητα στους παραγωγούς να μετατρέψουν την άδειά τους σε εμπορική. Σήμερα η ποσόστωση που υπάρχει για συμμετοχή στις λαϊκές αγορές είναι 50% παραγωγοί, 50% επαγγελματίες πωλητές οπωρολαχανικών και βιομηχανικών ειδών.

* Οι παραγωγοί ανθέων και οι επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών μπορούν να συμμετέχουν σε ποσοστό 5% των θέσεων σε παζάρια, εφόσον δραστηριοποιούνται έως 4 ημέρες σε λαϊκές αγορές.

Ένας θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και καταργείται μέσα σε μια νέα οικονομική κρίση που έχει ονοματεπώνυμο: άσχημη διαχείριση από την κυβέρνηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και ταυτόχρονα ξεπούλημα των οικονομικών δραστηριοτήτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Όλα τα παραπάνω γίνονται φανερά από τις αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου του αγροτικού τομέα, ακόμα και των μικροπωλητών λαϊκών αγορών, και σε αυτό το πλαίσιο ως Δημοτική Παράταξη στηρίζουμε τον αγώνα τους για να μπορεί ο παραγωγός να καρπώνεται χωρίς μεσάζοντες τα οφέλη της παραγωγής του.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΛΕΝΑ

ΣΕΙΤΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Σχολιάστε